Friday, December 7, 2012

Jagten


Weer een magistrale film van Thomas Vinterberg. Samen met Lars Von Trier stond hij ooit aan de wieg van de succesvolle Dogma stroming. 

Evenals hun gezamenlijke klassieker 'Festen' speelt 't verhaal in een kleine gemeenschap. De film begint met een vrolijke vriendengroep: onschuldig aan de zuip. Hoofdpersoon Lucas wordt vervolgens ten onrechte beschuldigd van seksueel misbruik van een klein meisje.

Er ontrolt zich een sociaal en psychologisch drama waarbij beschuldigingen steeds absurdere vormen aannemen. Voor wie ook maar iets van ondervragingstechnieken weet tenenkrommend om te zien. Lucas wordt uitgestoten om maar niet te zeggen uitgekotst door de gemeenschap. Na zijn onontkoombare vrijspraak volgt een even verrassend als onthutsend slot.

Overeenkomst tussen Festen en Jagten is dat het in beide gevallen over grensoverschrijdende seksualiteit gaat. De mythe dat men het zo goed heeft met elkaar gaat in beide gevallen aan diggelen. In het eerste film is de beschuldiging waar in het tweede juist niet.

Vinterberg schenkt ons zijn moeilijke jeugd, zeker weten ...

B.Logger.

No comments: