Tuesday, December 18, 2012

Bullshit management/Jos Verveen


Atypisch intrigerend boekje. Lekker dun, schokerend en uitermate leesbaar. Een afrekening van voormalig organisatieadviseur Verveen met managers en managementmethodieken? Een geval van managers bashing? Ja en nee. Ter verduidelijking worden per onderwerp enorme aantallen vragen en voorbeelden op de lezer afgevuurd. De vragen zijn priemend, de voorbeelden anekdotisch en grappig. Het gaat er bikkelhard aan toe. Af en toe dacht ik 'ja, nu weet ik het wel hoor'.

Tussen de bedrijven (en bedrijfsvoorbeelden) door wordt de geschiedenis van het managementdenken doorgenomen. Leuk leuk. Vanwege de 'geen stijl' stijl kreeg ik zowaar medelijden met die arme Taylor (grondlegger der managementwetenschappen) die postuum wel heel stevig afgerost wordt. Veelzeggend want ik had nooit veel op met zijn denkbeelden: een iets te coole kikker. Het is net als met Freud: natuurlijk zijn z'n denkbeelden grotendeels verouderd maar hij was dan ook één van de eersten.

De kracht van dit boek is dat je gaat nadenken. De vraag 'waar zijn wij helemaal mee bezig?' wordt onontkoombaar. Laat u niet neer drukken, dat is volgens mij een heel goede frisse vraag. Want achter de vraag 'doen we het goed?' halen we onze productienormen etc schuilt altijd de vraag 'en doen we ook het goede? En doen we dat op de goede manier ? Enzovoort ...  Dat staat in mijn boekje.

Er schuilt een kleine adder in het gras (of is het een Boa Constrictor?) Hoewel Verveen zeer korte metten maakt met managen wordt hier mijns inziens een nieuwe managementmethode geïntroduceerd die volgens de auteur geen methode mag heten. Die methode luidt: 'terug naar de essentie van organisaties'. Voordat u heel hard gaat applaudisseren: het streven is lovenswaardig maar sluit wel verdacht naadloos aan bij tijden van economische neergang.

In haar simpelste diepste essentie is bijvoorbeeld een bibliotheek een uitleenbedrijf. Wanneer we deze reductie van de werkelijkheid (want dat is het) toepassen vinden er geen activiteiten meer plaats in bibliotheken, want waarom zouden wij andere instellingen een podium bieden? U kunt geen koffie of thee meer krijgen. Drink thuis maar wat of bezoek eens een restaurant.

Anderzijds is dit verhelderend: want moeten bibliotheken een podium zijn voor alle activiteiten van alle mogelijke instellingen? Zouden drie gangen maaltijden iets toevoegen aan een bibliotheek? En, terug naar de essentie: zouden we ook andere producten kunnen uitlenen? Ik bedoel: naast boeken, dvd's, tijdschriften, houten puzzels, taalcursussen etc. Roept u maar!

B.Logger.

1 comment:

Hilde said...

Volgens Van Dale is een bibliotheek een 1. Boekenverzameling en 2. Een instelling die boeken uitleent.

Tegenwoordig is een bibliotheek zoveel meer dan boeken (=biblion)die op een plaats of ruimte worden geborgen of opgeslagen (=theek).
Wellicht wordt het tijd voor een andere naam? Of is dat dan weer een andere discussie?