Friday, September 4, 2009

De Velperweg in kaart gebracht

Op donderdag 10 september a.s. om 19.30 uur houdt auteur Menno Potjer in de Gelderland Bibliotheek een lezing over zijn boek "De Velperweg in kaart gebracht, 1600 - 1795: eigenaren en eigenaardigheden".
De streek ten oosten van het Arnhem in de 17de en 18de eeuw is nooit uitvoerig onderzocht. In dit gebied - gevormd door de Mussenberg, de Geylhorn (bij het latere Molenbeke), Monnikhuizen en Rennenenk-Bethaniƫ-Presikhaaf - is vooral de totstandkoming van de landgoederen Klarenbeek, Angerenstein en Plattenburg van belang. Onderzocht zijn schriftelijke bronnen die antwoord geven op de vragen: wie woonden er aan de Velperweg, wat voor mensen waren dat, wat waren hun eigenaardigheden, hoe groot was hun bezit en wat veranderde er in die twee eeuwen?
De aandacht gaat daarbij niet alleen uit naar de rijke bovenlaag, die in het bezit was van herenhuizen in de stad, maar ook naar de leefomstandigheden van boeren, knechten en schaapherders. Deze eigendomsgeschiedenis is zoveel mogelijk verlevendigd met allerhande historisch materiaal, zoals fascinerende kaarten. Deze lezing sluit goed aan bij het landelijke thema van de Open Monumentendag 2009 "Op de kaart" van 12 en 13 september. Het thema zal gaan over structuren in stad en dorp, over de samenhang tussen het monument en zijn omgeving, over de plek van een monument en de groei van een stad of dorp.
Menno Potjer publiceerde o.m. de Historische Atlas van Arnhem (2006) en vele artikelen over de geschiedenis van de stad Arnhem.

2 comments:

Anonymous said...

I want not concur on it. I regard as nice post. Specially the designation attracted me to study the intact story.

Anonymous said...

Nice brief and this fill someone in on helped me alot in my college assignement. Thanks you on your information.