Monday, March 31, 2008

Microsoft Live Earth

Tot nu toe hield ik me voornamelijk en gepassioneerd alleen bezig met Google Maps en Google Earth. Wat je daar niet allemaal mee kunt doen. Bijzonder leuk en de moeite waard. Een van de laatste opties is de 3D mogelijkheid die nu voor een aantal steden ter beschikking is gekomen. Het is dan net alsof je door de straten van zo'n stad loopt. Zeer realistisch. Het aantal steden dat op die manier ter beschikking gesteld wordt is helaas nog wel beperkt. Microsoft Live Earth was tot voor kort voor mij onontgonnen terrein. Dankzij het blog van Wowter (dank je wel Wowter) werd ik op de 3D kaarten van Microsoft opmerkzaam gemaakt. Ze noemen het "Bird's Eye View" en het ziet er bijzonder realistisch uit. Direct even geprobeerd of Arnhem en onze bibliotheek ook op die manier waren te vinden. Op de foto zie je de / Bibliotheek met rechts de Eusebiuskerk. Je kunt in Live Earth ook nog instellen vanuit welke richting je een gebouw wilt bekijken. Weet nu al zeker dat ik vaker eens een bezoekje ga brengen aan deze site.

Wednesday, March 26, 2008

VSB Poezieprijs

De VSP Poezieprijs wordt dit jaar voor de 15e keer uitgereikt en wel op 11 april. De VSB Poezieprijs is de belangrijkste poezieprijs
in het Nederlandse taalgebied. De winnaar gaat met een bedrag van € 25.000 naar huis. Meer informatie? Deze vindt u op de site van de Groene Amsterdammer, mediapartner van dit evenement. De uitreiking van de prijs vindt zoals gezegd plaats op 11 april, in de Rode Hoed, Amsterdam. U kunt als lezer eenmalig uw stem uitbrengen op een van de vijf genomineerden, te weten:

Groter dan de feiten (De Bezige Bij) - Jan Baeke
Innisfree (Querido) - Christine D'haen
De Dame van de Tapisserie (Querido) - Jacques Hamelink
Bres (Querido) - Leonard Nolens
Spamfighter (Querido) - Anne Vegter

Tuesday, March 25, 2008

Web 2.0 ---> Web 3.0

Web 2.0 is niet meer weg te denken uit ons bestaan, zo lijkt het wel. Denk alleen maar eens aan sites als YouTube, Flickr, Facebook, Digg en Hyves. Sites die sociaal zijn, die bestaan dankzij de content, die er door gebruikers op gezet wordt. Iedereen deelt praktisch alles met elkaar, het lijkt wel alsof er geen geheimen meer bestaan. Wat zal de volgende stap in deze ontwikkeling zijn? Volgens een artikel in NewScientist (15 maart 2008) gaan we van een "zeer open" web 2.0 naar een veel geslotener web 3.0. Er gaan weer muren opgetrokken worden, omdat we zullen merken dat het plaatsen van persoonlijke informatie op internet ook niet alles is. We zullen gebruik blijven maken van sociale sites maar de prive-informatie zal op onze eigen computer opgeslagen worden. Web 3.0 zal minder vrij worden met meer digitale muren. Reclame bedrijven zullen ingenieuzere manieren bedenken om hun ads voor het voetlicht te brengen. Bloggers zullen bijv. ingeschakeld worden - ads op een blog leveren dan inkomsten voor de blogger op. Andere trucs bestaan al - typ in plaats van Microsoft.com maar eens Macrosoft.com of Mycrosoft.com. Hoe lang deze transitie duurt is niet bekend, maar dat hij er komt is volgens de auteur van het artikel wel duidelijk. Digitaal is slechts een preview te lezen, voor de volledige tekst zult u het betreffende nummer van NewScientist (15-03-08) even moeten raadplegen.

Tuesday, March 18, 2008

Krijgt WorldCat concurrent?

Whizzkid Aaron Swartz (21) probeert WorldCat de loef af te steken met een gratis en open bibliotheekcatalogus. WorldCat is de grootste bibliografische databank ter wereld. Open Library, het geesteskind van Swartz, is deze maand live gegaan. Open Library is een samenwerkingsverband tussen Swartz, een van de grondleggers van de syndicatietechnologie rss en internetmiljonair, en het Internet Archive. Het volledige artikel, van de hand Marie-Jose Klaver, leest u op Sync.nl

Monday, March 17, 2008

Stripboeken in Brussel

Belgie heeft heel wat grote stripmakers voortgebracht. Dat merk je pas goed wanneer je een bezoek brengt aan het stripboekenmuseum in Brussel. Niet alleen voor (strip)boekliefhebbers is dit museum smullen geblazen, ook voor architectuurfans is er heel wat te zien. Want, het museum is een hoogtepunt van de Art Nouveaustijl. Gebouwd door Victor Horta laat het vele elementen van deze stijl, het gebruik van moderne materialen, het toepassen van natuurlijke motieven, prachtig zien. Van stripboeken zijn er vele originele platen te zien, of bijzondere drukken. Ook de winkel is een bezoek meer dan waard. Kortom, bent u geinteresseerd in strips en /of architectuur, ga dan eens naar Brussel.

Martin Ros

Wie kent hem niet? Meer dan 20 jaar lang was hij de vaste en zeer enthousiaste bespreker van boeken op de zaterdagochtend. In de TROS-nieuwsshow gaf hij op ongeevenaarde manier zijn mening over wat er aan boeken uitgekomen was. Maar afgelopen December viel het doek, de TROS had genoeg van hem en zocht een nieuw geluid / gezicht. Het leverde hen een rel op. Kunt u hem ook niet missen? Dat hoeft niet langer. Sinds kort is hij online (de virtuele wederopstanding van Ros), wederom op zaterdagochtend, vanaf 10.15 uur te beluisteren. In samenwerking met Selexyz is hij een boekenprogramma gestart. Lees meer op de site van Selexyz. En uiteraard, stem op zaterdag af op de site en niet op de radio.

