Wednesday, February 18, 2009

Dilemma

Het dilemma luidt als volgt: "Mag een bibliotheek unieke boeken / manuscripten uit haar collectie verkopen om aan geld te komen?" Geld voor een verbouwing bijvoorbeeld, of om iets anders te kopen, dat beter in haar collectie past, of om apparatuur te kopen? Ik was dit dilemma bij bibliotheken nog niet tegengekomen, bij musea wel. Daar is wel eens sprake geweest van verkoop van werk om iets anders te kunnen kopen. Maar: welk werk dan wel, en stel je dan ook de eis (bij het toestaan van de verkoop en afhankelijk van het belang van het werk) dat het in Nederland moet blijven? Het zijn legitieme vragen, die voor een aantal bibliotheken gelden - bibliotheken namelijk, die bijzonder materiaal in hun collectie hebben. Dit materiaal vereist aparte expertise en klimatologische omstandigheden bij het bewaren, die financieel gezien nogal wat van het budget vragen. Ik kom hierop, omdat een Amerikaanse bibliotheek toevallig in het bezit was van een speech van Abraham Lincoln. Ze hebben deze laten veilen, omdat er geld nodig was voor een verbouwing. De handgeschreven speech bracht bijna $3.5 miljoen op. Speeches van Lincoln lijken mij nationaal erfgoed te zijn, maar of het manuscript in het land gebleven is heb ik niet kunnen achterhalen. Het blijft een interessante gedachte, een principieel en duidelijk antwoord heb ik (nog) niet.

2 comments:

Edwin Mijnsbergen said...

Als het openbaar bezit blijft, en vrij toegankelijk, lijkt het me niet zo'n probleem. Als het document verdwijnt in een privé-collectie wordt het een heel ander verhaal.

Ik vroeg ooit zoiets aan onze conservator. Verkoop van oude werken is voor hem onbespreekbaar (tenzij we ze echt dubbel hebben o.i.d.) Hij zei het vol vuur!

biebblogger said...

Weet niet hoe onze huidige conservator hier over denkt Edwin. De vorige zou mordicus tegen zijn. Ik zie nu dat deze posting pal boven het bericht staat over de schenking van een getijdenboek. Kan me niet voorstellen dat je zoiets direct weer verkoopt :-))Ik denk dus dat ook zal meespelen hoe je iets in bezit gekregen hebt en wat voor voorwaarden daarbij gesteld zijn.