Wednesday, August 20, 2008

Browsen zonder muis

Browsen zonder muis, wat zou dat niet heerlijk zijn. Want wat klikken we niet af met zijn allen. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik heb er zo af en toe een lamme pols/muisarm van. De techniek werd ontwikkeld door Mozilla Labs, uitvinder van Firefox. Hoe het precies in zijn werk gaat moeten we nog even afwachten, het komt er in ieder geval op neer, dat u meer korte instructies intypt in een invoerveld, of gebruik maakt van key shortcuts. De nieuwe browser, Ubiquity genaamd, moet het delen van informatie makkelijker maken en het gebruik van plug-ins en add-ons grotendeels voorkomen. Citaat: "Mozilla Labs lanceert komende week waarschijnlijk een nieuwe interface voor haar browser Firefox. In deze nieuwe interface kunnen gebruikers diverse complexe handelingen uitvoeren door instructies in de vorm van gewone zinnen simpelweg in te typen in een invoerveld in de browser". U leest er meer over in dit artikel van Cindy Curre op Sync.nl. Ik kan niet wachten tot het zover is.

Tuesday, August 19, 2008

De eerste thesaurusmaker

Thesaurus, het woord althans, is een begrip onder bibliotheekmensen. Van oudsher werkten ze ermee, vertrouwden ze erop, en voeren er blind op. Echte diehards smullen er nog steeds van. Niet de eerste, maar wel een van de eerste thesaurusmakers was Peter Mark Roget. Zijn familie kwam oorspronkelijk uit Zwitserland. Hij leefde van 1779 - 1869 en begon al op 8-jarige leeftijd met zijn lijst van synoniemen. De eerste druk van die thesaurus werd overigens pas uitgegeven toen hij de rijpe leeftijd van 73 jaar had bereikt. In zijn tijd was hij veel bekender om de classificaties van planten en dieren die hij, opgeleid als arts, toen maakte. De Amerikaanse journalist Joshua Kendall heeft nu een biografie over hem geschreven: "The man who made lists". Daarin lezen we o.a. dat het maken van lijsten bij Roget min of meer een obsessie was, een obsessie waarmee hij orde schiep. Volgens de auteur was Roget depressiegevoelig en slaagde hij middels deze ordeningen er in deze depressies op afstand te houden. Hoe het ook zij, wanneer u het naadje van de kous wilt weten zit er niets anders op dan de biografie te lezen. En zoals gezegd voor de echte diehards uit het vak een must.

Tuesday, August 12, 2008

Schatten uit Bibliotheek Arnhem's kelders

George Orwell als blogger?

George Orwell was in zijn tijd een echte "veelschrijver". Over van alles en nog wat schreef hij. Om alles wat er om hem heen gebeurde te onthouden en bij te houden hield hij dagboeken bij. De computertijd heeft hij niet meer meegemaakt, in 1950 overleed hij op 46-jarige leeftijd. Dat bloggen van hem moet dan ook anders gezien worden. Omdat hij heel veel over politiek schreef is er "The Owell Prize". Dit is een prijs die jaarlijks door bewonderaars van hem toegekend wordt aan een politiek schrijver. Zij gaan nu zijn dagboeken in blogvorm uitgeven. Het lijkt dus alsof Orwell een blog bijhoudt, het zijn echter zijn dagboekfragmenten die hij tussen 1938 en 1942 geproduceerd heeft - precies 70 jaar geleden. Leuk om zijn blog bij te houden. De informatie over The Orwell Prize vindt u op hun site, voor liefhebbers van Orwell een must.

Wednesday, August 6, 2008

Sleep on It: How Snoozing Makes You Smarter

Wanneer u mij onverhoopt eens slapend mocht aantreffen dan is dat niet erg. Ik werk dan aan het analyseren van gegevens. Kortom ik verwerk wat er allemaal gebeurd is. Bovendien werk ik ook aan het opschonen van mijn interne harde schijf - mijn geheugen wordt bijgewerkt zo u wilt. Gelooft u me niet? Lees dan het artikel in Scientific American maar eens. Vooral de REM-slaap schijnt in dit verband erg belangrijk te zijn, uit onderzoek is gebleken dat je na voldoende slaap (met REM slaap) een taak beter volbrengt dan wanneer je die REM-slaap niet gehad hebt. Een interessant onderzoek, dat mij aan het denken zette. Sliep ik wel genoeg, moest dit bijvoorbeeld niet opgenomen worden in mijn werkrooster om nog beter mijn taken uit te kunnen voeren? Ik kwam er niet direct uit. Misschien dat wat slaap uitkomst kon brengen.