Wednesday, October 28, 2009

Marica van der Meer maakt fietstocht 28.000 kilometer

Donderdag 5 november vertelt Marica van der Meer van 20.00 tot 22.00 uur in Bibliotheek Kronenburg over haar fietstocht van Vuurland naar Alaska.

Met een goede fiets en een vliegtuigticket vertrok fotograaf Marica van der Meer naar Vuurland, het meest zuidelijke puntje van Zuid-Amerika, met de bedoeling om naar Alaska te fietsen. De reis werd een gevecht tegen de natuurlijke elementen. Aan de hand van fotomateriaal dat wordt geprojecteerd op een groot scherm, neemt Marica u mee achterop de fiets en vertelt over haar belevenissen tijdens deze anderhalf jaar durende reis.

Deelnemers betalen € 6,00 of € 4,50 (bibliotheekleden). Meld u aan via de activiteitenkalender, telefonisch (3543 560) tijdens kantooruren of bij Klantenservice in de Bibliotheek.

Citaat: "Mijn favoriete land in Zuid-Amerika is absoluut Bolivia. De overweldigende ongerepte natuur die dit land te bieden heeft vormt samen met het gebrek aan echte wegen en de hoogte waarop het land ligt een enorme uitdaging voor de doorgewinterde fietser. Op ongeveer 10 dagen fietsen ten zuiden van La Paz, op 3600 meter de hoogstgelegen hoofdstad ter wereld,....." U leest er meer over op deze site, waar u ook kunt zien hoe u haar boek kunt bestellen.

Tuesday, October 27, 2009

Bibliotheken in crisis

Dat wil zeggen: sommige. Het is niet overal kommer en kwel. Maar de bibliotheken in Seattle hebben het zwaar. De meeste van de 27 vestigingen zullen twee dagen in de week gaan sluiten, als de budgetvoorstellen van de gemeenteraas dit najaar bewaarheid worden. Citaat: “Life is full of ironies, but here's a whopper: Seattle, one of America's most literate cities, home to the Gates Foundation global libraries initiative, may have to shut most of its libraries two days a week”. Dat is ironisch temeer daar de bezoekersaantallen de laatste jaren enorm gestegen zijn. Zowel de fysieke bezoekers (4.5 miljoen in 2008) als de virtuele bezoekers (13.2 miljoen in 2008). In het voorstel van de bibliotheek zullen 21 van de 27 filialen op vrijdag en zondag dichtgaan. Het is een vermindering van openingsuren van 23%. Bij majeure bezuinigingsoperaties heeft de bibliotheek volgens een woordvoerder niet zo veel keus. Ruim driekwart van het budget gaat op aan service (zoals openingsuren), onderhoud van gebouwen en personeelskosten, 11 % zit in de collectie en nog eens 12 % in ondersteuning, ICT e.d. De collecties was enige jaren geleden al flink gekort, dat kon men niet nog eens voor zijn rekening nemen, dus bleef over de service aan de klant in de vorm van openingsuren (en daarmee personeelskosten). Juist in een tijd van crisis en werkloosheid komt zoiets hard aan natuurlijk. Of de gemeenteraad nog tot inkeer komt is afwachten geblazen, we zullen het snel genoeg weten. “Times are hard. Still, does the city want to cut by one-fifth the services of a city department that has almost tripled the number of visits it's handled in the last eight years? “Het hele artikel is te lezen in de Seattle Times.

Monday, October 26, 2009

iPod Touch en Stanza

De iPod Touch, sinds kort in prijs verlaagd, was tot nu voor mij een wensdroom. Het moet ooit de opvolger worden van mijn “oude” en volle ipod van de derde generatie. Die heeft slechts 20 GB aan boord en is alleen bestemd voor het luisteren van muziek. Ik zeg “slechts” want wanneer je alles achter elkaar zou afspelen ben je zonder doublures bijna twee weken bezig. Dat doet niemand, ik dus ook niet. Toch is ie te klein voor me geworden, iets wat ik 5 jaar geleden nooit gedacht had.

