Wednesday, May 13, 2009

De bibliotheek, vroeger en nu

Met vroeger bedoel ik het "vroeger", dat ik uit eigen ervaring nog ken. De bibliotheek had toen een collectie boeken, tijdschriften en langspeelplaten. Oplettende lezers weten dan wel ongeveer hoe lang dit geleden is. De registratie van onze uitleningen hielden we bij op kaartjes (voor kenners : het Detroitsysteem). Reuze gezellig. Er was voldoende personeel om alle verdiepingen en afdelingen te bezetten. De informatievragen werden beantwoord met behulp van allerlei naslagwerken, zelfs bibliografieen van bibliografieen werden niet geschuwd. Men las nog (gechargeerd) en alles ging zo zijn gangetje. De collectie was onovertroffen. Inmiddels zijn we in een andere periode terecht gekomen. De collectie is nog steeds goed, maar er wordt minder gelezen, staat dus onder druk. Ontwikkelingen, die eerst langzaam op gang kwamen, haalden ons steeds sneller in......en passeerden ons. Nu heerst het gevoel en de vraag of we het wel bij kunnen houden. Ik heb het hier over ontwikkelingen als diversificatie van onze collectie, andere informatiedragers, andere (mondiger) klanten, die minder tijd hebben, maar bovenal natuurlijk de intrede van de computer / internet. Kwamen de veranderingen eerst nog in een beheerst tempo op ons af, nu moeten bibliotheken volle kracht vooruit om dit alles bij te kunnen houden. Om te kunnen overzien wat in deze tijden relevant is, en wat een hype. Welke toepassingen op web2.0 moeten we als bibliotheek gebruiken? Wat heeft zin? Hyves? Twitter? Facebook? En wat komt er morgen (letterlijk) op ons af? Want de toepassingen buitelen over elkaar heen. Het zijn vragen waar elke bibliotheek voor staat. En elke bibliotheek doet op zijn manier zijn best om hierin een weg te vinden. Dat betekent, dat het wiel vele malen uitgevonden wordt. Maar ja, dat is nog altijd beter dan wachten (en niets doen) tot je van de importeur een wiel toegestuurd krijgt. Het is een spannende tijd en er komen nu en dan mooie dingen tot stand, maar zo af en toe.............. Gelukkig wordt er nog steeds gelezen, nieuwe technieken maken weer andere dingen mogelijk. Het is een uitdaging, hoewel het je soms ook wel eens benauwt.

2 comments:

ria said...

Ik deel je gevoel en denk soms dat bibliotheken dan misschien wel redelijk bij de tijd zijn met de nieuwste innovaties, maar dat ze daar weinig consequenties uit trekken qua organisatie en dat ze de wensen en behoeften van de klant een beetje uit het oog verloren zijn.

Margot said...

Toch gewoon zo goed mogelijk doorgaan, onze huidige klanten willen nog wel boeken, kunnen het ook allemaal niet bijhouden, maar de toekomstige klant, dat is een ander verhaal. En proberen de ontwikkelingen die er toe doen eruit te pikken....