Wednesday, December 19, 2012

Het raadsel van het licht


Het raadsel van het licht / Auteur: Cees Nooteboom. Nooteboom is een begenadigd auteur. Romancier, reiziger, dichter en kunstbeschouwer valt er op zijn website te lezen.

In ongeveer 180 pagina's beschouwt Nooteboom in dit boek een aantal kunstwerken, tentoonstellingen of aspecten uit de kunstwereld. Hij schrijft uiteraard op zijn "Nootebooms", dat betekent wijdlopig, verrassend, met bochten en omwegen. En dan komt hij tenslotte bij het kunstwerk terecht en laat daar zijn licht uit een volslagen en niet verwachte hoek over schijnen.

Het is daardoor een bijzonder kunstboek geworden, een zeer leesbaar boek, iets wat er bij "normale"  kunstboeken wel eens aan schort. Bekende maar ook minder bekende kunstenaars worden in een 40-tal essays behandeld. In het eerste essay dat over Hopper en Vermeer gaat, leest u wat hij bedoelt met de raadsels van het licht.

Dit boek verveelt geen moment door de verrassende en erudiete manier van schrijven van Nooteboom. Een aanrader voor elke kunstliefhebber en een leuke manier om daarmee kennis te maken voor anderen.

1 comment:

mas said...

Hi,
Sorry to invade your blog, but can i ask you something? Do you know if in this book of Nooteboom he speaks about Mondrian as well? I'm abroad and I cannot find the book here to check before I can buy online.
thank you