Wat zou dan verder de argumentatie nog kunnen zijn voor de aanschaf van de Touch? Je kunt er allemaal spelletjes op spelen, maar daar ben ik niet echt in geïnteresseerd, wat dat betreft zou ik dan net zo goed een iPod Classic van 160 GB kunnen aanschaffen. Maar, die heeft weer geen WIFI aan boord. En die draadloze functionaliteit is wel interessant. Je kunt er het internet mee op, pagina’s bekijken en je mail checken. Verder kun je in de iTunes winkel allerlei gratis applicaties downloaden waaronder Stanza.

Wat Stanza is wordt met het volgende citaat duidelijk: “Stanza(Lexcycle) is a free application for your iPhone and iPod Touch. Use it to download from a vast selection of over 100,000 books and periodicals, and read them right on your phone. It’s a wireless electronic library that stays open 24/7”. Kortom met deze applicatie tover je je iPod om tot een ebookreader. En dat in een tijd dat ebooks hot zijn en het ene na het andere bedrijf komt met eigen readers. De iPod Touch wordt zo wel erg multifunctioneel en aantrekkelijk. Stanza is ook aanpasbaar: “Font sizes and colors, portrait mode or landscape, justification, line spacing, and hyphenation. It’s all under your control.” Ten opzichte van mijn oude iPod kan ik kiezen tussen 32 GB of 64 GB opslagruimte. Andere functionaliteit als het opslaan van foto’s en de touch bediening laat ik nu even buiten beschouwing.

Er is natuurlijk nog veel meer te zeggen over ebooks, readers en formaten. En dat zal de komende tijd ook nog wel gebeuren. Amazon, die ebooks voor zijn Kindle (de dedicated reader die alleen het Amazon formaat leest) maakt intussen ook een applicatie voor de iPhone en de iPod Touch waarmee de eigen ebooks gelezen kunnen worden. Ze zien de bui misschien al hangen. Andersom gebeurde namelijk al.

Friday, October 23, 2009

Waarom mijn koffie het lekkerst is ...

Sommige boeken veranderen levens of geven er vorm aan. Je kunt dan denken aan heilbrengende boeken als de Thora, Bijbel, Koran, allemaal bestsellers, of aan de andere kant van dit spectrum werken als 'Waarom ik geen christen ben' van Bertrand Russell. Ook diepgravende literaire werken zoals die van Kafka zijn hiertoe in staat. Laten we Bakoenin, Marx en Engels niet vergeten. Hans Christaan Andersen, Annie M.G Schmit spelen mee in een niet onbelangrijke vrolijke buitencategorie.

In de negentiger jaren las ik 'Eenvoudig leven'. Sinds die tijd zet ik weer koffie op de hand met melk met schuimkraag omdat die het lekkerste is, mijn koffiezet apparaat deed ik weg en je zult bij mij tevergeefs zoeken naar een Senseo apparaat of een kloon daarvan. Ongeveer éénmaal per jaar doe ik alles weg uit mijn huis wat ik al een jaar niet gebruik. Mijn hoeveelheid boeken mag niet meer groter worden dan mijn boekenkasten, mijn verzameling schelpen niet groter dan mijn vitrine toelaat. Na meer dan 10 jaar kom ik alleen nog maar mijn miskopen van het afgelopen anderhalf jaar tegen. In zekere zin goeie investeringen omdat ik er wat van leer.

Het is denk ik niet zozeer het boek dat mijn leven veranderde maar het feit dat ik er op het juiste moment tegenaan liep. Inmiddels begonnen mijn bezittingen neerdrukkend op mij te werken, mijn huishouden was aan het 'vertroepen' en daar gaat aandacht en tijd inzitten. Die besteed ik liever aan leuke dingen zoals met de hand koffie zetten of aan mensen. Ruikt u de koffie al?

Met vers gezette groet ....

Tuesday, October 20, 2009

A talent's profile

A talent's profile / Jan Akkerman. Geen nieuw album van hem, maar een ouwetje. Wel een aanrader. Want wat was en is hij toch goed. Geboren in 1947 begon hij al als 11-jarige met een bandje, Johnny & His Cellar Rockers. Eind 60-er jaren was hij als gitarist legendarisch en scoorde hij hoger in de polls dan Eric Clapton, Jimmy Page en Jeff Beck, om maar eens een paar grootheden te noemen. Clapton is inderdaad "slowhand" als Akkerman goed op dreef is. We kennen hem verder uit bands als Brainbox en Focus, waar hij nogal eens clashte met Thijs van Leer. Want makkelijk was hij niet. Begin jaren 70 begon hij met zijn eerste soloproject. Waarna hij nog een hele rits soloalbums zou maken. Vooral echter op de eerdere CD's die hij alleen maakte kwam zijn veelzijdigheid goed tot zijn recht. Rock, klassiek, jazz, blues, luit, alles durfde hij aan. Hij is dan ook moeilijk in een hokje te plaatsen. Aanraders zijn zoals gezegd "A talent's profile" en daarnaast "Tabernakel". En neem tegelijk ook eens een kijkje op de site van Jan: http://www.janakkerman.nl/

Monday, October 19, 2009

Genesis "verstript"

Robert Crumb, maker van o.a. de strip Fritz the Cat, heeft het bijbelboek Genesis als strip uitgebracht. Dat hier kritiek op zou komen, daar kon je bijna gif op innemen. Crumb staat namelijk bekend om zijn niet altijd even subtiele grafische scenes als underground kunstenaar. Volgens eigen zeggen heeft hij zich letterlijk aan de tekst gehouden. Het zorgde ervoor dat "A sexually explicit illustrated Book of Genesis by controversial artist Robert Crumb, which features Bible characters having intercourse, has been condemned by religious groups". En: "The book, which is released this month, carries the warning "adult supervision recommended for minors", and is described as "scandalous satire" by its publishers. It includes graphic illustrations of Bible characters having sexual intercourse, and other scenes depicting naked men and women as well as "gratuitous" depictions of violence." Crumb, die de bijbelverhalen als prachtige verhalen ziet, als mythen, maar zeker niet als het overgeleverde woord van God had hier geen enkele moeite mee. Maar religieuze leiders des te meer. De bijbel werd niet met het respect behandeld dat het boek verdiende, vonden ze: "If you are going to publish your own version of the Bible it must be done with a great deal of sensitivity. The Bible is a very important text to many many people and should be treated with the respect it deserves". Zoals al gezegd, deze kritiek was te verwachten. Gelukkig zijn er ook religieuzen die het wat minder serieus opnemen en die het zelfs een goed stap vinden: "Other leading religious figures have been more supportive of the work. "I didn't think it was satire," said the Bishop of Croydon, the Rt Rev Nick Baines. He set out to say; 'this is important, fundamental myth' and it seems to me he's done a good job". U leest er meer over op de site van de Telegraph. Ook de Volkskrant van zaterdag 17 October besteedde uitgebreid aandacht aan Crumb's Genesis.

