Tuesday, February 5, 2013

De toekomst van de oorlog/Martin van Crefeld


De in 1946 te Rotterdam geboren Martin Levi van Creveld is één van de meest vooraanstaande militaire historici ter wereld. Al heel lang woonachtig en werkzaam in Israel heeft hij talloze publicaties op zijn naam staan. Van Creveld heeft een reputatie op het gebied van dwarse originele uitspraken. Zo beweerde hij dat de strijd tegen de Palestijnen nooit zal worden gewonnen. Daar maak je in Israel niet veel vrienden mee. In het in 1991 verschenen 'transformation of war' voorspelde hij de aanslagen op het WTC.  Dat getuigde van behalve van visie ook van een vooruitziende blik.

The culture of war (de toekomst van de oorlog) besprak ik al eerder maar dit boek wint opnieuw aan actualiteit. In casus II van hoofdstuk 6 'de nieuwe wereldwanorde' beschrijft en analyseert van Creveld met griezelige precisie het optreden van Assad ( de vader van) in de stad Hama (Syrië) waarbij tienduizenden mensen omkwamen. 

Het slaat me koud om het hart wanneer ik me realiseer dat de huidige zoon Assad diezelfde tactiek kopieert maar op een veel grotere schaal. Wellicht las zoon Assad dit boek ook. Zijn generaals zeer zeker zoals alle hooggeplaatste militairen in de wereld. Het voelt ongemakkelijk.

B.Logger

No comments: