Saturday, May 30, 2009
Teruglopende verkoopcijfers boeken
De "Book Industry Trend" houdt een jaarlijks onderzoek naar de trends in de uitgeefwereld. Het betreft hier Amerikaanse cijfers. Over het jaar 2008 was er een dalende trend waarneembaar wat verkoopcijfers betreft. Het ging slechts om een daling van 1.5 % (3.13 miljard boeken om 3.08 miljard), maar toch. De vraag is natuurlijk of deze daling veroorzaakt wordt door de crisis wereldwijd, of dat het een meer structureel iets is? En wanneer het een structurele zaak is, wat zouden dan de redenen kunnen zijn? Er wordt minder gelezen? Een verschuiving naar andere manieren van uitgeven? Bijvoorbeeld e-books of printing-on-demand? Ook het eerste kwartaal van dit jaar liet een dalende lijn zien. Toch nog niet zo verontrustend gezien de wereldwijde economische malaise. Maar daardoor is de situatie nu wel moeilijk objectief te analyseren. Overigens vielen de inkomsten net iets hoger uit dan het jaar daarvoor, en dat had dan weer te maken met een hogere boekenprijs. De stemming op the American Book Expo, waar iedereen uit de boekenwereld elkaar treft, was dan ook gedrukt. Dit hangt natuurlijk een beetje als een zwaard van Damocles boven de hoofden van de boekenvakkers. Zoals gezegd, het betreft hier Amerikaanse cijfers, maar zouden die zoveel verschillen van de rest van de wereld? Zouden de trends in Amerika zo anders zijn als bijvoorbeeld in Nederland? Daar zullen ook wel onderzoeken over zijn, die ik hier niet paraat heb. Het zou in ieder geval interessant zijn om de cijfers er nog eens op na te kijken wanneer de crisis wat overgewaaid is. Dan pas krijg je een beter beeld van de echte situatie. In de New York Times kunt u er een artikel over lezen.
Wednesday, May 27, 2009
Bibliotheek Presikhaaf verhuist
Het is bijna zover: Bibliotheek Presikhaaf verhuist naar het gloednieuwe Multifunctionele Centrum Presikhaven aan de Laan van Presikhaaf. Van 22 t/m 27 juni is de verhuisweek en staat u even voor een dichte deur. Vanaf maandag 29 juni kunt u terecht in het nieuwe gebouw, vier uur langer zelfs dan in het oude pand. Vanaf 29 juni is de bibliotheek woensdag doorlopend open van 11.00 tot 17.00 uur (voorheen 13.00 uur) en op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur (was tot 14.00 uur). Met de verhuizing wordt een periode van plannen maken en keihard werken afgesloten. Presikhaven is een multifunctioneel centrum. Behalve de bibliotheek komt er nog een aantal instellingen in, te weten:
- Annie M.G. Schmidtschool
- O.L.V. van Lourdesschool
- Kinderopvang SKAR
- Stichting Rijnstad
- Politie Gelderland - Midden
- Wijkpost Gemeente Arnhem
Tuesday, May 26, 2009
Druk, druk, druk.......
Soms heb je van die dagen......Je wilt dit even afmaken, moet dat nog doen, notulen uitwerken en o ja, je wilt eigenlijk ook nog een posting voor het weblog schrijven. Vandaag is dus zo'n dag. Ik lijk alleen maar achter mezelf aan te rennen. En besluit maar aan de stress toe te geven. Blader snel even in mijn Netvibesaccount om te kijken of me nog iets opvalt. Bing de nieuwe rivaal van Google? De kop van het artikel van de DutchCowboys is pakkend genoeg, gelukkig staat er een vraagteken achter. Want, je moet natuurlijk wel van goede huize komen om echt een rivaal van Google te worden. Bing is de nieuwe zoeker van Microsoft, of dat de naam ook wordt is zelfs nog niet zeker. Nog iets heel belangrijks: Wat kun je allemaal met aardappels doen (behalve eten)? Dat laat de Libanese kunstenares Ginou Choueiri zien. Iets anders is hacken. We worden hier meer en meer mee geconfronteerd. Bestanden en databases worden gehackt, creditcardgegevens worden gehackt, deze keer zijn het de wachtwoorden van Orange gebruikers in Frankrijk. Daar zal men niet blij mee zijn. Als laatste, iets ouder, maar wel interessant voor stripliefhebbers, is dit artikeltje op BoekenDingen: Pers boos bij presentatie Hergé Museum. Het betreft hier een nieuw museum, en wat is er mooier bij zo'n opening om dan meteen al commotie te hebben? U mag het zeggen. OK, ik hou me aan de belofte eerder in deze posting gedaan van snel, snel, snel..... en stop. Verder met de notulen.
Saturday, May 23, 2009
Juni. Maand van het spannende boek
Het is weer bijna juni. Al jaren is dat de maand van het spannende boek. Thema dit keer is "wraak". Citaat: "Geen motief heeft schrijvers van spannende boeken zo geïnspireerd als wraak. Juni – Maand van het Spannende Boek staat daarom van vrijdag 29 mei t/m dinsdag 30 juni in het teken van wraak." De maand van het spannende boek is ooit gestart om dit genre breder op de kaart te zetten. Men dacht dat dit nodig was, gezien de soms wat denigrerende houding vanuit de grote Literatuur en de daarmee wat ondergeschoven positie. Voor mijn gevoel is promotie, legitimering van de thriller niet echt meer nodig. Want ook in dit genre worden er juweeltjes afgeleverd. Steeds meer eigenlijk. Zowel in Nederland als in het buitenland. Sommige lezers houden meer van de wat menselijkere, psychologische thriller, zij kunnen dan bijvoorbeeld prima terecht bij de Scandinavische schrijvers, die hier echt goed in zijn. Anderen gaan meer voor de "legal thriller", John Grisham is een grote in dit genre. Je hebt de medische thrillers (Robin Cook) en het hardboiled genre (Lee Child). Een goede leiddraad op het gebied van de spannend boeken vormt de site van Crimezone. U vindt hier o.a. interviews met auteurs en heel veel recensies met beoordelingen. De maand van het spannende boek wordt gesponsord door de NS, die ook dit keer weer de nodige acties organiseert. Bijvoorbeeld: "Van maandag 8 juni tot en met zondag 16 augustus kunt u voor slechts € 22,50 (normaal € 72,80) een hele dag genieten van de comfortabele en rustige 1e klas van NS." Een overzicht vindt u hier. In het hele land zal er in juni aandacht besteed worden aan het spannende boek. Boekhandel, bibliotheken, pers, kortom, u zult er niet omheen kunnen. Tenslotte, kunt u iets mooiers bedenken dan lekker in het zonnetje een spannend boek te lezen? "Curl up with a book"!
Friday, May 22, 2009
Nationaal Historisch Museum
Het nog te bouwen Nationaal Historisch Museum zorgt nu al voor historische commotie. Ik heb de ontstaansgeschiedenis van het museum niet zo gevolgd, pas bij de selectie tussen de drie vestigingsplaatsen (Amsterdam, Den Haag en Arnhem) werd mijn belangstelling wat gewekt. Arnhem leek een goed plan te hebben, zowel inhoudelijk (historische canon) als plaats van vestiging (bij het Openlucht Museum). Die combinatie werd met zoveel verve bij de politiek naar voren gebracht en was ook zo logisch, dat Arnhem als winnaar uit de bus kwam. Ook het geprojecteerde gebouw van architecte Francine Houben mocht er zijn (alhoewel over smaak niet te twisten valt). Inmiddels is er het nodige water door de Rijn gestroomd, er is een nieuwe directie, die nieuwe ideeen heeft ontwikkeld over hoe het Museum er inhoudelijk uit moet komen te zien. En er is een nieuwe plaats van vestiging bedacht - ergens in het centrum van Arnhem, aan de Rijn. Dat moet kunnen zegt u? Ik ga nu even niet in op voordelen en nadelen van deze nieuwe opzet, inhoudelijk en qua bereikbaarheid, daarvoor weet ik er te weinig vanaf. Toch kan ik me voorstellen, dat de andere vestigingsplaatsen (en de politiek) iets hebben van: "ja maar, daar ging het destijds toch niet over en daar hebben we destijds toch niet voor gekozen". Er wordt momenteel dan ook weer heel wat afgediscussieerd: moet het museum maar weer niet verplaatst worden naar een van de andere twee vestigingsplaatsen? Of naar Paleis Soestdijk? Iedereen bemoeit zich ermee, iedereen is expert. Of, in ieder geval net zo'n expert als de eerste keer. Het is net voetbal in dat opzicht. Wat mij betreft mag iedereen zijn zegje hier weer over doen. Ben benieuwd wat er als resultaat uitkomt. Meer lezen? Kijk hier en hier.
Wednesday, May 20, 2009
Moord in de schaduw van Zen
Moord in de schaduw van Zen / auteur: Oliver Bottini. In Liebau, een klein dorp waar nooit iets gebeurt, duikt in het besneeuwde landschap een Aziatische monnik op, ondanks de bittere winterkou slechts gekleed in een pij en op sandalen. Zijn plotselinge verschijning brengt beroering. Niemand kent hem, niemand heeft hem eerder gezien. Waar komt hij vandaan? Wat is er met hem aan de hand?
Het wordt duidelijk dat hij gewond en op de vlucht is, maar de monnik wil niet praten.
Hoofdcommissaris Louise Boni wordt ingeschakeld om te achterhalen wat er met de man is gebeurd. Samen met twee mannelijke collega's volgt zij het spoor van de raadselachtige monnik. Zij overnacht met hem onder de blote hemel, haar twee collega's volgen het duo op een afstand. De avond daarop is haar ene collega vermoord, de andere zwaargewond en de monnik verdwenen.
Louis Boni neemt tijdens het onderzoek grote risico's, te groot volgens haar superieuren. Die grijpen haar alcoholprobleem aan om haar tijdelijk van het onderzoek te halen. Maar Boni gaat onverschrokken op eigen kracht verder. Ze slaagt erin om het mysterie van de monnik te ontsluieren. Wat ze ontdekt, tart elke verbeelding. Een echte aanrader.
Het wordt duidelijk dat hij gewond en op de vlucht is, maar de monnik wil niet praten.
Hoofdcommissaris Louise Boni wordt ingeschakeld om te achterhalen wat er met de man is gebeurd. Samen met twee mannelijke collega's volgt zij het spoor van de raadselachtige monnik. Zij overnacht met hem onder de blote hemel, haar twee collega's volgen het duo op een afstand. De avond daarop is haar ene collega vermoord, de andere zwaargewond en de monnik verdwenen.
Louis Boni neemt tijdens het onderzoek grote risico's, te groot volgens haar superieuren. Die grijpen haar alcoholprobleem aan om haar tijdelijk van het onderzoek te halen. Maar Boni gaat onverschrokken op eigen kracht verder. Ze slaagt erin om het mysterie van de monnik te ontsluieren. Wat ze ontdekt, tart elke verbeelding. Een echte aanrader.
Tuesday, May 19, 2009
MySpace
Lees net, dat de sociale site MySpace het slecht doet. Of althans niet echt denderend. Leek haar positie twee jaar geleden nog onaantastbaar met tientallen miljoenen unieke gebruikers, nu is dat wel anders. Vooral in Amerika was MySpace sterk. Maar, sociale sites en andere web 2.0 tools schieten de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. Wat MySpace enige tijd geleden voor veel Amerikanen betekende, is nu overgenomen door Facebook. Had MySpace bij de laatste telling 70 miljoen gebruikers per maand, Facebook had er ruim 60 miljoen. Echter, bij MySpace is de groei er helemaal uit, terwijl het aantal gebruikers van Facebook met enkele miljoenen per maand toeneemt. De strijd is gestreden (volgens dit artikel op TechCrunch), en veel eerder dan men gedacht had. MySpace is als een slagschip, dat op volle kracht in de verkeerde richting vaart. Is dat nog te keren? Vraag is natuurlijk wel: hoe lang zal Facebook in de juiste richting gaan? Want nogmaals, het gaat snel in de wereld van web 2.0.
Wednesday, May 13, 2009
De bibliotheek, vroeger en nu
Met vroeger bedoel ik het "vroeger", dat ik uit eigen ervaring nog ken. De bibliotheek had toen een collectie boeken, tijdschriften en langspeelplaten. Oplettende lezers weten dan wel ongeveer hoe lang dit geleden is. De registratie van onze uitleningen hielden we bij op kaartjes (voor kenners : het Detroitsysteem). Reuze gezellig. Er was voldoende personeel om alle verdiepingen en afdelingen te bezetten. De informatievragen werden beantwoord met behulp van allerlei naslagwerken, zelfs bibliografieen van bibliografieen werden niet geschuwd. Men las nog (gechargeerd) en alles ging zo zijn gangetje. De collectie was onovertroffen. Inmiddels zijn we in een andere periode terecht gekomen. De collectie is nog steeds goed, maar er wordt minder gelezen, staat dus onder druk. Ontwikkelingen, die eerst langzaam op gang kwamen, haalden ons steeds sneller in......en passeerden ons. Nu heerst het gevoel en de vraag of we het wel bij kunnen houden. Ik heb het hier over ontwikkelingen als diversificatie van onze collectie, andere informatiedragers, andere (mondiger) klanten, die minder tijd hebben, maar bovenal natuurlijk de intrede van de computer / internet. Kwamen de veranderingen eerst nog in een beheerst tempo op ons af, nu moeten bibliotheken volle kracht vooruit om dit alles bij te kunnen houden. Om te kunnen overzien wat in deze tijden relevant is, en wat een hype. Welke toepassingen op web2.0 moeten we als bibliotheek gebruiken? Wat heeft zin? Hyves? Twitter? Facebook? En wat komt er morgen (letterlijk) op ons af? Want de toepassingen buitelen over elkaar heen. Het zijn vragen waar elke bibliotheek voor staat. En elke bibliotheek doet op zijn manier zijn best om hierin een weg te vinden. Dat betekent, dat het wiel vele malen uitgevonden wordt. Maar ja, dat is nog altijd beter dan wachten (en niets doen) tot je van de importeur een wiel toegestuurd krijgt. Het is een spannende tijd en er komen nu en dan mooie dingen tot stand, maar zo af en toe.............. Gelukkig wordt er nog steeds gelezen, nieuwe technieken maken weer andere dingen mogelijk. Het is een uitdaging, hoewel het je soms ook wel eens benauwt.
Tuesday, May 12, 2009
Doe mij maar een moslim
Doe mij maar een moslim / auteur: Timke Visser. Een razend interessant boek voor iedereen die behoefte heeft aan een helikopterview over onze lappendeken aan Islamitische stromingen. En een lappendeken is het absoluut! Het concurreert in onoverzichtelijkheid met de Nederlandse kerkgenootschappen. In dit boek wordt gelukkig naar een maximum aan overzicht gestreefd. Woordvoerders worden uitgebreid geïnterviewd. Dat levert interessante doorkijkjes op: Wat mij opvalt is dat hoewel alle stromingen eenduidig zijn over de status van de Koran als geheiligd boek, de verschillen al meteen na de kaft uitbreken. Het is in dit opzicht hetzelfde historische drama als bij Christenen! Verschillen worden in de interviews overigens veelal uiterst beleefd geformuleerd al las ik hier en daar ook een gepeperde verzuchting. De religieuze woordvoerders zijn perfecte polderpolitici, over integratie gesproken! Voor wie de Islam griezelig vindt: het duurt nog decennia voordat er stevige Islamitische zuilen kunnen ontstaan in onze samenleving. Voor wie juist gelooft in de emancipatoire krachten van het maatschappelijk middenveld en verzuiling: reken daar niet te zeer op. Een andere belangrijke vaststelling is dat iedere geïnterviewde zich sterk bewust is van de ruimte die de Nederlandse wet biedt aan verschillende religieuze stromingen en het feit dat diezelfde wetten ruimte opeisen voor andersdenkenden. Ook dat is polderpolitiek en ik duid dat als positief. Het boek besluit met een handige opsomming van adressen.
Wednesday, May 6, 2009
Maar laten we Twitter alsjeblieft simpel houden
De zoveelste applicatie voor Twitter: Tweetphoto. Om eerlijk te zijn, ik geloof het direct. Maar ik begin er niet aan om ze allemaal uit te proberen. Ben zelfs erg terughoudend hierin, want tevreden met de manier waarop Twitter momenteel voor mij werkt - dat is "only web-based" - en dus niet vanaf smartphone of zo. Ook de basic opties van Twitter zijn me voldoende, dat is waardoor de applicatie ook scoort bij zoveel gebruikers en waarin het zich onderscheidt van een heleboel andere web 2.0 tools. Die worden veelal opgetuigd met allemaal toeters en bellen, waardoor het tijden kost (voor veel mensen althans) om daarin thuis te raken en die te doorgronden. Via Twitter verstuur je korte berichtjes, niet meer dan 140 karakters, je linkt naar sites en je stuurt foto's op. Dat is het eigenlijk wel. En je volgt anderen natuurlijk. Maar, die applicatiebouwers - they all want to ride the wave. Laat Twitter oppassen dat het niet afglijdt naar het niveau van veel andere sociale sites. Twitter met zijn korte tekstveld dwingt u bovendien te leren goed en beknopt te schrijven. U leest daar alles over in dit artikel op Copyblogger. Kortom, keep it simple wat mij betreft.
Ontwerp, inrichting én onderhoud van tuinen
Het is weer die tijd van het jaar. Alles in de tuin loopt uit, het gaat kriebelen, moeten we niet eens wat anders met onze tuin? En zo ja, hoe kunnen we dat dan het beste aanpakken? Tuinboekjes schotelen ons regelmatig van die ideale, maar onbereikbare tuinen voor. Zaterdag 16 mei van 12.00–15.30 uur kunt u in ieder geval praktisch advies krijgen. Dan geeft tuinarchitect Rozemarijn Laros in Bibliotheek Centrum aan de Koningstraat tijdens een spreekuur gratis advies over de inrichting en onderhoud van tuinen. Een goed plan maken voor het ontwerp van uw tuin is al lastig genoeg, maar wat als je dan ook nog de juiste materialen en beplanting moet kiezen? Om over het onderhoud nog maar te zwijgen. Om tuinliefhebbers daarbij te helpen verzorgt tuinarchitect Rozemarijn Laros samen met hovenier Ingo Cramer van Evergreen Tuinen (www.onderhoudsvriendelijketuin.nu) een gezamenlijk spreekuur. Deelname aan dit spreekuur is gratis, wel graag van tevoren even aanmelden. Enne, veel succes in de tuin dan maar.
Tuesday, May 5, 2009
Fototentoonstelling architectuur
Tot 29 mei is er in Bibliotheek Centrum aan de Koningstraat in Arnhem een fototentoonstelling van Ulrich Huckschlag te zien. De foto’s van Ulrich Huckschlag hebben de (moderne)architectuur als onderwerp. “Ik ben heel erg gefascineerd door stenen. Gebouwen zijn evenwichtig.” Het zijn de vormen, de lijnen en de vlakken die hem inspireren. Mensen zijn niet te zien op zijn foto’s. Complete gebouwen ook niet. Het zijn de details waarnaar hij op zoek is. Voordat Ulrich Huckschlag in een gebouw aan het fotograferen gaat, loopt hij er in alle rust doorheen. Pas als hij het goed op zich heeft laten inwerken, pakt hij zijn camera. De foto die hij maakt, moet direct voor 99.9 procent goed zijn. Hij manipuleert niet, werkt niet met effecten. Alleen met licht en schaduw. Hij wacht net zolang tot hij de juiste lichtval heeft. “Ik heb er heel veel geduld voor.” Van zijn levenspartner Herman Siemen Gerritsen hangen er ook enkele foto´s. Gerritsen heeft zich toegelegd op art-fotografie.
Monday, May 4, 2009
Nabokov's nieuwe boek.
Nabokov, de auteur bekend van o.a. Lolita, stierf in 1977. Dat is al meer dan 30 jaar geleden. Toch komt er nu in september een nieuw boek van hem uit. Hoe is dit mogelijk? Vlak voordat hij stierf vroeg hij zijn familie het manuscript "The Original of Laura", dat nog niet af was, te verbranden. Een moreel dilemma. Want, wat zou u doen, een onaf manuscript van een wereldberoemd auteur bewaren of de laatste wens van een stervende honoreren? Zijn zoon Dmitri heeft nu na lang nadenken besloten het manuscript (dat dus niet vernietigd is) te publiceren. Wat krijgt u nu voorgeschoteld? In ieder geval iets, dat nog niet af is. Bovendien een boek, dat vol met raadsels kan zitten. Want als er iets was waar Nabokov van hield waren het wel raadsels. Hij was er dol op. Hij produceerde in zijn jeugd zijn eigen kruiswoord puzzels, schaakproblemen en puzzeltjes met getallen, die dan weer ergens naar verwezen. Citaat: "The novels and stories are generously seasoned with acrostics, anagrams, number games, and whodunits, not to mention parodies, puns, and multiple layers of hidden allusions." U zult dus nooit weten hoeveel van het boek u echt begrijpt en wat u ontgaat. En dat lijkt me erg frustrerend. Maar misschien houdt u daar wel van? Lees er meer over in Wired Magazine. Zie ook deze eerdere posting.
Subscribe to:
Posts (Atom)