Saturday, October 17, 2009

Boekverbrandingen

Ja, u leest het goed: boekverbrandingen. Om eerlijk te zijn dacht ik dat dit tot het verleden behoorde. Tot ik op dit artikel stuitte. De dader in dit verband is the "Amazing Grace Baptist Church" uit North Carolina. En dan denk je te weten wat er verbrand wordt. Citaat: "If I were to venture a guess as to what might be included on the list of barbecued books, I would probably list the usual suspects - Harry Potter, The Golden Compass, Darwin’s On the Origin of Species, etc." Tot mijn grote verrassing echter zijn er ook andere, minder voor de hand liggende titels die het vuur gaande moeten houden: "it’s also burning books by well-known Christian authors, whom the church’s website declare “heretics.”. Heretics like Billy Graham, Mother Theresa, Rick Warren, Charles Swindoll, James Dobson and John Piper, among others." De meest onwaarschijnlijke titel is echter........de Bijbel! "They’re burning copies of the Bible. Or to be more specific, copies of the Bible that aren’t the King James version, which they consider the end all and be all of Bible translations." Waar halen ze het recht vandaan om boeken, die ze niet welgevallig zijn, te verbranden? Uit de Bijbel natuurlijk, en wel de King James Version: "The church claims that the Scriptural Basis for the book burning can be found in Acts 19:18-20, which states,
And many that believed came, and confessed, and shewed their deeds. Many of them also which used curious arts brought their books together, and burned them before all men: and they counted the price of them, and found it fifty thousand pieces of silver. So mightily grew the word of God and prevailed
." Een vrij letterlijke opvatting dus van wat er staat. Ik ga me niet begeven in het mijnenveld van interpretaties van de Bijbel, van wat neem je wel en wat neem je niet serieus (of alles?), maar dit soort boekverbrandingen blijft wringen. Ze (boekverbrandingen) zijn in mijn ogen een teken van zwakte (zo niet intolerantie), alsof mensen zelf niet kunnen nadenken en bepalen wat goed voor hen is, en wat niet. Niet bepaald een hartverwarmend artikel.

Friday, October 16, 2009

Onderweg ...

Ondanks de vakantieperiode was de trein voor driekwart gevuld. In die zin gaat het goed met de NS. Zodra de trein de schaduw van het overdekte perron verliet viel een gouden strijklicht door de couperaampjes. De ochtendzon deed haar werk: in mijn gouden coupe veranderden medereizigers in eigentijdse portretten van Rembrandt. Verderop zat het werk van een andere oude meester: zo'n meisje van Johannes Vermeer. Ze droeg een hoofddoekje, boog zich voor deze keer niet over de beroemde brief maar over een boek. Door m'n ogen half dicht te knijpen openden zich deuren naar de impressionisten. De lange magere conducteur die in de deuropening verscheen was de postbesteller van Vincent van Gogh. Toen ik mijn kaartje tevoorschijn haalde was het moment al voorbij ... ik was weer forens met de forensen.

Oorzaak van deze hyperesthetische ervaring was naast ochtendlicht relatieve bewegingloosheid van de 'objecten'. Het meisje tegenover mij las deel twee van een fantasy boek, iets met zwaarden. De oudere vrouw aan de andere kant van het gangpad las een literaire thriller. Maar ook verderop: vrijwel iedereen las een (gratis) krant, een boek of een blad.

Opmerkelijk zo'n leescoupe in deze tijd van ontlezing! Toeval? Uit onderzoeksgegevens blijkt dat onze hoeveelheid vrije tijd niet meer toe neemt en er steeds meer andere mogelijkheden komen om die vrije tijd te besteden. Desondanks is zelfs de economische crisis nog niet terug te vinden in verkoopcijfers van de boekhandels. Ik vraag mij af hoe dit gaat aflopen.

Wednesday, October 14, 2009

Fototentoonstelling Vietnam

Van 5 oktober tot 30 november is er in Bibliotheek Centrum aan de Koningstraat in Arnhem een fototentoonstelling over Vietnam te zien.

Fotografen Enneke Sixma en Richard Levy reizen af en toe af naar nabije of verdere streken die hen boeien, soms vanwege het exotische karakter, soms omdat ze er al waren maar niet uitgekeken raken.
Zo bezochten zij o.a. Cuba, Sicilië, Marokko, China, Spanje en Vietnam.

Die Vietnam-reis staat nu centraal. Een land met grote en drukke steden naast afgelegen gebieden, waar bergvolken in armoede leven.
De armoede is niet af te zien aan hun klederdracht die natuurlijk kleurrijke beelden opleverde.
Het fotografenechtpaar legde alles vast met hun camera’s en laten het resultaat zien met deze tentoonstelling.

