Tuesday, February 17, 2009

Schenking Getijdenboek Bibliotheek Arnhem

De Bibliotheek in Arnhem krijgt een tweede getijdenboek in haar collectie. Op 15 februari 2009, tijdens een symposium in de Bibliotheek, is een getijdenboek geschonken aan de Bibliotheek.
Het getijdenboek heeft een interessant verhaal. Midden jaren 70 van de vorige eeuw trof Willem van Dalfsen, KNO-arts te Arnhem, veel 15e eeuwse pagina's van een getijdenboekje los aan bij een antiquaar. Hij kocht ze op en heeft geprobeerd het oorspronkelijke boekje te reconstrueren. De ontbrekende pagina's – vaak die waar een illuminatie op stond – heeft hij zelf aangevuld. Het resultaat van zijn werk is een getijdenboek in originele vorm, met circa 95% originele Middeleeuwse pagina's aangevuld met pagina's die Van Dalfsen toevoegde. Ter gelegenheid van de schenking is er tot 2 maart een presentatie bij de Gelderland Bibliotheek ingericht, waarin onder andere het boekje wordt getoond.
Het verhaal: Op 22 februari 1909, nu dus 100 jaar geleden, wordt Willem van Dalfsen in een boerengezin in Genemuiden geboren. Hij gaat, via de HBS in Zwolle, geneeskunde studeren in Utrecht. Wiet Mulder trouwt hem en samen krijgen zij drie kinderen: Age Willem, Jan Jannes en Eugenie Charlotte. Tien jaar is Van Dalfsen huisarts in Blokzijl, maar hij besluit in 1947 toch nog te specialiseren. Als keel- neus- en oorarts vestigt hij zich in 1951 in Arnhem. In 1974 verhuist hij weer naar Blokzijl, waar hij in 1978 overlijdt. Nieuwsgierig naar de rest van dit verhaal? U kunt het lezen op de site van Bibliotheek Arnhem.

No comments: