Wednesday, May 23, 2007

Kronenburg verbouwd

Na 2.5 week gesloten te zijn is het dan zover. Kronenburg is weer open. En er is aardig wat veranderd, vertimmerd en geverfd. Daar heeft u al wat over kunnen lezen op onze website. Hierbij wat foto's, zodat u een beetje een indruk krijgt hoe het er nu uitziet. Het is maar een impressie. Om een werkelijk goede indruk te krijgen is er natuurlijk geen betere manier dan Kronenburg met een bezoekje te vereren.

Tuesday, May 22, 2007

Schaken in Kronenburg

Zaterdag, 19 mei, werd er geschaakt in Kronenburg. Schaak-vereniging De Toren gaf er acte de presence. En het ging er zo af en toe geanimeerd aan toe. Jong en oud schoven aan de borden aan om het op te nemen tegen de schakers van De Toren. Enkele foto's zijn op dit weblog te bekijken. De middag kan als geslaagd worden beschouwd. Bent u nieuwsgierig geworden, of wilt u weten wat Schaakvereniging De Toren allemaal doet neem dan eens een kijkje op de website. (www.schaakverenigingdetoren.nl)

Monday, May 14, 2007

Web 2.0 en de Bibliotheek

De term web 2.0 werd een paar jaar geleden voor het eerst gebruikt op een conferentie. Web 2.0 duidde toepassingen op het web aan, die zich onderscheidden van het oude web, web 1.0 zo u wilt. Web 2.0 sites zijn interactief, sociaal, men kan er informatie delen met anderen, ze vormen gemeenschappen en ze worden grotendeels gevuld door de gebruiker zelf. Parallel aan web 2.0 worden termen als business 2.0, gebruiker 2.0, internet 2.0 en library 2.0 gebruikt. De vraag of web 2.0 een hype is, moet na een paar jaar ontkennend beantwoord worden. Sites als Hyves, YouTube, Flickr, Del.icio.us, Google Maps en Wikipedia zijn niet meer weg te denken en worden door miljoenen mensen gebruikt. Ook bibliotheken beginnen langzaam te beseffen dat web 2.0 bestaat, en dat ze dit in hun eigen voordeel kunnen gebruiken. Weblogs zijn web 2.0, want interactief, user-enriched, als u tenminste reageert. Meer en meer bibliotheken beginnen hun eigen weblog. Verder is dit weblog opgetuigd met een aantal andere web 2.0 applicaties waar de bibliotheek informatie heeft neergezet. Foto’s, filmpjes, internetsites en nog een aantal andere zaken. Het is een leuk experiment voor de bibliotheek, een aantal sites zijn erg handig. Het is ook een voortdurend veranderend proces, want dagelijks komen er nieuwe web 2.0 toepassingen bij. Is dit voldoende, mist u dingen? Zegt u het maar, waarbij u ervan uit moet gaan, dat de ideale situatie niet bestaat.

Wednesday, May 9, 2007

Verbouwing Bibliotheek Kronenburg

In de bibliotheek in Kronenburg wordt druk verbouwd. Het is een komen en gaan van aannemers, interieuwbouwer, electriciens, leveranciers van meubelen en kasten. De vervanging van de self service apparatuur wordt aangegrepen voor een gedeeltelijke herinrichting. Het leescafe wordt verplaatst, er komen nieuwe tafels, stoelen en banken en met een schuifdeur wordt de bibliotheek beter toegankelijk voor klanten in een rolstoel of met een kinderwagen. De balies worden een stuk kleiner, wat veel ruimte oplevert. Een aantal kasten worden bijgeplaatst om meer boeken te kunnen aanbieden. DVD's en luisterboeken worden in andere kasten beter gepresenteerd. De bibliotheek wordt gedeeltelijk ook opnieuw geschilderd en wordt hierdoor een stuk kleurrijker, waarmee we direct ingaan op een paar opmerkingen uit het klanttevredenheidsonderzoek.
Inleveren doet u voortaan bij de inlever automaat, direct bij de ingang. Uitlenen gaat een stuk gemakkelijker op de nieuwe uitleenbalies, waar alle materialen geleend kunnen worden. Dus ook dikke en grote boeken en DVD's, CD Rom's, luisterboeken en andere materialen waarvoor leengeld betaald moet worden.
Alle betalingen voor leengeld, te laat geld en internettegoed kunnen betaald worden bij de betaalcomputer. Op deze betaalcomputer kunt u ook pinnen, chippen en met papiergeld betalen. Kleine bedragen hoeft u niet direct te voldoen, u kunt wachten met betalen tot het maximum van 10 euro is bereik. Wel moet u binnen 3 maanden betalen, anders kunt u niet meer lenen.
De nieuwe generatie self service apparatuur is een stuk gemakkelijker in het gebruik en vooral sneller.
Na gewenning aan de apparatuur zal tijdwinst voor het personeel ontstaan. Daarom kan de bibliotheek in kronenburg vanaf 1 september meer ochtenden open!

Arnhemse voorleeswedstrijd

Op 19 april was de Arnhemse voorleeswedstrijd.
Zes finalisten lazen voor. Hieronder vind je de namen
van de kinderen en de boeken waaruit ze voorlazen.
Safora Elboughari (Het Mozaiek). Heleen Vissinga. Verboden vriendschap. Consheeta Samoedj (Johannesschool). Henk Hokke. Meester Opa. Junior Kwidama (Vlindertuin Sperwerstraat). Anke de Vries. Blauwe plekken.
Shurmilany Peach (Hugo de Grootschool). Jacques Vriens. Meester Jaap. Selma Blanken (Jan Ligthartschool). Mieke van Hooft. Zwijgplicht. Levent Avitan (Annie M.G. Schmidtschool). Els Ruiters. De drakenmeester. René en Dario Hildesheim presenteerden de wedstrijd. In de jury zaten: Mohammed Zahti (Jongerenwerker De Madser), Willem Hoeffnagel (Wethouder Gemeente Arnhem) en Fatma Taktak (Winnares 2006). Junior Kwidama heeft gewonnen. De foto's vind je onderaan deze bladzijde in het foto-album. Als je op de namen klikt van de finalisten krijg je een filmpje te zien

Monday, May 7, 2007

Weblog, wat is dat.....?

Wat is een weblog eigenlijk? Blog, weblog is een samentrekking van we blog, of anders geredeneerd, we blog is een verkeerde splitsing van weblog.
Uit onderzoeken blijkt dat er veel mensen zijn, die regelmatig over het web surfen. Er ontstond op een gegeven moment dan ook de behoefte om die surftochten vast te leggen. Nu kun je dat doen door favorietenlijstjes aan te leggen (één van de oerweblogs is eigenlijk Yahoo, een lijstje door 2 studenten gemaakt), maar veel leuker is het om dat in een soort dagboekvorm te doen. Je houdt een logboek bij van je surfaktiviteiten. In zo’n logboek geef je persoonlijk commentaar op de sites, beschrijf je zaken die jij (of als bilbiotheek) belangwekkend vindt. Dit logboek zet je dan op internet, zodat ook anderen de dingen, die jij interessant vindt, kunnen lezen, kunnen becommentarieren, en eventueel in hun weblog kunnen opnemen. Regelmatig verwijzen blogs naar elkaar, de goede, veel geciteerde komen op die manier bovendrijven.
Een kenmerk van een weblog is, dat het frequent wordt bijgewerkt, vaak dagelijks, soms ook wekelijks. De nieuwste postings staan dan bovenaan, de oudere zakken langzaam naar beneden, en verdwijnen op een gegeven moment in een archief.
Een paar jaar geleden was het technisch nog vrij lastig zo’n weblog te maken en op het web te publiceren. Je had er scripting kennis voor nodig, en moest het nodige van HTML afweten. Dat beperkte het aantal mensen, dat zich hiermee bezighield ernstig. Nu zijn er sites/programma’s, die je dat uit handen nemen (http://www.blogger.com/). Je kunt je als weblogger nu helemaal richten op de content/sites. Dit heeft gezorgd voor een explosieve toename van het aantal weblogs in een paar jaar tijd.
Het leuke van een weblog is dat surfers makkelijk kunnen reageren op wat er door de blogger beweerd wordt. Waardoor er een levendige discussie over een thema kan ontstaan. Zoals in de vorige posting al gemeld werd, wordt het voor Bibliotheek Arnhem hoog tijd om te gaan experimenteren met dit fenomeen.