Wednesday, March 12, 2008

SproutBuilder

SproutBuilder? Nog nooit van gehoord zult u misschien zeggen, is dat iets waar je spruitjes mee kunt maken? Wel, ik had er ook nog nooit van gehoord. Ik was op zoek naar iets, vond dat niet, zoals wel vaker de laatste tijd, maar stuikelde wel over SproutBuilder. Ik zal u niet langer in het ongewisse laten: SproutBuilder is een site die je tools biedt om sprouts te maken. Ze zijn te vergelijken met de widgets van Apple of de gadgets van Google. Kleine programmaatjes die automatisch taken kunnen verrichten, bijvoorbeeld het binnenhalen van RSS Feeds, het verzorgen van een slideshow of een jukebox. SproutBuilder biedt een aantal sjablonen en voorgebouwde stukjes software waarmee je naar hartelust kunt spelen. Veel is aan te passen aan eigen wensen. Het publiceren van een sprout is een druk op de knop. De HTML-code is vervolgens zeer gemakkelijk te plaatsen op uw site of weblog. Verder kunt u uw maaksel "sharen" met een hoeveelheid aan web2.0 applicaties. Om met het programma te werken is registratie niet vereist, voor publicatie van uw sprouts is een eenmalige gratis registratie wel noodzakelijk.

Wednesday, March 5, 2008

Flying Off the Shelves

In my eight years working at an independent bookstore, I lost count of how many shoplifters I chased through the streets of Seattle while shouting "Drop the book!" I chased them down crowded pedestrian plazas in the afternoon, I chased them through alleys at night, I even chased one into a train tunnel. I chased a book thief to the waterfront, where he shouted, "Here are your fucking books!" and threw a half-dozen paperbacks, including Bomb the Suburbs and A People's History of the United States, into Puget Sound, preferring to watch them slowly sink into the muck rather than hand them back to the bookseller they were stolen from. He had that ferocious, orgasmic gleam in his eye of somebody who was living in the climax of his own movie: I suppose he felt like he was liberating them somehow.

Cadoc.nl

Cadoc.nl is een weblog over boeken, schrijvers en vormgeving. Ik kende dit blog niet, werd hier net voor het eerst mee geconfronteerd. Voor boekliefhebbers is het zeer interessant en de moeite waard.
Citaat: "Cadoc.nl is een website die zich bezighoudt met boeken, schrijvers en vormgevers. De missie van cadoc.nl is het overbrengen van het enthousiasme en het plezier dat ik zelf beleef aan boeken, op de bezoekers van de website. Dat doe ik door iedere werkdag artikelen over boekgerelateerde zaken op de website te plaatsen. De nadruk ligt daarbij op kunst, fotografie, vormgeving, geschiedenis en boekgeschiedenis".
De missie van het blog lijkt me vrij duidelijk. Elke liefhebber van boeken zou deze site bij zijn favo's moeten opslaan.

Tussenstand verbouwing

De verbouwing op de Centrale vordert gestaag. De meest ingrijpende werkzaamheden zijn inmiddels uitgevoerd. Blijven over de vloerbedekking en wat schuifwerkzaamheden met kasten. Om alvast een indruk te krijgen hoe een en ander er uit ziet zijn een aantal foto's genomen die op Bubbleshare gezet zijn. Daarvan is deze slideshow gemaakt. Een herhalingsoefening volgt wanneer alles af is.

Tuesday, March 4, 2008

Haal meer uit de bieb

“De bibliotheek is sinds jaar en dag dé plaats om boeken te lenen. Een trefpunt voor jong en oud, voor ontspanning of om kennis te vergaren en te leren. Maar er is méér aanbod: zoals muziek, beeld, films, kranten, tijdschriften, theater en debat.” Dit is de centrale boodschap van de campagne “Haal meer uit de bieb” waarmee de Gelderse bibliotheken zich gezamenlijk presenteren.

De afgelopen jaren is de rol en inhoud van bibliotheken sterk veranderd. Waar het eerder vooral een uitleenpunt voor boeken was, zijn er nu verschillende diensten en activiteiten aan het pakket toegevoegd. Bibliotheken bieden toegang tot veelsoortige informatie. Denk aan de digitale naslagwerken die je er gratis kunt raadplegen, de talloze tijdschriften die je er kunt lezen of lenen en de luisterboeken voor in de file bijvoorbeeld. Om de eigentijdse inhoud van de bibliotheken extra onder de aandacht te brengen, hebben de Gelderse bibliotheken met ondersteuning van de provincie Gelderland de handen ineen geslagen en een publiciteitsactie opgezet.
Wie alleen voor boeken de bibliotheek bezoekt, kan daarvoor natuurlijk als vanouds in de bibliotheek terecht. Maar de Gelderse bibliotheken roepen met deze actie alle inwoners op om letterlijk en figuurlijk méér uit de bieb te halen.
Zo programmeert de Bibliotheek in Arnhem wekelijks beleefactiviteiten – met digitaal infopakket – op alle gebied en bezorgt boeken aan huis bij mensen die slecht ter been zijn. Zomaar een greep uit de uitgebreide dienstverlening. Van 3 t/m 16 maart biedt de Bibliotheek in Arnhem een voordelige instapmogelijkheid. Het eerste half jaar betaal je maar € 5,- als je aansluitend tekent voor een jaarlidmaatschap. Geldig in Bibliotheek Centrum, Kronenburg, Presikhaaf en de bibliobus