Friday, September 7, 2012

Stem!


Zaterdag 1 september zijn de 275 leden van de Kern jury 2012 van de NS publieksprijs geïnstalleerd. Dit gebeurde op Manuscripta de beurs voor boekenliefhebbers in de Westergasfabriek in Amsterdam.
Uit 6 genomineerde titels wordt jaarlijks het favoriete boek gekozen zowel door de Kern jury, die ze alle zes leest, als door lezers in het hele land. Iedereen kan meedoen.

Drie Nederlandse auteurs waren persoonlijk aanwezig om hun genomineerde boek te promoten. Zoals Simone van der Vlugt (In mijn dromen) die vertelt dat ze haar inspiratie kreeg nadat ze zelf een voorspellende droom had. Esther Verhoef (Tegenlicht) onthult speciaal een studentenkamertje in Den Bosch te hebben gehuurd om in alle rust aan dit boek te kunnen werken. Paulien Cornelisse (En dan nog iets) vertelt dat ze overal taalgebruik opmerkt; zelfs van zichzelf. Ze roept veel gelach uit de zaal op als ze een stukje uit haar laatste boek voorleest.

Suzanne Vermeer(Noorderlicht), pseudoniem van de overleden Paul Goeken wordt vertegenwoordigd door de uitgever. Hij vertelt dat andere auteurs de ideeën en stijl voorheen bedacht door Paul Goeken uitwerken en onder de naam Suzanne Vermeer blijven uitbrengen.

In plaats van A.J Th. van der Heijden is zijn vrouw gekomen, wat veel bewondering oproept vanwege het onderwerp van zijn laatste boek (Tonio) dat over zijn overleden zoon gaat. In een videoboodschap vertelt hij hoe moeilijk het voor hem is om te komen en hoe het was om dit boek, dat hij beschouwd als een requiem te schrijven. Hij leest vervolgens een aangrijpende passage voor. 

Mart Smeets liet verstek gaan vanwege andere bezigheden. Er was ook van hem een videoboodschap te zien waarin hij vertelt over de offers van Lance Armstrong om de top te bereiken. Dit boek over Lance(De Lance factor) werd eveneens genomineerd.

Naast deze zes genomineerde boeken is er tevens de mogelijkheid voor lezers om zelf een favoriet te kiezen.Doe mee en breng je stem uit. Ga naar NSpublieksprijs.nl Er zijn leuke prijzen te winnen. Je kunt stemmen tot 15 oktober.

MvD.
No comments: