Monday, December 17, 2012

Endgames I


Bent u er klaar voor? 21 december vergaat de wereld! 

Althans dat beweren sommige interpretators van de Maya kalenders. Ze worden daarbij ondersteunt door een unieke stand der planeten.

Anderen menen dat slechts ons bewustzijn die dag zal veranderen en wel in positieve zin. Veel interessanter en kan in zoverre kloppen dat wanneer u ineens een hele dag heel hard gaat nadenken over uw bewustzijn (en dat anders nooit doet) er vast iets verandert. Hoe lang die verandering blijft hangen is een andere kwestie.

Er schuilen een paar vooronderstellingen in de theorie van de bewustzijnsverandering:

Ten eerste dat het bewustzijn zou bestaan als een continuïteit (die vervolgens ineens verandert op 21 december). 

We weten niet veel meer dan dat ons bewustzijn zich aan ons toont als een continuïteit. Wij ervaren dat zo en wanneer dat niet lukt ervaar je de wereld en/of jezelf als ongeordende chaos. Welkom in de psychiatrie.

Zelf ben ik eerder geneigd te geloven dat ieders bewustzijn voortdurend verandert. Ik heb daar geen enkel bewijs voor maar weet wel dat ons zelf bestuderen een uiterst ingewikkelde zaak is. (Dat maakt zelfkennis ook zo kostbaar) We hebben onze bewustzijnsveranderingen nauwelijks of niet in de gaten en ook op 21 december zal ons bewustzijn (zoals ieder moment) onopgemerkt blijven veranderen.

Een tweede punt is dat die bewustzijnsverandering zich in positieve zin zou voltrekken. 

De mensheid zou opener worden ten opzichte van elkaar, meer en anders onderling verbonden. Dat zou een goeie zaak zijn, het klink naar het Aquariustijdperk maar ik weet geen enkele aanwijzing dat de mensheid beter of slechter wordt en/of zich in positieve of negatieve richting ontwikkelt.

Meningsvorming in dit opzicht kan men al eeuwen opdelen in optimisten en pessimisten. Ook de oude Grieken mopperden bijvoorbeeld al over de toenmalige jeugd van tegenwoordig terwijl anderen van mening waren dat de jeugd de toekomst had. Ik behoor overigens tot de optimisten maar wel in het besef dat er niets te bewijzen valt. 
Het is gewoon prettiger om te denken dat het morgen beter wordt.     

B.Logger

1 comment:

Anonymous said...

[url=http://cyclosporine.webs.com]purchasing Optimmune
[/url] cyclosporine cost walmart
ciclosporina y lactancia
cyclosporine kidney