Monday, November 3, 2008

Waarheen, waarvoor

Zomaar een nieuwtje dat ik tegenkwam: ProBiblio en Rijnbrink Groep onderzoeken samenwerking. Nu moet u weten dat de Rijnbrink Groep al een fusie is (ik heb het opgezocht, het is nog heel vers) tussen de OBD en Biblioservice. Dus de Provinciale Bibliotheekorganisaties van Overijssel en Gelderland. Dat dit soort megafusies (voor Bibliotheekland althans) niet altijd probleemloos verlopen kan iedereen zich voorstellen. Misschien organisatorisch nog wel (zelfs daar vergt het vele aanpassingen en relocaties), maar op het personele vlak hakt het er vaak vrij stevig in. Van gedemotiveerd, gedesorienteerd, ontslagen tot ge-outplaced - dat zijn de categorieeen, waar je dan uit kunt kiezen. Vraag is natuurlijk ook (zie titel van deze posting): waarvoor? Heeft het iets met de inhoud van het vak te maken? Of wordt er alleen aan zaken als efficiency en kostenbesparing gedacht? Kunnen ze dan nog goedkoper diensten leveren aan bibliotheekland? Of is het misschien bezigheidstherapie onder het mom van: stilstand is achteruitgang, we moeten iets doen. Zie ik misschien iets over het hoofd? Nu komt dan misschien Probiblio erbij, en daarna? En wat heeft dat voor consequenties voor het personeel? Ik snap het niet meer, ik ben dan ook maar een simpele bibliothekaris, die probeert met zijn vak bezig te blijven. Afijn, ik hoor het t.z.t wel.

2 comments:

Angeline said...

Misschien even ter aanvulling: ProBiblio is de fusie van de toenmalige PBC's voor Noord- en Zuid-Holland. Ook daar kent men het klappen van de fusiezweep dus!
(en ik werk er nog altijd, met heel veel plezier)

biebblogger said...

Dat is fijn om te horen. Ik heb ook niet beweerd dat dat niet kon. Maar andersom komt ook regelmatig voor. Bijvoorbeeld omdat een bepaalde activiteit ineens niet meer in Arnhem maar in Nijverdal plaatsvindt (1.5 uur reizen heen en 1.5 uur reizen terug). Stel, iets wordt verplaatst van NoordHolland naar Nijverdal (of Arnhem), je kunt dan waarschijnlijk het beste door de polders rijden (Nijverdal) of via de A12 (Arnhem). Ik zeg niet dat het gebeurt, maar deze moves vinden wel plaats. Omdat het efficienter is?