Friday, September 25, 2009

Haar naam was Sarah

Haar naam was Sarah / auteur: Tatiana de Rosnay. Hartje Parijs: de razzia en deportatie naar Velodrome d'Hiver van 16 juli 1942 van de joodse bevolking, uitgevoerd door de Franse overheid in opdracht van de nazi's. Een zwarte dag in de geschiedenis van Frankrijk.
De deportatie van mannen, vrouwen en kinderen uit Parijs door de Franse politie is in onze Nederlandse geschiedenisboeken een onbesproken onderwerp. In die zin heeft het boek ook historische waarde, ook al is het verhaal geheel fictief.
De schrijfster Rosnay vertelt in haar boek "Haar naam was Sarah" het gruwelijke verhaal van Sarah welke als een rode draad door het leven van Julia loopt, die onderzoek doet naar de gebeurtenissen rondom deze razzia en onverwacht wordt geconfronteerd met haar eigen leven waarin geheimen bewaard zijn gebleven die, eenmaal bekend, indringende gevolgen met zich meedragen.
Julia onderneemt een zoektocht naar het verleden en komt veel te weten over het leven van het meisje Sarah. Een boek dat je in een adem uitleest, waarbij de onvoorstelbare geschiedenis van Sarah, haar familie en lotgenoten niet onberoerd zal blijven en waarmee we ons nog eens pijnlijk bewust worden van de verschrikkelijke waarheden over de holocaust in de Tweede Wereldoorlog. Een aangrijpend verhaal, dat je niet snel zult vergeten.

No comments: