Saturday, September 22, 2012

Apple is de weg kwijt


De nieuwe kaartenapp in Apple’s iOS6 (nieuwste besturingssysteem) slaat de plank zo hier en daar behoorlijk mis. Wat te denken van het feit dat Berlijn op Antarctica gepositioneerd wordt (u zult er maar moeten zijn?) ? Steden die volledig ontbreken of in zee geplaatst worden, een landgoed dat nu vliegveld geworden is, of een stadscentrum dat nu ziekenhuis wordt?

De kaartenapp, Apple Maps geheten,  werd met veel verwachting en poeha aangekondigd en moet Google Maps, die nu verdwenen is, doen vergeten. Dat lijkt dus moeilijker dan Apple dacht.

Reactie van Apple: "We zijn constant bezig het te verbeteren en doordat Maps een op de cloud gebaseerde oplossing is, wordt het beter naarmate meer mensen het gebruiken.” Daar zijn de huidige gebruikers natuurlijk niet mee geholpen en er is dan ook veel kritiek. Er is zelfs een apart blog gestart waarop men leuke, pijnlijke, hilarische of anderszins opvallende missers kan plaatsen.

Het kaartmateriaal voor Apple Maps is geleverd door TomTom. Volgens TomTom ligt het niet aan hun kaartmateriaal. Eerlijk gezegd geloof ik dat ook wel. Kritiek in deze mate op de TomTom kaarten is er bij mijn weten nog nooit geweest. Volgens TomTom zit het probleem in de software die het kaartmateriaal omzet naar een app. Hoe het ook zij, een slechte beurt voor Apple. Dan toch maar voor een Samsung gaan?

Overigens, op het gebruik van iOS6 en de verkoopcijfers van de nieuwste iPhone heeft dit geen enkel effect.  Die laatsten vliegen als warme broodjes over de toonbank, en ook de upgradecijfers naar iOS6 rijzen de pan uit. 

No comments: