Friday, August 13, 2010

Zomergasten ...

Is weer begonnen, verrassende tv waarbij een bekende/beroemde gast tv- docu- filmfragmenten uitkiest die voor hem of haar van betekenis zijn. De interviewer praat de selectie aan elkaar. Bijna ongemerkt krijgen we een kijkje in de binnenwereld van de gast. De eerste keren Jan Marijnissen, politicus, voormalig lasser, wist ik al .... maar met 'bloed katholieke' inslag en Maarten ’t Hart, gerefo van afkomst…

Als volslagen onbekende Nederlander vroeg ik me na deze eerste uitzending af welke fragmenten ik zou kiezen als ik te gast zou zijn. Ik geloof niet dat er een rode draad hoeft in te zitten, liever niet zelfs, de interviewer dient de vragen te stellen waarmee de kijker rode draden kan ontdekken...

Mijn voorlopige lijstje:

Muziek

Een knallend oerbegin. Iets met de Sacre du Printemps: ruime keuze: een speelfilm, diverse uitvoeringen, een project met probleemjongeren maar zeker het zwartwit fragment (1 minuut) waarin de oude Stravinsky zegt: 'toen ik dat schreef ging het dwars door mij heen'. Je ziet aan de man dat ie 't herbeleeft! Al maakte hij voor die tijd en daarna nog fantastische grensverleggende muziek: dit was een moment dat nieuwe vensters en deuren open gingen, en niet alleen voor hem.

Humor

'Elementary dating' van Rowan Atkinson toen hij nog lang niet mr Bean was maar een comedian in opkomst. Atkinson laat volkomen over de top zien hoe je het juist niet moet aanpakken op je eerste afspraakje. Smullen. 'Erik Engerd' met z'n veel te lange sjaal op zoek naar een willig slachtoffer.
De voetbalwedstrijd tussen oude filosofen (in toga) bij Monty 'Python's flying circus'.

Docu's

Microkosmos, al te menselijke docu over de wereld van insecten die zich dagelijks aan en zelfs onder onze voeten afspeelt ... po√ętisch realistisch ... wat werken die beestjes vlijtig en soms tevergeefs omdat ze geheel niet overzien. Zie mijzelf en anderen ploeteren.
Polderpolitiek: vlijmscherpe documentaire over de teloorgang van B&W en gemeenteraad van Almere in de jaren 90. Een heuse thriller waarin vele koppen rollen, verplichte kost voor iedereen die de gemeentepolitiek in gaat maar eigenlijk ook voor iedere kiezer. Een integere hoofdrol (politiek fatsoen en moedig) is wat mij betreft weggelegd voor een dan nog piepjonge CDA wethouder Marja van Bijsterveldt.

Films

'Nuovo Ciento' of 1900 van Bertolucci (1976) over de opkomst van het fascisme gezien door de ogen van een rijke en arme jongeman. Maakte diepe indruk, herhaling jaren later stelde teleur. Geldt niet voor 'una giornata particolare': een bijzondere dag (1977) van Ettore Scola over een homosexuele journalist en de vrouw (Sophia Loren) van een fascist die van elkaar houden en pijnlijk bijna een verhouding krijgen. Ook een stukje 'seventh samurai' (1954) van Akira Kurosawa.

Rode draad? Dat is aan de lezer ....Met onbekende groet B.Logger

1 comment:

Renske V said...

Beste blogger, dit is een wonderlijk toeval. Ook ik heb een blog, en ook ik heb een lijstje van dingen die ik zou laten zien als ik ooit Zomergast zou zijn.
Een van de dingen die ik zou willen laten zien was een documentaire die ik ooit zag op de journalistieke academie. Zoals u schrijft: een heuse thriller. Zo herinner ik het mij eveneens.
Maar ik wist de titel niet meer, noch precies het jaar (ik dacht de jaren 80, maar het is dus nog recenter). Via uw blog ben ik er nu achtergekomen: 'Polderpolitiek'. Dank!