Monday, September 24, 2007

Er zijn weblogs, en weblogs.....

Net een hele discussie gelezen over weblogs, het nut ervan, hebben ze nog wel toekomst, verkondigen ze meningen of feiten en nog zo wat andere zaken. Dit in verband met de vergelijking met "de oude papieren journalistiek". Wat mij betreft eigenlijk totaal oninteressant. Je vergelijkt twee verschillende dingen met elkaar. Zowel bij de oude journalistiek als bij weblogs tref je juweeltjes aan. En veel onzin natuurlijk. Heel veel wat het aanzien en lezen niet waard is. Maar, het houdt de makers van de straat en is over het algemeen vrij onschuldig. Het is in veel gevallen een uitlaatklep, waar men (ja, inderdaad) zijn meningen en opinies op kwijt kan. Een alleraardigst weblog is die van "Starry Night". Ze schrijft op een leuke, associatieve manier en haar blog is een verademing tussen al die andere. Een van die pareltjes.

Tuesday, September 18, 2007

Non-profit organisaties en Web2.0

Er is al veel gezegd en geschreven over non-profit organisaties en web2.0 Op de vraag of web2.0 een buitenkansje, een meevaller voor non-profit organisaties is, is het antwoord van Beth Kanter op Read/WriteWeb een volmondig ja. Organisaties die deze technieken op een effectieve manier integreren in hun communicatie strategieen, plukken daar de vruchten van. Maar het gaat niet allemaal van een leien dakje getuige het volgende citaat:
"Despite the popularity of Web 2.0 tools like social networks and social media, many non-profits are at best in the early stages of exploration; or at worst paralyzed by unanswered questions or concerns, a lack of knowledge or skills, concerns about control of branding or messaging, or they simply don't view it as a priority."
Ook een volgend citaat is veelzeggend en belangrijk voor bibliotheken:
"....to learn about web 2.0 and feel comfortable, more non-profits need to experience it first hand. The first step is jumping in and getting comfortable with the tools; and carrying out low risk experiments".
Het betekent eigenlijk gewoon "al doende leert men". Het volledige artikel is te vinden op Read/WriteWeb.

Tuesday, September 11, 2007

Internetgebruiker: een typende aap

Een aardig stukje, gelezen op Sync.nl. Het artikel is van de hand van Marie-Jose Klaver. Andrew Keen betoogt in zijn onlangs uitgekomen boek The Cult of The Amateur dat internet de westerse cultuur vernietigt. Web 2.0 vindt hij een dodelijke combinatie van domheid en hysterie. Verdrinkt hij in cultuurpessimisme? Het gaat slecht met de papieren krant. Het aantal Nederlandse huishoudens met een krantenabonnement is in de afgelopen tien jaar gedaald van 62 tot 51 procent. In de Verenigde Staten laten adverteerders het afweten. In het eerste kwartaal van dit jaar daalden de advertentie-inkomsten voor kranten met 4,8 procent. Lees meer op sync.nl als u nieuwsgierig geworden bent. Als u het mij vraagt is hij wel heel erg pessimistisch.

Wednesday, September 5, 2007

Bibliothekarissen en vooroordelen

Bibliotheken en bibliothekarissen hebben lang het imago gehad van stoffig, suf, ingeslapen, saai, knotje en brilletje. En ga zo nog maar even door. Daar begint wel geleidelijk aan verandering in te komen, hopelijk ook bij de buitenwacht. En dat bibliotheken veel meer te bieden hebben dan het heersende beeld doet vermoeden, weten we maar al te goed. Een tijdje terug konden Nederlandse bibliothekarissen die iets bijzonders hadden of deden zich melden, meen ik, bij Bibliotheekblad. Waar ze dan voorgesteld werden. In het artikel uit de Pittsburgh Tribune-Review passeren een aantal Amerikaanse collega's de revue. Ze bevestigen het feit dat bibliothekarissen net gewone mensen zijn. Het idee, dat je aan de buitenkant kunt zien, of iemand bibliothekaris is kunt u dus vergeten en mag in de prullenbak.