Wednesday, June 8, 2011

Kwetsbaarheid

Sinds jaar en dag gaan de eerste maandag van de maand om twaalf uur sirenes af. Al vroeg werd mij uitgelegd dat dit een 'rampen oefening' betrof.
Wat zo'n ramp was bleef nog lang onduidelijk. Al hebben ooit ziekten stevig huisgehouden betrof het in ons land meestal overstromingen. De laatste grote overstroming was in 1953. Ik ben van na die tijd en wist slechts van een broer, dat zijn driewieler onbereikbaar in de ondergelopen achtertuin lag hetgeen hij zeer betreurde. Dat paste beter in m'n kleuterverbeelding dan het feit dat er veel mensen verdronken. Ook dat is me ongetwijfeld verteld maar alleen die driewieler bleef hangen.

Tegenwoordig is er een spotje op de radio dat ons er op wijst een voorraad water, een zaklantaarn en nog meer in gereedheid te houden. Ook handig als elektriciteit of waterleiding uitvalt. Het spotje roept tevens op om www.nederlandveilig.nl te kijken, ik las ergens dat ook mogelijkheden om twitter in te zetten worden onderzocht.

Opmerkelijk dat de overheid er van uit gaat dat digitale netwerken in tact blijven tijdens rampen, dat lijkt mij maar de vraag. Zo'n website kan trouwens ook onbereikbaar worden wanneer de Nederlandse bevolking massaal naar die website surft. Kortom: dit lijkt me één van de weinige gevallen dat een ouderwetsche huis aan huis folder meer op z'n plaats is.

Ik heb die website braaf bekeken en mis een paar essentiële tips: zoals bekend zijn toeristen onder de indruk dat wij grotendeels onder zeeniveau wonen (net zoals wij ons afvragen wie zich in hemelsnaam naast een vulkaan wil vestigen) Tip nummer 1 zou toch de aanschaf een (rubber) bootje, vlot of ander drijvend voorwerp moeten zijn. Ik mis ook een typisch Nederlandse tip nummer 2: gebruik zo mogelijk fietsen ipv de auto wanneer je het rampgebied verlaat: overal ter wereld ontstaan eindeloze files wanneer er sprake is van een ramp.

Die kans is zo klein zegt u, dat is gelukkig waar …. Maarre …. in Japan dachten ze dat ook ...

B.Logger

2 comments:

Anonymous said...

Woah! I'm reɑlly dіgging the template/theme of this website.
It's simple, yet effective. A lot of times it's
ɦard tto geet that "perfect balance" between usabilіty and ѵisual appearance.
I must say you've done a fantastic job ԝith this.
In adɗition, the blοg loads shper quick for me
oon Chгome. Oսtstanding Blog!

My blog ρost ... flush panel garage

Unknown said...




There's definately a lot to find out about this issue
http://www.prokr.net/2016/09/company-spraying-pesticides-anti-insects-in-taif.html
http://www.prokr.net/2016/09/company-spraying-pesticides-and-pest-control-in-mecca.html
http://www.prokr.net/2016/09/pesticides-spray-anti-insect-company-jeddah.html