Saturday, July 4, 2009

Blogkermis en Tour-circus

Om met het laatste te beginnen, het is vandaag 4 juli, de zon schijnt en de Tour de France begint. De Tour is net een circus met acrobaten, dressuurpaarden en roofdieren. Ik hou van fietsen, al het andere, onverkwikkelijke wil ik niet weten, steek daar mijn kop een beetje voor in het zand. Ik wil genieten van het fietsen, en de rest, de doping, tja, ik weet daar geen oplossing voor, het zal er waarschijnlijk altijd zijn, ook in vele andere takken van sport. Daar is het echter minder een hype. Een circus is wel een beetje te vergelijken met een kermis. En zoals u weet ben ik tijdelijk kermisbeheerder. Ik stelde als beheerder de vraag: welke web2.0 applicaties moet je nu kiezen uit de overvloed op dat gebied? Welke zijn relevant en welke niet? Welke keus moet je als bibliothecaris maken?


Er is aardig op gereageerd, de kermis is goed bezocht. Niet iedereen hield overigens evenveel van kermis, maar er waren ook echte liefhebbers van de schiettenten, gebakkramen en noem de attracties allemaal maar op (Annie Maessen). Zij probeert zo veel mogelijk tools uit. Bieblogger hanteert als criterium de functionaliteit: welk nut hebben web2.0 tools voor de bibliotheek en haar klanten? Dat lijkt mij ook een goed standpunt - niet zozeer het fungehalte dus, maar meer het nutgehalte zou bepalend moeten zijn bij je keuze. Maria Wezendonk probeert zo veel mogelijk uit, heeft het gevoel bij de tijd te moeten zijn. En is tevens nieuwsgierig aangelegd.


Wat langere reacties in de vorm van postings kwamen van Edwin Mijnsbergen en Festina lente (wat een prachtige naam in deze jachtige web2.0 tijden). Edwin: "Spring niet te snel in op nieuwe tools, wacht rustig even af tot anderen deze ook gaan gebruiken. De goede komen toch wel bovendrijven." En nog een goede suggestie: "Probeer zo veel mogelijk informatie te verzamelen op zo weinig mogelijk sites via aggregatietechnieken (RSS)." En integratie van applicaties op een site, zou ik eraan willen toevoegen. Een waardevolle suggestie die ik structureler wil gaan doorvoeren. Festina lente: Je moet alles in de gaten houden en zeer flexibel zijn. Met de nadruk op flexibel. De (gratis) web2.0 tools kunnen elk moment veranderen, je hebt geen contract (SLA) afgesloten. Verder, moet je proberen in de pas te blijven lopen met je klanten. Zij moeten niet alleen consumeren, maar ook participeren. In de wereld van Festina lente doet de Radboud Universiteit bijvoorbeeld heel veel (oratie 2.0 - mooi voorbeeld).


Wat ben ik nu te weten gekomen? Heb ik een lijstje van "must tools, een top-tien" gekregen waar ik me op zou moeten richten? Nee, het leven is meestal niet zo simpel. Maar, dat had ik ook niet verwacht. Ben ik daardoor teleurgesteld? Nee, want vandaag begint de Tour, daarover zometeen meer. Ik ben blij te horen, dat meerdere collega's het probleem herkennen en daar allemaal op hun eigen wijze een oplossing voor proberen te vinden. Blij ook met de suggesties aangedragen, ik zal proberen daar iets mee te doen. En mocht ik het weer Spaans benauwd krijgen dan weet ik dat ik jullie om raad kan vragen. Hierbij sluit ik twee dagen eerder dan gepland deze kermis en ga over naar het circus van de Tour. De komende drie weken zullen daarmee gevuld zijn, op Twitter volgen we Lance Armstrong en ook via Netvibes (integratie en RSS Edwin) zal ik goed op de hoogte blijven van wat er daar speelt. Het betekent, dat ik de komende drie weken dus uiterst verantwoord web2.0 bezig zal zijn. Tot een volgende blogkermis!

3 comments:

festina lente said...

Mooie samenvatting van een mooi onderwerp!
Wat me intrigeert: in de wereld van Festina: bedoel je daarmee dat dat slechts vanuit een beperkt blikveld is?

biebblogger said...

Absoluut niet Festina lente. Maar ook wel weer een beetje. Lees verder. Ik bedoelde daarmee de wereld waarin jij verkeert. (wb's en ub's). Dat is weer een ander segment (zak maar zeggen)als de ob en wsf wereld (waar ik in verkeer). Het is dus niet een beperkt blikveld in de negatieve zin, maar een ander blikveld waar ik (met mijn "beperkte" blik) weer minder zicht op heb. Begrijp u het nog? Dank nog voor je prima posting

festina lente said...

Gerustgesteld :)