Tuesday, June 17, 2008

Is Google Making Us Stupid?

Een indringende vraag en ik weet bijna zeker, dat de meesten die dit stukje lezen zeker het artikel hierover niet gaan lezen. Want te lang. En dat is dan direct weer een bevestiging van wat het artikel beweert, namelijk dat onze manier van denken in deze Googletijd is gewijzigd. We zijn oppervlakkig geworden, "deep reading" is er niet meer bij: "My mind now expects to take in information the way the Net distributes it: in a swiftly moving stream of particles. Once I was a scuba diver in the sea of words. Now I zip along the surface like a guy on a Jet Ski." De auteur van het artikel haalt een aantal voorbeelden uit de geschiedenis aan, die het leven van de mens volgens hem diepgaand hebben beinvloed. Onder andere de uitvinding van de klok. Die heeft er namelijk voor gezorgd, dat de mensheid nu de klok "gehoorzaamt" , waar dat vroeger niet het geval was. Je leefde toen volgens een natuurlijk dag en nachtritme. Overigens, ook bij de uitvinding van het schrift en de drukpers werden de meest vreselijke dingen voorspeld. Die niet uitgekomen zijn, wel is het leven van de mens toen wederom ingrijpend gewijzigd. Nog een quote: "The Internet, an immeasurably powerful computing system, is subsuming most of our other intellectual technologies. It’s becoming our map and our clock, our printing press and our typewriter, our calculator and our telephone, and our radio and TV." De mission statement van Google zou je als volgt kunnen omschrijven: The company has declared that its mission is “to organize the world’s information and make it universally accessible and useful.” It seeks to develop “the perfect search engine,” which it defines as something that “understands exactly what you mean and gives you back exactly what you want.” en "In Google’s world, the world we enter when we go online, there’s little place for the fuzziness of contemplation.
The human brain is just an outdated computer that needs a faster processor and a bigger hard drive.
The faster we surf across the Web—the more links we click and pages we view—the more opportunities Google and other companies gain to collect information about us and to feed us advertisements.
" Van de schrijver mogen we skeptisch zijn over zijn kritische houding, maar hij is er absoluut van overtuigd, dat het leven van de mensheid op het punt staat een grote wijziging te ondergaan. De voorbeelden daarvan ziet hij al. O ja, het artikel, dat u toch niet gaat lezen vindt u hier.

5 comments:

Danniƫlle said...

Geen idee of het alleen aan Google ligt. Volgens mij lezen heel veel mensen bv ook geen kranten meer en checken ze voor het dagelijks nieuws alleen nog maar teletekst of nu.nl.

biebblogger said...

Het is een langzaam proces geweest Danielle, met als eindstadium Google, de druppel die de emmer doet overlopen. Zochten we vroeger nog wel eens met bloed zweet en tranen onze informatie bij elkaar in bibliotheken, nu zijn we afhankelijk van de zoekalgoritmes die Google toepast. Google bepaalt dus wat we te zien krijgen - Google, die in de toekomst overal bij ons moet zijn op mobiele platforms, wordt onze artificiele "intelligentie".

ria said...

Ik had het artikel ook gelezen (jawel, sommigen lezen nog steeds relatief lange artikelen). Wat ik vooral een enge of misschien ook wel interessante stelling vond is de aanname dat lezen van een beeldscherm en het gebruik van internet, google, enz daadwerkelijk neurologische veranderingen in onze hersenen veroorzaakt waardoor we steeds meer afhankelijk worden van externe bronnen om de wereld te duiden en niet meer zelf zouden nadenken. Onze intelligentie vervaagt in kunstmatige intelligentie

biebblogger said...

Helemaal met je eens Ria. En, wat kun je daar aan doen is dan direct mijn volgende vraag. Je kunt dit soort ontwikkelingen niet meer terugdraaien. Auteur van het artikel is vermoedelijk een roepende in de woestijn. Lees ook: The Gutenberg Elegies van Sven Birkerts, die ook ingaat op de teloorgang van het leesproces (posting uit April: http://debibliotheek.blogspot.com/2008/04/lezen-in-electronic-age.html)

Anonymous said...

Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand
out. Please let me know where you got your theme. Thanks

Also visit my web-site: payday loans for bad credit