Monday, October 25, 2010

'De rogge staat er dun bij' en 'gepland toeval'

Twee boeken over politiek, beide over de geschiedenis van het CDA. Saaier kan het niet denkt u? Het tegendeel is waar. Journalistiek geschreven boeken over politiek zijn leuk vooral wanneer betrokken politici ook zelf regelmatig aan het woord komen. In beide boeken is dit het geval. Men maakt kennis met de listen en lagen van de politiek, bij momenten is het spannend.

Het CDA is bovendien een interessante partij, ook voor tegenstanders :-) Ze handhaaft zich al tijden (opererend vanuit het politieke midden) in het centrum van de regeringsmacht. De prijs daarvoor is soms hoog. Om het extra 'smeuïg' te maken: opvolgingen in de partijtop leiden regelmatig tot klassieke koningsdrama's! De middenpositie van het CDA vergt telkens bijstellingen om de kiezers binnenboord te houden. Wanneer dat niet lukt voorspellen politieke tegenstanders steevast het einde van de partij. Levendiger kan het bijna niet....

De boeken laten zich min of meer als een vervolg op elkaar lezen. 'De rogge staat er dun bij' (Pieter Gerrit Kroeger / Jaap Stam) beschrijft de periode 1974 - 1998 (met een lange aanloop over het ontstaan van het CDA) tot en met de periode Lubbers.'Gepland toeval' (Rien Fraanje / Jouke de Vries) beperkt zich tot een periode van slechts één week en tot één koningsdrama: hoe Balkenende in 2001 aan de macht kwam.

B.Logger

5 comments:

Anonymous said...

This is a great tip especially to those new to the blogosphere.
Simple but very precise information… Many thanks for sharing this one.
A must read post!

Here is my page subzero refrigerator & appliance repair Tampa Florida

Anonymous said...

Hi, Neat post. There's an issue along with your site in web explorer, would test this? IE nonetheless is the market chief and a large part of other folks will omit your wonderful writing due to this problem.

My blog; work from home

Anonymous said...

Very energetic article, I liked that a lot. Will there be a part 2?


Here is my website :: expert appliance repair Safety Harbor area FL

Anonymous said...

Appreciate this post. Will try it out.

Also visit my page: appliance repair Dunedin FL contractors FL

Anonymous said...

WOW just what I was looking for. Came here by searching for stated income
home equity loan

Check out my web page: Bench Craft Company advertising ideas for school events