Tuesday, December 9, 2008

Damien Hirst en copyrights

Damien Hirst is de kunstenaar die o.a. "For the Love of God" maakte. Hij is boos, boos op een 16-jarige graffiti kunstenaar uit Londen. Deze Cartrain, een schooljongen nog, heeft collages gemaakt en graffiti waarin hij beelden, door Hirst gemaakt, gebruikt. Er is bijvoorbeeld een collage met de met diamanten belegde schedel, nu te zien in het Rijksmuseum. Deze en andere collages zijn op een online gallery terechtgekomen, waar ze gekocht konden worden. Waar Hirst ze ook opmerkte. Hij was daar zo verbolgen over, dat hij contact opnam met de instelling die moet letten op inbreuken op het copyright. Het geschatte vermogen van Hirst is 200 miljoen pond, geschatte winst van Cartrain is 200 pond. Nu heb ik nog niet zo lang geleden een interview met Hirst gelezen waarin hij van zichzelf zegt niet veel eigen creatieve ideeen te hebben en heel veel te "lenen" bij anderen. Ironisch. Het geldt bijvoorbeeld ook voor de schedel. LeKay, ooit een vriend van Hirst, is al sinds 1993 bezig met ingelegde schedels. Hij wist dan ook niet wat hij zag toen Hirst met zijn schedel kwam. Dit is overduidelijk een geval van de pot verwijt de ketel. Flauw hoor.

3 comments:

Edwin Mijnsbergen said...

Inderdaad flauw, maar het raakt wel aan de kern van de zin en onzin van copyright, het recht op remixen en het verschil tussen winstoogmerk en 'beperkt gebruik' .

Interessante case hoe dan ook!

biebblogger said...

Mee eens Edwin. Tenslotte, is dat ook niet wat er op internet veel gebeurt? Het maken van mash-ups, gebruik "blokjes" die er al zijn op een wat andere manier? En wat dacht je van de muziek? Men luistert naar elkaar en bewust of onbewust worden elementen overgenomen. No problem, wat mij betreft.

Chantal said...

Cartrain prints and originals available from…
http://www.100artworks.com/catalog/cartrain-m-65.html