Saturday, October 30, 2010

Nederlandse jongeren kopen het minst muziek online

Nederlandse jongeren kopen het minst muziek online las ik op internet. Nu kwam me dat niet geheel onwaarschijnlijk voor, afgaand op de ervaringen uit mijn directe omgeving. Dat alleen is echter onvoldoende grond om iets op te baseren. Er is dan ook onderzoek naar gedaan, daar heb je veel meer aan.

Een kort citaat: "In vergelijking met 33 andere landen staan de Nederlandse jongeren met 4% onderaan. Verder streamen ze het meest van alle landen (53%) en kopen ze het minst aantal CDs in vergelijking met de andere landen (7%)." Het blijkt een onderzoek van Habbo Hotel te zijn, waarbij deze keer muziek centraal stond. In 23 landen zijn jongeren ondervraagd en daar kwam dus dit resultaat uit.

Wanneer je het grafiekje bekijkt springt Nederland er inderdaad uit wat kopen betreft, bij de andere landen zijn de percentages veel gelijkmatiger verdeeld. Het gaat dan om downloaden en betalen, downloaden zonder te betalen, streamen, en kopen van CD's. U vindt er hier meer over.

De percentages van de Nederlandse jongeren houden m.i. ook in dat er weinig animo voor het lenen van muziek zal zijn. Ze komen er op andere manieren wel aan. Naar de redenen waarom er zo weinig muziek gekocht wordt (in het algemeen) is geen onderzoek gedaan, daar is ook veel over te zeggen. Bijvoorbeeld, is de prijs van het produkt niet te hoog? Maar daarover een andere keer meer.

Tuesday, October 26, 2010

Bijna thuis

Bijna thuis / auteur: Jean Kwok. Een aangrijpende, semiautobiografische roman over het meisje Kimberley (11) dat vanuit China naar de Verenigde Staten emigreert.

Ze komt met haar moeder in een achterbuurt van New York te wonen. Een tante die een textielfabriek heeft, zorgt voor een woning in een illegale flat zonder verwarming, met een gat in het keukenraam en met als huisdieren kakkerlakken en muizen. Ze kan gelukkig wel naar een school in een betere buurt, omdat het woonadres van haar tante als postadres fungeert.

Haar moeder wordt uitgebuit in de kledingfabriek. Ook Kimberley gaat jarenlang na school illegaal in de fabriek werken om voor een beter inkomen te zorgen. Dankzij haar goede schoolresultaten weet Kimberley met behulp van beurzen betere scholen te bezoeken en kan ze na 7 jaar met haar moeder eindelijk de periode van uitbuiting en armoede achter zich laten.

Een bijzonder kijkje in het leven van een jonge immigrante. De schrijfster trouwde later een Nederlandse man en woont nu in Nederland.

Voor meer info, zie de website http://jeankwok.com/nederland/

Monday, October 25, 2010

'De rogge staat er dun bij' en 'gepland toeval'

Twee boeken over politiek, beide over de geschiedenis van het CDA. Saaier kan het niet denkt u? Het tegendeel is waar. Journalistiek geschreven boeken over politiek zijn leuk vooral wanneer betrokken politici ook zelf regelmatig aan het woord komen. In beide boeken is dit het geval. Men maakt kennis met de listen en lagen van de politiek, bij momenten is het spannend.

Het CDA is bovendien een interessante partij, ook voor tegenstanders :-) Ze handhaaft zich al tijden (opererend vanuit het politieke midden) in het centrum van de regeringsmacht. De prijs daarvoor is soms hoog. Om het extra 'smeuïg' te maken: opvolgingen in de partijtop leiden regelmatig tot klassieke koningsdrama's! De middenpositie van het CDA vergt telkens bijstellingen om de kiezers binnenboord te houden. Wanneer dat niet lukt voorspellen politieke tegenstanders steevast het einde van de partij. Levendiger kan het bijna niet....

