Wednesday, July 7, 2010

Extinction Timeline: what will disappear from our lives before 2050

Een interessante vraag. Dit naar aanleiding van een stukje dat Biebblogger ooit schreef. Met nogal wat vragen. Dat ging zo: "Bibliotheek van de toekomst, of toekomst van de Bibliotheek? Ja, de bibliotheek van de toekomst. Bestaat de bibliotheek in 2020 nog, en als ze nog bestaat, hoe ziet ze er dan uit?

Wat zal de toekomst ons brengen, zien we (werkers in de branche) deze met angst en beven tegemoet? Gaan de ontwikkelingen op het digitale pad niet veel te snel voor ons als bibliotheek? Hoe vinden we dat de bibliotheek eruit zou moeten zien? We kunnen ons wel mee laten drijven met de stroom zo goed en kwaad als het gaat, maar hebben we zelf ook een visie? Moeten we daar niet vanuit gaan?

Dit laatste, een eigen visie, is iets wat Biebblogger erg bezighoudt. Zijn mening is, dat je zeker van een eigen visie uit moet gaan en niet te veel mee moet gaan met, moet leunen op datgene wat op een bepaald moment in is, een hype is, of bij subsidiegevers scoort. Je kunt daarin wel meegaan, maar dan gebaseerd op je eigen visie.

Het is echter niet makkelijk in deze tijden van bezuinigingen en snelle ontwikkelingen op het digitale vlak een visie te ontwikkelen. Bovendien, wat wil de consument eigenlijk, heeft hij wel behoefte aan winkelconcepten en ontmoetingsruimtes? De consument is ook vluchtig en moeilijk grijpbaar geworden".

Dit gezegd hebbend, kom ik even terug op mijn vraag: What will disappear from our lives before 2050? Citaat: "When people talk about the future, they usually point to all the new things that will come to pass. However the evolution of human society is as much about old things disappearing as new things appearing. This means it is particularly useful to consider everything in our lives that is likely to become extinct". Zit de Bibliotheek hier ook bij? Ja, het jaar van uitsterven van bibliotheken is 2019, dat u het maar weet. Misschien moeten we hier alvast op anticiperen. De rest van het artikel en de ongelukkige niet-overlevers vindt u hier.

2 comments:

Edwin Mijnsbergen said...

Samen met de stranden zonder hekkie gaan we :-)

http://www.edwinmijnsbergen.nl/2007/10/wat-er-verschijnt-en-verdwijnt.html

biebblogger said...

Thanx.