Wednesday, September 17, 2008

Kritiek op The Long Tail

De meesten van ons zijn onderhand wel bekend met het principe van de Long Tail, voor het eerst geponeerd door Chris Anderson. Ik moet eerlijk bekennen, dat ik zijn boek nog nooit gelezen heb, het idee leek me echter wel zeer sympatiek. Zeg maar, de beschikbaarheid van nicheproducten, in ons geval weinig gevraagde titels zou de verkoop in de "Long Tail" doen toenemen. Staar je dus niet blind op enkele kaskrakers, het kan ook nuttig zijn om die andere titels te hebben. Hier is nu kritiek op gekomen van Anita Elberse. Zij stelt, dat het aantal produkten in de Long Tail wel is uitgebreid, maar dat de verkoop in aantallen niet is toegenomen. Elberse is assistent-professor aan de Harvard Business School, niet de eerste de beste dus. Zij zegt ook: "The tail is getting longer, but it isn’t getting fatter". Het hele artikel is te vinden in Publishers Weekly. Voor de gewone leek is het altijd leuk (en verwarrend) als experts het tegengestelde gaan beweren. Het wordt dan een kwestie van wat past het best in mijn straatje.

3 comments:

Edwin Mijnsbergen said...

Ik ben het niet helemaal met je eens dat het een kwestie is van 'wat past in mijn straatje'. Dat speelt natuurlijk wel een rol maar ik denk zelf dat beiden een goed punt hebben.

Ze reageerden ook op elkaars standpunten (http://www.zbdigitaal.nl/2008/08/kanttekeningen-bij-de-lange-staart.html)en daaruit blijkt de uitkomsten vooral afhangen van de invalshoek die je toepast

biebblogger said...

Biebblogger stands corrected. Biebblogger heeft wel eens van die cynische momenten waarin hij moeite heeft helder na te denken. In zijn algemeenheid vindt hij het wel eens moeilijk te kiezen welke expert hij nu eens zal volgen, zeker op terreinen waar hij niet zo goed onderlegd is.

Edwin Mijnsbergen said...

Maar dat heb ik ook hoor. Bij elke stelling zijn voor-en tegenstanders te vinden, daar heb je helemaal gelijk in.
Soms is het fijn om nog enige nuance aan te treffen want soms ontbreekt die simpelweg helemaal :-/