Words of peace

Bart Bender en Peter Meurs geven een presentatie Words of peace: over het gedachtegoed van Prem Rawat, op zondag 18 oktober van 13.30 tot 16.00 uur in Bibliotheek Centrum aan de Koningstraat in Arnhem. De toegang is gratis.

Prem Rawat houdt overal ter wereld toespraken over vrede en persoonlijke vrijheid waarbij de nadruk ligt op de vrede die ieder mens in zichzelf kan ervaren als bijdrage aan vrede in de wereld.
Zijn verfrissende levensvisie en nuchtere benadering maken zijn toespraken zowel eigentijds als tijdloos.
Er is deze middag een dvd te zien met zijn toespraken en naar aanleiding daarvan kunnen vragen worden gesteld aan Bart Bender of Peter Meurs die al bekend zijn met het gedachtegoed van Prem Rawat.

Tuesday, October 13, 2009

U kunt dit rustig overslaan ...

Ik kan dit er wel boven zetten want lezers van dit weblog zijn bibliotheekleden en ongetwijfeld nieuwsgierig in de goeie zin van het woord. (Bent u er nog?) Deze veronderstelling wordt overtuigend gestaafd door recente landelijke enquêtes onder leden en bezoekers.

Ter redactie van dit blog besloot men uit te breiden met deze column rubriek. Bedoeling is het nog aantrekkelijker en lezenswaardiger te maken. Mede omdat het aantal abonnees al een aantal jaren gestaag groeit.

Nu heb je columnisten in soorten en maten. Sommigen grossieren in meningen, anderen beperken zich tot observaties. Er zitten echte mopperaars onder die voortdurend kleiner en groter leed aan de orde stellen. Andere daarentegen schrijven diepzinnige en behartenswaardige dingen over het leven, over natuurbeleving, de opvoeding van hun kinderen, over zichzelf ... het aantal onderwerpen is zonder einde.

Wat columnisten gemeen hebben is dat ze over een vlotte (eventueel scherpe) pen beschikken. Anders is het vermoedelijk niet vol te houden. Een column kan aansluiten bij de actualiteit maar is nadrukkelijk geen nieuwsrubriek en ook geen ingezonden brief. Als lezer van columns (ik ben ook een consument) is de ideale column kort en iedere keer verrassend, soms prikkelend maar ook een soort rustpunt. Een column mag mij best tot nadenken stemmen maar ik heb al mening! Daar heb ik geen columnist voor nodig.

Ik zal deze idealen voor ogen houden.

Met verse groet: uw columnist ....

Friday, October 9, 2009

Monday, October 5, 2009

Belladonna

Belladonna / Daniel Lanois. Lanois, geboren uit Frans-Canadese ouders in 1951, werd de muziek met de paplepel ingegoten. Beide ouders en ook zijn grootouders waren zeer muzikaal. Begonnen met de produktie van lokale bandjes samen met zijn broer, begon hij allengs meer te experimenteren. Met geluidseffecten en "ambient music". Voor hem was de techniek ondergeschikt aan de emotie en de sfeer. En dat is te horen op al zijn platen. Brian Eno was zijn mentor in die tijd. Co-produktiewerk aan CD's van U2 (The Joshua Tree), Brian Eno en Peter Gabriel vestigde zijn naam definitief. Verder werkte hij o.a. samen met Emmylou Harris, Bob Dylan (Oh Mercy), Robbie Robertson en de Neville Brother's (Yellow Moon). Zijn eersteling, Acadie (een persoonlijke favoriet), kwam uit in 1989. Een prachtige sfeervolle CD. "Belladonna" is zijn zesde en stamt uit 2005. Op deze CD komt zijn gevoel voor sfeer en zijn experimenteerdrift goed tot uiting. Je moet het ondergaan, bij elke keer luisteren hoor je weer iets anders en ga je deze CD beter waarderen. Meer over Lanois vindt u op zijn website.