Monday, August 9, 2010

Bibliotheken en de toekomst

De toekomst: "Books are being pushed aside for digital learning centers and gaming areas. "Loud rooms" that promote public discourse and group projects are taking over the bookish quiet. Hipster staffers who blog, chat on Twitter and care little about the Dewey Decimal System are edging out old-school librarians". En dit is slechts de oppervlakte, de buitenkant. Want het hele bibliotheeksysteem ondergaat een diepgaande transformatie.

"Many real-world libraries are moving forward with the assumption that physical books will play a much-diminished or potentially nonexistent role in their efforts to educate the public". Wat is nu nog de functie van bibliotheken? "To be a free place where people can access and share information". Is dat zo? Is de bibliotheek vrijplaats, een ontmoetingsplek, waar je informatie kunt delen?

Dat is toch wel een erg mager restant van de bibliotheek, die ooit bestond. Ontmoeten en delen van informatie doen de kids tegenwoordig via web2.0, sociale sites als Hyves, Facebook e.d. Twitteren doen ze niet zoveel, dat is meer voorbehouden aan de ouderen. Zoeken van informatie gebeurt met behulp van Google, het lezen van boeken vindt straks ook plaats op een digitale manier. Ebooks. En wat te denken van Google, die zoveel mogelijk boeken digitaliseert.

Voor het ontmoeten en delen hoeven de jongeren dus straks niet meer naar een bibliotheek te komen. Waarvoor dan nog wel? De manieren om de jongeren toch binnen de muren van de bibliotheek te krijgen lopen uiteen van een filmzaal, een gamesplek, een muziekstudio tot een "info galleria". "The library has never been just about books," said Rolf Hapel, director of the city's public libraries". Inderdaad. Er moet dus veel uit de kast getrokken worden aan nieuwe ideeen, en er moeten ook telkens weer nieuwe dingen verzonnen worden om de aandacht vast te blijven houden. Belangrijke vraag is het tempo waarin zich een en ander afspeelt. Want dat er grote veranderingen voor bibliotheken op komst zijn, is wel duidelijk.

No comments: