Friday, March 11, 2011

Fragiele schoonheid

Fragiele schoonheid / auteur: Nicole Mones. Een roman over een wereld, die mij totaal onbekend was. Namelijk die van het Chinese porselein. Een wereld van weergaloze schoonheid, van breekbaarheid, van de handel en natuurlijk ook van de vervalsingen.

Het is een vreemde, raadselachtige, boeiende, mysterieuze wereld, die, heb ik gemerkt, ook als je niets van porselein weet, je gaandeweg in zijn greep krijgt. Hoofdpersoon in het verhaal is Lia Frank. Zij is taxateur van antiek Chinees porselein.
Door haar baas wordt ze naar China gestuurd om een grote collectie keizerlijk porselein te beoordelen. Er gebeurt niet zoveel in het boek, geen cliffhangers en nagelbijtende spanning. De auteur beschrijft echter op een magistrale wijze China, het leven daar en de o zo belangrijke (illegale) handel in keramiek. Termen en namen als kraakporselein, Chine de Commande, blanc de Chine, blauw-wit, imari, Ming en Kangxi zeggen u nu veel meer.

De collectie, die Lia moet beoordelen is van hoog niveau en zal verkocht worden aan een buitenlandse koper. Maar is alles wel in orde? Waar komt dit porselein vandaan? En zijn alle papieren wel OK?

Langzaam, op een soort dwingende manier, wordt de spanning opgebouwd. Naast het raadsel van de porseleincollectie wordt ook de persoonlijkheid van Lia uitgediept. En haar relatie tot de buitenwereld. En ja, een beetje liefde komt er ook in voor. Na lezing van dit boek weet u iets van de porseleinindustrie en krijgt u misschien ook wel de neiging om op jacht te gaan naar mooie stukken. Een boeiend, leerzaam en fascinerend boek.

No comments: