Tuesday, October 27, 2009

Bibliotheken in crisis

Dat wil zeggen: sommige. Het is niet overal kommer en kwel. Maar de bibliotheken in Seattle hebben het zwaar. De meeste van de 27 vestigingen zullen twee dagen in de week gaan sluiten, als de budgetvoorstellen van de gemeenteraas dit najaar bewaarheid worden. Citaat: “Life is full of ironies, but here's a whopper: Seattle, one of America's most literate cities, home to the Gates Foundation global libraries initiative, may have to shut most of its libraries two days a week”. Dat is ironisch temeer daar de bezoekersaantallen de laatste jaren enorm gestegen zijn. Zowel de fysieke bezoekers (4.5 miljoen in 2008) als de virtuele bezoekers (13.2 miljoen in 2008). In het voorstel van de bibliotheek zullen 21 van de 27 filialen op vrijdag en zondag dichtgaan. Het is een vermindering van openingsuren van 23%. Bij majeure bezuinigingsoperaties heeft de bibliotheek volgens een woordvoerder niet zo veel keus. Ruim driekwart van het budget gaat op aan service (zoals openingsuren), onderhoud van gebouwen en personeelskosten, 11 % zit in de collectie en nog eens 12 % in ondersteuning, ICT e.d. De collecties was enige jaren geleden al flink gekort, dat kon men niet nog eens voor zijn rekening nemen, dus bleef over de service aan de klant in de vorm van openingsuren (en daarmee personeelskosten). Juist in een tijd van crisis en werkloosheid komt zoiets hard aan natuurlijk. Of de gemeenteraad nog tot inkeer komt is afwachten geblazen, we zullen het snel genoeg weten. “Times are hard. Still, does the city want to cut by one-fifth the services of a city department that has almost tripled the number of visits it's handled in the last eight years? “Het hele artikel is te lezen in de Seattle Times.

2 comments:

Edwin Mijnsbergen said...

Het is inderdaad bizar. Het doet mij altijd afvragen waar zo'n gemeenteraad dan niet op bezuinigt en waarom zulke keuzes worden gemaakt.
Dit gebeurt in de hele VS. Zou dit ook overwaaien naar Europa en Nederland, op termijn?

biebblogger said...

Het antwoord op je laatste vraag: geen idee. Je eerste vraag is erg relevant, als je de wegen in de VS ziet dan weet je dat ze daar ook op bezuinigingen. Sociale vangnetten zijn ook al niet zo duur. Het antwoord kon wel eens zijn dat de belastingen daar veel lager (te laag?) zijn. Maar wee degende die voorstelt om ze ietsje te verhogen. Read my lips, no new taxes, zei een bekende Amerikaan ooit al eens.