Wednesday, November 28, 2007

Web 2.0 en marketing

Web 2.0, wat moeten we er mee? Dat is een vraag, die vaak opkomt wanneer je al die verschillende web 2.0 applicaties bekijkt. Is het alleen maar leuk, of kunnen we er als bibliotheek ook iets mee doen? Een goed voorbeeld waarbij user generated content (web 2.0) iets oplevert wordt gegeven in een artikel van Bart Nagel. Het betreft hier een supermarktketen in Canada, die er op een positieve en productieve manier mee omgaat. Misschien iets om eens over na te denken, want dit is op een wat aangepaste wijze wellicht ook toepasbaar in Bibliotheekland. Lees het artikel van Bart Nagel op Sync.nl

Tuesday, November 27, 2007

'Vreemde blikken' in de bibliotheek

Van 27 november tot 2 januari staat in Bibliotheek Centrum aan de Koningstraat in Arnhem de unieke tentoonstelling ‘Vreemde Blikken’. Kunstenaars in opleiding van de Willem de Kooning Academie in Rotterdam hebben op speelse wijze blik hergebruikt tot mooie panelen waarop meerdere thema’s worden uitgebeeld.
Bij een aantal panelen is het thema duidelijk en voor de hand liggend, bij andere panelen moet je raden naar de bedoeling van de kunstenaar. Sommige panelen zijn figuratief – een moeder met kinderen en een wandelwagen bijvoorbeeld - andere zijn meer abstract. Quin de Vreede, een van de makers, heeft met een schitterende collage van gekleurd blik de kringloop der dingen uitgebeeld.

En dat is ook de boodschap die de Stichting Kringloop Blik (SKB), de initiatiefnemer van deze reizende tentoonstelling, uitdraagt. Elk blikje dat in een afvalbak belandt, begint op dat moment aan zijn kringloop. De lege gebruikte blikverpakkingen gaan met de rest van het afval naar een afvalverbrandingsinstallatie. Het afval wordt daar verbrand en de warmte die daarbij vrijkomt, wordt omgezet in elektrische energie. Metalen verbranden niet en blijven dus achter in de asresten. Magneten halen het metaal uit de as. Het op deze wijze teruggewonnen metaal wordt verkocht aan de metaalindustrie die het weer omsmelt tot nieuw metaal voor nieuwe gebruiksvoorwerpen, fietsen, auto's en ook nieuwe blikjes. Op deze manier wordt zo'n 85 procent van alle metalen verpakkingen gerecycled. Metalen verpakkingen scoren daarmee veruit het hoogste van alle verpakkingen.

Bij de kunstzinnige panelen van 'Vreemde Blikken' liggen meeneemfolders over de kringloop van blik. Kijk op http://www.kringloopblik.nl/

Monday, November 26, 2007

Rouwverwerking

Donderdag 6 december is er van 19.30 tot 21.30 uur een infobijeenkomst over uitvaart en verliesverwerking in Bibliotheek Centrum aan de Koningstraat in Arnhem.

Het overlijden van een dierbare veroorzaakt veel verdriet en kan leiden tot een pijnlijke zoektocht naar een leven zonder die geliefde persoon. Dit persoonlijke rouwproces loopt bij ieder mens anders. Het onderdrukken daarvan kan klachten veroorzaken waardoor u niet goed meer functioneert, zowel privé als op het werk. Elly Schurink, psychosociaal therapeut, vertelt u meer over het verloop van het rouwproces. Daarnaast vertelt uitvaartverzorger Siska Caneel wat u zelf alvast kunt regelen om uw eigen uitvaart zo goed mogelijk vorm te geven.
Deelname aan de infobijeenkomst kost € 5,0o of € 4,00 (bibliotheekleden).

Aanmelden voor deze activiteit via de activiteitenkalender op www.bibliotheekarnhem.nl, op werkdagen tussen 9.00 en 17.00 uur via telefoonnummer (026) 3543 560 of bij het bureau Klantenservice in de bibliotheek.

E-books in opmars?

Begin vorige week introduceerde Amazon met de Kindle zijn eigen e-bookreader. Een dag later kwam technologiebedrijf E-ink.com met het nieuws naar buiten dat ze werken aan e-books met een kleurenscherm die bovendien zijn voorzien van een dermate hoge verversingsgraad dat ze ook video kunnen afspelen.De markt van e-books is duidelijk in beweging. “The book,” zei Jeff Bezos, CEO van Amazon.com deze week in Newsweek, “just turns out to be an incredible device.” Lees meer over E-books in dit artikel van Ewald Smits op sync.nl

Tuesday, November 20, 2007

Google en gadgets

Wilt u uw weblog of site opleuken met handige gadgets? Dat kan o.a. via de site van Google. Eindeloos veel handige en leuke programmaatjes zijn hier te vinden, die bovendien op een makkelijke manier zijn aan te passen (als dat nodig is) en op uw weblog te plaatsen. Het is slechts een kwestie van kopieren en plakken. Makkelijker kunnen ze het niet maken. Wanneer u surft naar de site van Google vindt u daar een kleine 24.000 programma's verdeeld over een aantal rubrieken, van nieuws, financieel en sport tot en met fun aan toe.

Wednesday, November 14, 2007

Promotie en bibliotheken

Dat bibliotheken een beetje promotie wel kunnen gebruiken is bekend. En daar wordt ook al het nodige aan gedaan. Zo af en toe springt er echter iets uit qua originaliteit. Studenten van de Design Academy Eindhoven bogen zich over het onderwerp "bibliotheken en de toekomst" en kwamen met een bijzonder origineel, leuk en futuristisch filmpje. Lezen is viagra voor de geest, is een van hun stellingen. Het filmpje is getiteld Braingym/Mindspa.
Wanneer u op deze link klikt opent het filmpje (10.4 MB) in Windows Media Player.

Wednesday, November 7, 2007

The Long Tail

“De Long Tail legt eigenlijk uit hoe onze economie en cultuur verschuiven van massale markten naar miljoenen niches. De opkomst van nieuwe distributietechnologieën – internet voorop – hebben het eindelijk mogelijk gemaakt consumenten een veel groter en diverser aanbod aan te reiken dan voorheen mogelijk was. Voorheen werd dat grote en diverse aanbod tegengehouden door economische en fysieke grenzen. Die grenzen dicteerden de wetten van retail en radio- en televisieuitzending. Daardoor zag je eigenlijk een Long Tail-markt die was afgesneden.” Bovenstaande quote komt uit een artikel gepubliceerd op Sync.nl. Chris Anderson, de auteur van een boek over het fenomeen "The Long Tail" wordt daar geinterviewed. Goed om het nog eens door te lezen en tot je door te laten dringen dat dit een belangrijke verschuiving is. Het artikel is van de hand van Bart Nagel.