Tuesday, December 23, 2008

Muziek-cd dood?

Citaat: "De platenbranche moet de muziek-cd zo snel mogelijk loslaten. Alleen dan zal online distributie een serieus model gaan opleveren, bepleit analistenbureau Gartner." En nog een tweede citaat, want beter kan ik het niet verwoorden: "Doordat de muziekbranche in grote mate afhankelijk is van de compact disk, durft de sector niet te investeren in alternatieve modellen. Daardoor zijn platenlabels er niet in geslaagd de piraterij de nek om te draaien, noch hebben zij veel gedaan om het zakelijk model van de oude platenlabels te vernieuwen, zegt Gartners Mike McGuire." Dat het met de CD al heel lang zeer slecht gaat is zo langzamerhand wel bekend. En ook dat de platenbranche maar niets deed om die neerwaartse spiraal te doorbreken. Niets qua prijsstelling (in ieder geval niet voldoende), en ook niets op het gebied van creatieve manieren, nieuwe manieren om muziek aan de man te brengen. Anderen hebben niet stilgezeten. Denk maar eens aan iTunes en sinds kort ook Amazon. En de peer-to-peernetwerken met hun uitwisseling van muziek hebben een grote vlucht genomen. Piraterij? Nah, een zwaar woord, ik kan het me zo goed voorstellen bij de huidige prijzen van CD's. Zeker als dit "delen" voor eigen gebruik is. Ik ben een groot liefhebber van muziek, maar koop al een paar jaar geen CD's meer. Als bezitter van een iPod heb ik veel gebruik gemaakt van iTunes, de rest werd via kopieren verkregen. Deze ontwikkeling op muziekgebied en de verkoopkanalen zijn nu zo ingeburgerd dat een terugkeer naar CD volkomen onrealistisch is. En de platenbranche zal heel creatief moeten worden om niet als volslagen irrelevant overbodig te worden. U leest er meer over in het artikel in Webwereld.

5 comments:

Danniëlle said...

Ik koop nog steeds cd's. Tegenwoordig online in Engeland, zeker nu de pond zo laag staat. Een kopie is minder echt, net als een kopie op een iPod. Dat is een gevoel, niet uit te leggen.

biebblogger said...

Ik hoor het verschil niet tussen een CD of een kopie in AAC formaat op mijn iPod Danielle. Daarbij, het altijd bij me hebben van de muziek, op de fiets met oortjes in, in de auto of thuis via de HiFi vind ik ideaal. Alhoewel, goedkoop (vanwege het pond) kopen in Engeland natuurlijk ook nooit weg is. Groet Romke

Danniëlle said...

Je hoort het verschil niet? Tijd voor een nieuwe geluidsinstallatie? ;-)

Danniëlle said...

Interessante discussie trouwens, vervang cd eens door boek. Ai, niet zo goed voor de bibliotheek als ik daar snel mijn gedachten over laat gaan...

biebblogger said...

Danielle, over de geluidskwaliteit van mp3's doen de nodige en tegenstrijdige verhalen de ronde. Zoek ook maar eens op het web hiernaar. Ik werk met een iPod via mijn hifi installatie. De meeste muziek is opgenomen op 320 kb/sec, dat is goed, goed genoeg voor mijn niet professionele oren tenminste. Onder 192 kb/sec moet je in ieder geval nooit zakken. Wat die nieuwe installatie betreft: financiele crisis he, moet nog even wachten :-))