Wednesday, January 7, 2009

Helft Hyvers komt daar bijna nooit

Een artikel dat ik tegenkwam op Bright.nl trok mijn aandacht. Het is iets waar ik uit eigen ervaring over mee kan spreken. Citaat: "Spectaculaire groei van Hyves: het sociale netwerk bereikt meer dan half Nederland. Maar de helft van de leden komt er bijna nooit." Voor Hyves is dit nu onderzocht, maar zou dit bijvoorbeeld ook niet gelden voor vele andere sociale netwerksites? Nogmaals, uit eigen ervaring kan ik dit alleen maar bevestigen. Ik ben geregistreerd bij veel van deze netwerksites, maar gebruik er maar een paar zeer regelmatig. De vele accounts en registraties waren voor mij een manier om die sites te leren kennen, wat kun je ermee, zijn ze nuttig, praktisch? Na er even mee gewerkt te hebben bleek vaak al snel, dat het niks was, of dat het veel te veel tijd kostte. Ook de enorme explosie van dit soort sites heeft ertoe bijgedragen dat veel van mijn accounts een slapend bestaan leiden. En ik denk dat ik hier niet uniek in ben, gezien ook dit onderzoek bij Hyves. Er komt nog iets anders bij en ik citeer hier weer even: "Er zijn zelfs mensen die hyves pagina's aanmaken voor hun huisdier, dus die 7 miljoen gebruikers geloof ik nog niet helemaal (reactie van een lezer)". De moraal van dit verhaal is, dat je het woord "leden" van zo'n sociale netwerk site met de nodige korreltjes zout moet nemen. Het zegt niets over het gebruik.

2 comments:

Edwin Mijnsbergen said...

Statistieken liegen altijd he. Het boekje van Kol is wel een aanrader in dezen. Daarin komt ook naar voren dat er vele gebruikers in Zuid-Amerika zitten. Dat vond ik zo opmerkelijk...

Toch zie ik in mijn privé-omgeving dat er juist een toename is in het gebruik. Veel mensen die weinig op hebben met internet zitten wel veel en vaak op Hyves, en zijn daar ook behoorlijk actief.

biebblogger said...

Het hangt er wel een beetje vanaf met wie je spreekt Edwin. De "ouwetjes" zullen het waarschijnlijk minder gebruiken, bij de jeugd zie ik een veel intensiever gebruik. Mijn eigen kinderen zijn daar een goed voorbeeld van.