De boeken laten zich min of meer als een vervolg op elkaar lezen. 'De rogge staat er dun bij' (Pieter Gerrit Kroeger / Jaap Stam) beschrijft de periode 1974 - 1998 (met een lange aanloop over het ontstaan van het CDA) tot en met de periode Lubbers.'Gepland toeval' (Rien Fraanje / Jouke de Vries) beperkt zich tot een periode van slechts één week en tot één koningsdrama: hoe Balkenende in 2001 aan de macht kwam.

B.Logger

Wednesday, October 20, 2010

iPad????

"iPad van Apple alleen op papier succesverhaal" lees ik vanmorgen in de Volkskrant. Er zijn er minder van verkocht dan gehoopt: 4.2 miljoen in 8 maanden, beleggers hadden gerekend op 4.8 miljoen in 3 maanden. Beleggers zijn van nature rasoptimisten.

Ik denk dan altijd, hoe komen ze bij zo'n aantal? In ieder geval zorgde dit nieuws direct voor een daling van het aandeel Apple (beleggers zijn van nature psychologisch instabiel). De iPad werd natuurlijk enorm gehyped, net als destijds de iPhone, die wel een succesverhaal werd. Waren de verwachtingen dus te hoog gespannen?

De iPad bleek veel dingen te kunnen, waaronder het lezen van ebooks. Maar kon ook een aantal dingen niet, ik noem er een paar: geen multitasking, geen ondersteuning van Flashtoepassingen, geen SD-kaartslot, standaard geen 3G, je hebt een hoop adapters nodig om externe apparatuur aan te sluiten op je iPad, en je hebt te maken met de gesloten App Store van Apple. Nou zit daar wel heel veel in, maar Apple bepaalt wat er aangeboden wordt.

Nu heb ik geen iPad, wel eens gezien. En ik vind hem te groot. Dat is voor mij een overweging om hem niet te kopen. De ontwikkeling naar zo'n multi-functioneel apparaat vind ik zeer te prijzen, heeft de toekomst, maar het moet kleiner en lichter. Het moet namelijk zo in mijn binnenzak passen, anders is het weer een apparaat, dat thuis ergens rondzwerft.

De concurrentie ligt op de loer. De Samsung Galaxy Tab komt binnenkort uit, heeft al die functionaliteit wel, is de helft lichter en heeft een 7 inch scherm. Maar, is (nog) schreeuwend duur. Daar moet eerst iets aan gedaan worden. Ook Dell en Blackberry komen met een tablet PC.

Steve Jobs, de baas van Apple, leverde forse kritiek op de nieuwe tablet PC's : "De huidige tablet computers, op die van Apple na natuurlijk, zijn volgens Jobs te klein. Fabrikanten moeten terug naar de tekentafel en beter naar klantgedrag kijken, stelt hij." De toekomst zal dat moeten uitwijzen. Het gaat dan tussen Apple met zijn wat "gesloten" omgeving (Apple bepaalt wat er in de app store komt) en de veel meer open omgeving van tablets die bijvoorbeeld op Android (Google) draaien. Tussen de grote 10 inch iPads en de kleinere 7 inch tablets van andere fabrikanten. Ik ben benieuwd. Of zou er toch een kleinere iPad komen? Om deze concurrentie het hoofd te bieden?

Tuesday, October 19, 2010

Het bedwongen bos ....

Enkele weken geleden bij het eerste ochtendlicht ... we kijken uit over een glooiend dal, daar vechten edelherten hun eeuwenoude jaarlijkse strijd om de roedels (de vrouwtjes) uit. Hun oerkreet (burlen) klinkt diep en bijna buitenaards. We horen regelmatig gekletter van geweien die op elkaar botsen. Van tijd tot tijd zijn die gevechten zichtbaar. Ik ken het gebied als mijn broekzak: terwijl de toeristen samendrommen op de Elsberg, de officiele plek om dit te zien staan mijn 'hertenkompaan' en ik in alle eenzaamheid: pure natuurbeleving van ongerepte natuur.

Is dat wel zo? Ongerepte natuur bestaat al lang niet meer in ons land, alles, echt alles, kwam tot stand door ingrijpen van de mens, vanaf de prehistorie tot de laatste jaren. Dik van der Meulen legt dit uit in 'het bedwongen bos'. Het is een boeiende mentaliteitsgeschiedenis van de Nederlanders en hun natuur.

Van der Meulen bedwong daartoe onafzienbaar wouden van dorre nota's, brochures en beleidsstukken. Hij maakte er een prachtig boek van! Tevens een vlot geschreven geschiedenis over natuurbescherming en hun kopstukken: van oude adel tot arbeiderskinderen. Prettig beschreven wandelingen, goed gemikte anekdotes, citaten en humor verlichten dit op zich treurige verhaal. Treurig .... want te veel ging verloren. Wat mij betreft is dit 'het boek van 2010' voor de natuurliefhebber!

Met hertelijke groet: B.logger.

Oud bezit uit eigen collectie


Monday, October 18, 2010

Een bibliotheek moet boeken uitlenen

Dit standpunt wordt gehuldigd door een Amerikaanse burgemeester (en misschien niet door hem alleen).

De Openbare Bibliotheek van Des Plaines vroeg om een lening van $600.000 om in de maand December open te kunnen blijven. Wanneer de biliotheek een tijdelijke sluiting wil voorkomen, dan moet ze zich richten op haar 'core business', namelijk het uitlenen van boeken. Aldus de burgemeester.

Citaat: "He said the library needs to return to its core mission of making "basic reading material available." Moylan said he has heard comments in the community that the library shouldn't, for example, be in the business of loaning out CDs and movies for free." Toch wel een terugkeer naar het verleden. Want bibliotheken doen natuurlijk allang veel meer als alleen maar boeken uitlenen. Hoewel dat nog steeds ook een kerntaak is.

Er spelen daar nog meer zaken, waaronder bezuinigingen. ook aangekondigd voor 2011. De directeur van de bibliotheek ziet dan ook geen andere optie dan personeel te ontslaan en/of het verminderen van openingsuren. Wanneer er geen lening komt gaan ze dicht in December.

Ook bibliotheken in Nederland worden op grote schaal met bezuinigingen geconfronteerd. En moeten daar oplossingen voor verzinnen. Dat heet dan met een mooi woord 'uitdaging', of 'het is een kans'. Teruggaan naar het alleen maar uitlenen van boeken had ik in dit verband echter nog niet gehoord. Laten we dat alsjeblieft niet doen. U kunt hier het artikel lezen.

Wednesday, October 13, 2010

iPod Touch en ebooks

Biebblogger heeft een iPod Touch. Hij is daar erg tevreden over. Het gaat hem hoofdzakelijk om de muziek. Hoe je die op een ipod moet zetten leverde geen probleem voor hem op (hij had al eerder een andere ipod). Een nieuwigheidje van de Touch is o.a., dat ie ook als e-bookreader gebruikt kan worden. Dat was een functionaliteit, die hij ook wel eens wilde proberen. En een reden te meer om destijds deze ipod te kopen.

Het programma, dat daarvoor vaak gebruikt wordt is Stanza, te downloaden (gratis) via de appstore. Het werkt erg gemakkelijk, via de optie 'Get books' kunt u dan boeken downloaden. Zowel gratis als titels waarvoor u moet betalen. Het betreft hier wel vaak amerikaanse sites, dus engelstalige boeken. Naast gutenberg.org waar u ook nederlandstalig kunt krijgen - het gaat dan om boeken die rechtenvrij zijn, dus oud. Deze boeken staan dus direct al op uw ipod.

Maar u wilt vast wel eens wat anders. Hoe zit het bijvoorbeeld met ebooks, die u gekocht heeft bij bol.com of gedownload van een of andere site, die dus op uw harde schijf staan, en nog niet op uw ipod? Dat was het probleem waar Biebblogger zich voor gesteld zag. Met geen mogelijkheid lukte het hem die titels op zijn ipod te krijgen. In iTunes vond hij geen optie of tabblad om dat voor elkaar te krijgen. Ook het programma Calibre (gratis) bood geen uitkomst. Calibre 'herkent' onmiddelijk wanneer een reader (bijvoorbeeld Sony) aangesloten wordt op uw PC, en biedt dan de mogelijkheid om ebooks van uw harde schijf over te zetten naar de reader. Een ipod wordt echter niet herkend.

Al googlend kwam Biebblogger gister terecht op de site van Stanza zelf. Waar zijn zoektocht had moeten beginnen, wat stom. Hier wordt helder uit de doeken gedaan hoe je in iTunes je ebooks die op de harde schijf staan kunt verplaatsen naar de ipod. Via een simpel stappenplan.

Probleempje was nog wel even, dat de nieuwste versie van iTunes gedownload moest worden evenals de nieuwste besturingssoftware voor de ipod. Biebblogger is nooit zo'n voorstander van het telkens maar weer downloaden van nieuwe softwareversies. Wanneer iets eenmaal werkt is hij tevreden. Dit keer was er echter geen ontkomen aan. Alles is nu weer up-to-date en het eindresultaat is, dat het gelukt is met het inladen van de ebooks. Diegenen die met hetzelfde probleem zitten, ga vooral even naar de site van Stanza, daarna moet het lukken.

Saturday, October 9, 2010

Autarkie

Kwam het onlangs weer eens ergens tegen: autarkie.... De situatie waarin een land of een gemeenschap zichzelf bedruipen kan, zelfvoorzienend is.

Voor ons land zie ik het volgende scenario:

Nederland is één van de grootste landbouwexporteurs ter wereld. daarom staan we de eerste jaren op een dieet van varkenskoteletten, kippenvleugels, eieren en bloembollen. Wanneer we alles hebben opgegeten worden we vegetariër want om al die monden te voeden is plantaardig voedsel stukken efficiënter. Helaas geen rijst meer ... Hopelijk eten we niet alle vis in een paar jaar op.

Kleding wordt problematisch maar meer schapen leidt tot wollen truien en van hennep kun je naast touw uitstekende duurzame textiel maken. Voortaan erf je het overhemd van je grootvader of de jurk van je grootmoeder. De mode komt vrijwel tot stilstand en wordt een stuk minder fleurig. Kleurstoffen komen vaak uit andere landen. De oplossing is klederdrachten nieuwe stijl met veel mini want dat scheelt meters textiel. De panty sterft uit ... Gebreide zwempakken lijkt me helemaal niks: dus leve het naturisme!

Een reëler probleem wordt energievoorziening. We houden het nog eventjes warm met aardgas uit Slochteren maar moeten aan de gang met wind en zonne-energie. Bij gebrek aan uranium is kernenergie niet meer aan de orde. Kolencentrales sluiten wegens gebrek aan kolen.

Vervoer wordt vooral openbaar vervoer met naast trams, treinen en bussen vervoer over het water. U bent langer onderweg en zult misschien dichter bij uw werk moeten gaan wonen. Uw auto wordt verschroot en hergebruikt voor belangrijker producten. Alle fileproblemen zijn opgelost u zult vaker op de fiets moeten. Die hometrainer (toch een soort nepfiets) kan dan meteen de deur uit ... eventueel kunt u zich tegen betaling per fiets laten vervoeren of u huurt een koets.

De bouwsector krijgt het moeilijk. De baksteen wordt massaal geherintroduceerd bij gebrek aan andere materialen. Bosbouw gaat gouden tijden tegemoet want Nederland is een enorme houtimporteur. Het duurt helaas even voordat we over die bossen beschikken, ongeveer 15 jaar op een houtje bijten dus. In de tussentijd kunnen we de Veluwe omhakken ...

We produceren in Nederland veel afval waar we zuinig mee moeten worden. Oud papier, oud metaal (al die auto's), oude pc's, groen: mest voor landbouw, hergebruik van glas, plastics etc. Vooral aan dat laatste komt enorm gebrek omdat Nederland zo goed als niet over olie beschikt.

Het grootste probleem lijkt mij de werkgelegenheid. De dienstensector (grootste werkgever) wordt grotendeels overbodig. Er zijn meer mensen nodig in de landbouw, vervoer, in lokale kleine industrieën, energiesector en in de afvalverwerking. Goed nieuws voor laaggeschoolden. Jammer van uw dure opleiding ... Ik ben ben bang dat we het daar helemaal niet mee redden: de werkeloosheid wordt gigantisch. Ons sociale vangnet, uitkeringen, pensioenen worden onbetaalbaar. Daar staat tegenover dat er vast meer blauw op straat komt (op de fiets dan) hard nodig want zonder sociaal vangnet zal de criminaliteit toenemen. Tekorten aan onderwijzers, verpleegkundigen en kinderopvang lossen vanzelf op.

Ondertussen gaat de volksgezondheid vooruit want we roken niet meer (evt wat hennepbijproducten) we eten gezonder (minder vlees, geen kleurstoffen en andere toevoegingen) We drinken nog wel: bier, een beetje wijn en voor de grootverbruikers jenever, geen koffie en thee meer, evt vervangende drankjes zoals cichorei koffie. Dit leidt tot minder hart en vaat ziekten. Nieuw zijn gebreksziekten wegens een te eenzijdig dieet. Het gevaar dreigt van een nieuw type patatgeneraties want aardappels hebben we genoeg en kroketten en frikadellen kun je van alles maken.

Met het milieu gaat het prima zonder CO2 uitstoot van varkens, auto's en kolencentrales. Vanwege het ontbreken van internationale handel neemt het aantal vervoersbewegingen dramatisch af.

Je kunt je voorstellen dat we wel erg veel inwoners hebben voor een zelfvoorzienend landje, naar mijn mening zal minstens de helft van de bevolking spontaan emigreren want een beetje saai is zo'n autarkie wel ....

B.Logger

Wednesday, October 6, 2010

Volautomatisch?

Onlangs lag er bij mij thuis een brief van Google op de mat. Een heuse brief… deze internetgigant maakt nog gebruik van de post!

Alsof je een ouderwetse postduif bij je voordeur vindt met een bericht van de TNT. Laat ik hen niet op een idee brengen: dit scheelt weer behoorlijk wat postbodes....

De brief bevatte het aanbod om via Google gratis te adverteren met €50,- gratis advertentie tegoed. Ik heb geen eigen bedrijf en ook als eenvoudig columnist acht ik mijn commerciële mogelijkheden beperkt. Ik vroeg mij wel af hoe mijn adres geselecteerd werd ...

Na dit aanbod ging ik vanzelf meer letten op advertenties die Google verzorgt. (Misschien was dat de enige bedoeling.)

Bij enkele nieuwssites kreeg ik het vermoeden dat reclame-uitingen automatisch gecombineerd worden met woorden die in de nieuwsberichten staan. Een stukje over criminaliteit combineren met reclame voor een beveiligingsfirma is logisch en handig.

Maar wat te denken van een artikel over de omvang van het heelal in combinatie met een reclame over migratie? Verhuizen naar de Andromeda nevel is technisch onmogelijk. De kans dat de lezer van zo'n artikel tevens overweegt te migreren naar een ander land is klein.

Onder een verhaal over de penisplant die slecht heel zelden bloeit vond ik een reclame voor erectieverhogende middelen (Pokon was een betere keuze geweest).

Ook schokkend was de reclame voor een bedrijf dat aan 'archiefvernietiging' doet bij een artikel over een kunstcollectie.

Met automatisch toegevoegde groet B.Logger