Sunday, August 29, 2010

Terug van weggeweest...

Soms is het goed er eens even tussen uit te gaan. Je komt dan fris terug en kunt er weer tegenaan. Zo ook Biebblogger. Hij kon het deze keer niet laten een bibliotheek binnen te lopen, iets dat hij anders probeert te vermijden.

Het gaat hier om de bibliotheek in St. Peter in het Zwarte Woud. St. Peter heeft een Benedictijner klooster waarvan de oorsprong ver teruggaat in de geschiedenis. Vaak was de stichting van een klooster een kwestie van politiek, van macht. Het klooster werd in de loop der tijden verschillende keren verwoest, maar telkens weer herbouwd. De laatste keer in de eerste helft van de achttiende eeuw.

Er werd door de architect Peter Thumb toen een kloosterkerk in de barokstijl gebouwd. Ook kwam er een rococo bibliotheek. Citaat Wikipedia: "De naam rococo is een samentrekking van het Franse woord rocaille, een asymmetrisch schelpmotief dat men in de 18e eeuw aantreft in met name de toegepaste kunst, en het Italiaanse barocco, dat barok betekent." Beide stijlen zijn erg druk.

De bibliotheek is niet te vergelijken met de huidige bibliotheken en was ook meer bedoeld om indruk te maken, dan om daar echt te gaan zitten studeren. Geen frontale plaatsing van de materialen, maar wel ruim opgesteld. De verdere inrichting had niets met retail of eenvoudig te maken en alles met overdaad. Het zag er echter schitterend uit. Biebblogger heeft geprobeerd in een foto alles te vangen, en dat lukt natuurlijk niet. De plafonds, de boekenkasten, de balkons, de beelden. Afijn, kijkt u zelf maar.

No comments: