Wednesday, September 26, 2012

Het verhaal van Nederland


Hoe geef je anno 2012 vorm aan onze gemeenschappelijke vaderlandse geschiedenis? Deze vraag werd begin dit jaar in de Volkskrant gesteld. 

Als het klopt dat we iets kunnen leren van de geschiedenis zou ik zeggen: doe maar geen nationaal museum.

Laten we beginnen met de vaststelling dat je niet moet uitgaan van slechts één vorm maar van meerdere vormen. Want zoveel mensen, zoveel zinnen en dus zoveel vormen. Die kun je vervolgens combineren: dus (audio)visueel, voorwerpen, geuren en kleuren, op echte plaatsen maar ook via internet. Zo doe je dat tegenwoordig.

Het verhaal van Nederland is onder andere ligging: het verhaal van een rivierdelta. Ons verhaal begint dus op een parkeerplaats ergens in die delta.

Je parkeert en wandelt richting de schoorsteen van een oude steenfabriek. Die schoorsteen is zodanig beschilderd dat je perfect de geologische structuur van ons land kunt aflezen. Aan de voet zie de oudste geologische periode aan de top de jongste. Dat zie je zowel aan de buitenkant (tevens klimwand) als aan de binnenzijde van de toren. Klimmend of met een lift reis je door de geologische tijd. Bovenaan wordt je beloont met een hallucinerend uitzicht over water en uiterwaarden. Verlaten steenfabrieken plegen immers in de buurt van  rivieren te liggen! Je kunt terug met de lift of abseilen: voor elc wat wils.

Via een andere route loop je terug naar je vervoermiddel: dit is een 'tijdlijn' wandeling waarin je ervaart hoelang de prehistorie duurde en hoe kort onze geschiedenis. Bordjes ondersteunen je gevoel van tijd, bezoekers krijgen tablets mee waarbij stem en beeld je door de (pre)historie voeren.

Mocht hier wegens overweldigend succes een horeca gelegenheid verrijzen dan lijkt mij dat daar historische maaltijden en hapjes geserveerd dienen te worden (daartoe reken ik zeker poffertjes en pannenkoeken) Een speeltuintje voor kinderen lijkt mij prima maar uitsluitend met historisch speeltuig. Uiteraard bevindt deze uitspanning zich in de steenfabriek.

Tuesday, September 25, 2012

Calimero effect


Het heropende Stedelijk Museum doet niet meer mee in de wereldtop van musea. De moderne kunstcollectie zou bovendien achterlopen.

'Moderne' kunst bestaat strikt genomen niet, er is uitsluitend eigentijdse kunst, dat wil zeggen wat nu er gemaakt wordt. Modernisme is een verzameling stromingen van al lang geleden, daarbij behorende kunstuitingen heten 'modernistische kunst'.

Die wereldtop is genoegzaam bekend, ze wordt gevormd door een premier league van grote musea in de wereld. Evenals in het voetbal vindt hier een overspannen marktwerking plaats, meetellen is dus een geldkwestie maar en de handigheid om tijdig talent te onderkennen.

In dat laatste kan het Stedelijk zich onderscheiden. Zoals in vele opzichten: we zijn niet klein, we doen leuk mee en om de zoveel jaar zijn we wereldtop, heel eventjes dan.  

B.Logger

Saturday, September 22, 2012

Apple is de weg kwijt


De nieuwe kaartenapp in Apple’s iOS6 (nieuwste besturingssysteem) slaat de plank zo hier en daar behoorlijk mis. Wat te denken van het feit dat Berlijn op Antarctica gepositioneerd wordt (u zult er maar moeten zijn?) ? Steden die volledig ontbreken of in zee geplaatst worden, een landgoed dat nu vliegveld geworden is, of een stadscentrum dat nu ziekenhuis wordt?

De kaartenapp, Apple Maps geheten,  werd met veel verwachting en poeha aangekondigd en moet Google Maps, die nu verdwenen is, doen vergeten. Dat lijkt dus moeilijker dan Apple dacht.

Reactie van Apple: "We zijn constant bezig het te verbeteren en doordat Maps een op de cloud gebaseerde oplossing is, wordt het beter naarmate meer mensen het gebruiken.” Daar zijn de huidige gebruikers natuurlijk niet mee geholpen en er is dan ook veel kritiek. Er is zelfs een apart blog gestart waarop men leuke, pijnlijke, hilarische of anderszins opvallende missers kan plaatsen.

Het kaartmateriaal voor Apple Maps is geleverd door TomTom. Volgens TomTom ligt het niet aan hun kaartmateriaal. Eerlijk gezegd geloof ik dat ook wel. Kritiek in deze mate op de TomTom kaarten is er bij mijn weten nog nooit geweest. Volgens TomTom zit het probleem in de software die het kaartmateriaal omzet naar een app. Hoe het ook zij, een slechte beurt voor Apple. Dan toch maar voor een Samsung gaan?

Overigens, op het gebruik van iOS6 en de verkoopcijfers van de nieuwste iPhone heeft dit geen enkel effect.  Die laatsten vliegen als warme broodjes over de toonbank, en ook de upgradecijfers naar iOS6 rijzen de pan uit. 

Monday, September 17, 2012

De betaling


Ooit gaf ik als vrijwilliger les in de Nederlandse taal: in die tijd was iedereen nog welkom in ons land en werden er nauwelijks eisen gesteld aan Nederlanders die zo'n cursus gaven. De overheid had hier niets mee te maken, het was vrijwilligerswerk van de linkse kerk.

Wanneer u mijn column 'doe mij de zout' las, snapt u meteen dat ik hele generaties allochtonen fouten leerde waarmee men zich overigens te Rotterdam en omstreken prima zal redden.

Soms besprak je ook andere zaken met de cursist.

Een breed besnorde allochtone cursist en ik zaten bij elkaar, hij keek nogal zorgelijk toen hij verklaarde: 'ik kan de hoer niet betalen'. 

Nu woonde ik als sociale academie student op het Oude Noorden te Rotterdam alwaar de prostitutie welig tierde en was dus bekend met dit fenomeen. Heel ruimdenkend antwoordde ik: 'u moet zelf weten waar u uw geld aan uitgeeft maar hoeren moet u echt wel betalen. U krijgt er gegarandeerd last mee als u dat niet doet'.
'Nee, niet de hoer maar de hoer' verbeterde hij enigszins beledigd.

Het duurde even tot ik in de gaten had dat de man de huur bedoelde maar nog moeite had met de uu klank.

B.Logger

And so it goes. Kurt Vonnegut, a life.

And so it goes. Kurt Vonnegut, a life / auteur: Charles J. Shields. Een biografie over het leven van Kurt Vonnegut (1922-2007), Amerikaans schrijver van Slaughterhouse-Five (1969). Nog altijd staat dit boek hoog op ranglijsten van Engelstalige letterkunde. Het is een novelle over de ervaringen van een jongeman in Dresden tijdens de laatste maanden van de tweede wereldoorlog. Kurt Vonnegut maakte er een Sciencefiction verhaal van. Hij portretteert in deze novelle de grillige mens en zijn grillige lot.

And so it goes, zo gaat het nu eenmaal is een term die Vonnegut vaak bezigde. Inderdaad lijkt het boek Slaughterhouse-Five vanuit dit motto geschreven en dat geeft het een vervreemdend aangrijpend karakter. Op wikipedia is te lezen dat Vonnegut dit boek eens zo zou hebben omschreven:

Slaughterhouse-Five, or The Children's Crusade: A duty dance with death, by Kurt Vonnegut, a fourth-generation German-American now living in easy circumstances on Cape Cod [and smoking too much], who, as an American Infantry Scout Hors de Combat, as a prisoner of war, witnessed the fire bombing of Dresden, Germany, ‘The Florence of the Elbe,' a long time ago, and survived to tell the tale. This is a novel somewhat in the telegraphic schizophrenic manner of tales of the planet Tralfamadore, where the flying saucers come from. Peace.

Charles J. Shields bood Vonnegut aan de eerste biografie over zijn leven te schrijven. Vonnegut was zeer sceptisch maar ging uiteindelijk akkoord. De ervaringsfeiten van zijn leven zijn extreem en intens. Vonnegut maakte veel mee. Dat kan een verklaring zijn voor zijn sarcastische toon en neiging tot berusting. So it goes.

Een goede biografie over een bijzondere schrijver.

Friday, September 14, 2012

verkiezingskoorts II


 Ik berichte u in juni over de weddenschap die ik voorafgaand aan verkiezingen afsluit over de zetel uitslag. 

Ik doe dat al verkiezingenlang met mijn één van mijn broers. We moeten steeds vaker aan de bak, de hoofdprijs is altijd een kratje bier maar vooral de eeuwige roem. Tegenwoordig willen ook anderen mee doen. Wij houden dit liever onder elkaar al overweeg ik een uitzondering voor onze vorstin indien zij dat wenst. Nu de rol van het staatshoofd in de kabinetsformatie uitgespeeld lijkt heeft koningin Beatrix haar handen vrij. 

Zo'n voorspelling is overigens helemaal niet eenvoudig: om enige kans te maken op de overwinning moet men eigen wensen en idealen radicaal laten varen. We maken onze prognoses altijd voor de debatten plaats vinden. In dit geval vóór de komeetachtige opgang van Samsom waarbij ik toch al rekende op een licht herstel van de PvdA ten koste van de SP. Het herstel werd echter veel groter dan ik inschatte.

Over het algemeen zitten zowel mijn broer als ik er (evenals de officiële opiniepeilers) 8 tot 16 zetels naast. In dit geval zat ik er als 'winnaar' maar liefst 46 zetels naast! Vooral dus vanwege het fletse optreden van Roemer en een overtuigende Samsom. Ik liet overigens de PVV 'spot on' terug vallen naar 15 zetels. Knap gezien toch!  
     
B.Logger

Thursday, September 13, 2012

Wednesday, September 12, 2012

Reizen zonder John


Geert Mak schreef opnieuw een magistraal boek. Meer als 'in Europa' weet hij mensen, landschappen, geschiedenis en zelfs cijfers met elkaar te verbinden tot een buitengewoon boeiend verhaal: het verhaal, of meer nog tijdsbeelden van de Verenigde staten.

Mak volgt het spoor vijftig jaar nadat John Steinbeck dezelfde reis ondernam. Laatst genoemde was in gezelschap van zijn poedel Charley en beschreef deze tocht in 'reizen met Charley'. Steinbeck was al op gevorderde leeftijd, tobde met zijn gezondheid, zijn overbezorgde vrouw liet hij liever thuis. Mak nam zijn vrouw wel mee, al blijft ze veelal buiten beeld en liet zijn huisdieren (zo hij die heeft) thuis.

'Reizen zonder John' werd ondanks de titel ook een verhaal over Steinbeck: hij is voortdurend aanwezig. Als puber las ik Steinbeck's 'het onrecht van de sterkste' (In dubious battle), het buitengewoon bittere verhaal over fruitplukkers in de crisisjaren. Hij werd daarmee één van mijn helden.

De reis van Mak schildert hier en daar ontluisterende beelden van de Verenigde Staten. Dat geldt in zekere zin ook voor de persoon Steinbeck. Zijn zoon, John Steinbeck jr, eveneens schrijver, noemt hem zelfs een asshole omdat hij als vader voornamelijk afwezig was.

Uit het boek van Mak begrijp ik wel Steinbeck sr steeds meer opgesloten in zichzelf raakte, tot hij  een 'grumpy old man' werd met minder idealen en conservatievere opvattingen. In die zin hoop ik mijn levensreis zonder John voort te zetten.

B.Logger

Monday, September 10, 2012

Verkiezingen II



'Weet je al wat je gaat stemmen ma?' 


Mijn negentigjarige, nogal vergeetachtige moeder keek enigszins bezorgt: ze weet dat haar nageslacht alle kanten op stemt en houdt graag de kerk in het midden.

'Bestaat het CDA nog?' informeerde ze.
'Ja ma, je kunt er nog steeds CDA stemmen hoor'. 
'Dan ga ik dat doen' besloot ze dapper 'maar die man van de PVDA vind ik wel heel sympathiek' sprak ze vergoelijkend. 
Ze kon maar niet op zijn naam komen: 'Samson' hielp ik. 
'Ja die' riep ze enthousiast 'het is ook zo'n knappe kerel, vind ik'

Naast zwevende kiezers bestaan er ook dolende kiezers ...



Friday, September 7, 2012

Stem!


Zaterdag 1 september zijn de 275 leden van de Kern jury 2012 van de NS publieksprijs geïnstalleerd. Dit gebeurde op Manuscripta de beurs voor boekenliefhebbers in de Westergasfabriek in Amsterdam.
Uit 6 genomineerde titels wordt jaarlijks het favoriete boek gekozen zowel door de Kern jury, die ze alle zes leest, als door lezers in het hele land. Iedereen kan meedoen.

Drie Nederlandse auteurs waren persoonlijk aanwezig om hun genomineerde boek te promoten. Zoals Simone van der Vlugt (In mijn dromen) die vertelt dat ze haar inspiratie kreeg nadat ze zelf een voorspellende droom had. Esther Verhoef (Tegenlicht) onthult speciaal een studentenkamertje in Den Bosch te hebben gehuurd om in alle rust aan dit boek te kunnen werken. Paulien Cornelisse (En dan nog iets) vertelt dat ze overal taalgebruik opmerkt; zelfs van zichzelf. Ze roept veel gelach uit de zaal op als ze een stukje uit haar laatste boek voorleest.

Suzanne Vermeer(Noorderlicht), pseudoniem van de overleden Paul Goeken wordt vertegenwoordigd door de uitgever. Hij vertelt dat andere auteurs de ideeën en stijl voorheen bedacht door Paul Goeken uitwerken en onder de naam Suzanne Vermeer blijven uitbrengen.

In plaats van A.J Th. van der Heijden is zijn vrouw gekomen, wat veel bewondering oproept vanwege het onderwerp van zijn laatste boek (Tonio) dat over zijn overleden zoon gaat. In een videoboodschap vertelt hij hoe moeilijk het voor hem is om te komen en hoe het was om dit boek, dat hij beschouwd als een requiem te schrijven. Hij leest vervolgens een aangrijpende passage voor. 

Mart Smeets liet verstek gaan vanwege andere bezigheden. Er was ook van hem een videoboodschap te zien waarin hij vertelt over de offers van Lance Armstrong om de top te bereiken. Dit boek over Lance(De Lance factor) werd eveneens genomineerd.

Naast deze zes genomineerde boeken is er tevens de mogelijkheid voor lezers om zelf een favoriet te kiezen.Doe mee en breng je stem uit. Ga naar NSpublieksprijs.nl Er zijn leuke prijzen te winnen. Je kunt stemmen tot 15 oktober.

MvD.




Wednesday, September 5, 2012

Light up

Light up (CD) / artiest: Stevie Ann.De nieuwste cd van Stevie Ann is opgenomen in Amerika en geproduceerd door Mitchell Froom, maar de songs zelf zijn onmiskenbaar van Stevie Ann zelf.

Mitchell Froom heeft gewerkt met Randy Newman en Crowded House maar ook met Sherryl Crow en daar doet deze muziek ook wel aan denken. Prettig in het gehoor liggende muziek met lichte teksten en gezongen met een prachtige stem. Voor sommige luisteraars misschien saai, ik vind het prachtig.

Maar Stevie Ann heeft wel een eigen geluid. Rustige muziek die je zowel als achtergrondmuziek kunt gebruiken, maar waar je ook voor kunt gaan zitten om tot rust te komen, een combinatie van country, folk en pop. Bij de volgende cd worden de teksten hopelijk wel wat zwaarder, dat kan de muziek best gebruiken.

Ik hoop ook dat deze cd een doorbraak wordt voor haar in Amerika, dat zou zo maar kunnen gebeuren. De Bibliotheek heeft deze cd nu ook in haar collectie, en heeft een flitsinterview bij Stevie Ann afgenomen. Dit interview is nog te lezen op de site http://www.biblioarnhem.nl/files/Stevie_Ann_50.JPG  


Tuesday, September 4, 2012

Nederland leest ... in Arnhem


Wist u dat De donkere kamer van Damokles  van W.F. Hermans niet alleen gratis tijdens de campagneperiode van donderdag 1 t/m vrijdag 30 november aan de leden van de Bibliotheek in Arnhem wordt verstrekt, maar ook aan de scholen voor voortgezet onderwijs in Arnhem?
Bijna alle scholen, die een HAVO/VWO afdeling hebben, doen mee. Dit jaar gaat het weer om een oplage van zo’n 1300 boeken. Samen met de boeken komen er ook altijd lessuggesties voor de docenten mee. Daarnaast kunnen scholen zich, via de bibliotheken, opgeven voor Nederland Leest Live.
Nederland Leest Live! is een interactief internet tv-evenement, waarbij bovenbouwleerlingen uit het hele land met elkaar in gesprek gaan over hetzelfde boek. 

Voorafgaand aan de uitzending maken de leerlingen opdrachten rondom het boek, waarmee ze een plek in de uitzending kunnen bemachtigen. De overige leerlingen volgen de uitzending in hun eigen bibliotheek of op school, en kunnen via Skype of Twitter deelnemen aan het programma.
Het Arentheem College, locatie Thomas à Kempis, heeft hier al een aantal keren vol enthousiasme aan mee gedaan.

T.G specialist educatie

Verkiezingen


40 % van de kiezers zweeft nog. Ondertussen worden we in toenemende mate overspoeld met lijsttrekkers die al dan niet met elkaar in debat gaan in zorgvuldig geregisseerde bijeenkomsten. Als karakter, uiterlijk en debatvaardigheden meetellen zijn die debatten belangrijk om de keus te bepalen.

In mijn vrij zwevende toestand zie ik het gewoel aan: verkiezingsprogramma's, CPB cijfers, populisme, het halve verhaal, het hele verhaal, het echte verhaal dan wel het eerlijke verhaal.

Midden in een wereldwijde economische crisis gaat het feitelijk om het hele moeilijke verhaal. Er is geen regering, laat staan een partij, die deze crisis gaat oplossen. Daar zijn Nederland en zelfs een verenigd Europa te klein voor, bovendien heeft een crisis zo wie zo een eigen beloop. Gevolgen van deze crisis kunnen weliswaar op verschillende manieren verdeeld worden maar onze toekomst is onzeker.

Er wordt wel beweerd dat alle politici liegen. Het wachten is op de politicus die dit zelf in het openbaar verklaart. Dan ontvouwt zich een prachtige klassieke paradox: spreekt die man/vrouw in dat geval de waarheid?

Ik wens u een zachte landing...

B.Logger

Monday, September 3, 2012

Library quotes

Outside of a dog, a book is a man's best friend. Inside of a dog, it's too dark to read. (Groucho Marx)

Librarian is a service occupation. Gas station attendant of the mind.

Information is the manager's main tool, indeed the manager's "capital," and it is he who must decide what information he needs and how to use it. (Peter Drucker)

A democratic society depends upon an informed and educated citizenry. (Thomas Jefferson)

The library connects us with the insight and knowledge, painfully extracted from Nature, of the greatest minds that ever were, with the best teachers, drawn from the entire planet and from all our history, to instruct us without tiring, and to inspire us to make our own contribution to the collective knowledge of the human species. I think the health of our civilization, the depth of our awareness about the underpinnings of our culture and our concern for the future can all be tested by how well we support our libraries. (Carl Sagan)

Saturday, September 1, 2012

Boys & Girls

Boys & Girls / Alabama Shakes. Over de Alabama Shakes hoor je verschillende geluiden. Sommigen vinden de band wat gehypet en twijfelen aan de houdbaarheid er van, anderen zijn laaiend enthousiast, vooral over de live performance. Daar wilde ik meer van weten.

Via iTunes enkele tracks beluisterd en ik was direct om, dus het hele album maar aangeschaft. En ik heb nog geen seconde spijt gehad. Want wat een stem heeft Brittany Howard, de zangeres. Die deed mij een beetje denken aan Janis Joplin. Behalve zang speelt ze ook gitaar. Ze wordt verder bijgestaan door Heath Fogg, Zac Cockrell en Steve Johnson.

De band bestaat sinds 2009 en ‘Boys & Girls' is hun eerste album, uitgekomen in 2012. Hun muziek? Stevige bluesrock met ook wel soulinvloeden. Ze worden wel eens vergeleken met The Black Keys. Ach, dat weet ik allemaal niet, wat ik wel weet is dat ik het een prachtig album vind, zeer de moeite waard, ik kan iedereen dus aanraden hier eens naar te luisteren. En wat die houdbaarheid betreft, dat is altijd moeilijk te voorspellen, de tijd zal het leren.