Tuesday, October 26, 2010

Bijna thuis

Bijna thuis / auteur: Jean Kwok. Een aangrijpende, semiautobiografische roman over het meisje Kimberley (11) dat vanuit China naar de Verenigde Staten emigreert.

Ze komt met haar moeder in een achterbuurt van New York te wonen. Een tante die een textielfabriek heeft, zorgt voor een woning in een illegale flat zonder verwarming, met een gat in het keukenraam en met als huisdieren kakkerlakken en muizen. Ze kan gelukkig wel naar een school in een betere buurt, omdat het woonadres van haar tante als postadres fungeert.

Haar moeder wordt uitgebuit in de kledingfabriek. Ook Kimberley gaat jarenlang na school illegaal in de fabriek werken om voor een beter inkomen te zorgen. Dankzij haar goede schoolresultaten weet Kimberley met behulp van beurzen betere scholen te bezoeken en kan ze na 7 jaar met haar moeder eindelijk de periode van uitbuiting en armoede achter zich laten.

Een bijzonder kijkje in het leven van een jonge immigrante. De schrijfster trouwde later een Nederlandse man en woont nu in Nederland.

Voor meer info, zie de website http://jeankwok.com/nederland/

No comments: