Wednesday, October 13, 2010

iPod Touch en ebooks

Biebblogger heeft een iPod Touch. Hij is daar erg tevreden over. Het gaat hem hoofdzakelijk om de muziek. Hoe je die op een ipod moet zetten leverde geen probleem voor hem op (hij had al eerder een andere ipod). Een nieuwigheidje van de Touch is o.a., dat ie ook als e-bookreader gebruikt kan worden. Dat was een functionaliteit, die hij ook wel eens wilde proberen. En een reden te meer om destijds deze ipod te kopen.

Het programma, dat daarvoor vaak gebruikt wordt is Stanza, te downloaden (gratis) via de appstore. Het werkt erg gemakkelijk, via de optie 'Get books' kunt u dan boeken downloaden. Zowel gratis als titels waarvoor u moet betalen. Het betreft hier wel vaak amerikaanse sites, dus engelstalige boeken. Naast gutenberg.org waar u ook nederlandstalig kunt krijgen - het gaat dan om boeken die rechtenvrij zijn, dus oud. Deze boeken staan dus direct al op uw ipod.

Maar u wilt vast wel eens wat anders. Hoe zit het bijvoorbeeld met ebooks, die u gekocht heeft bij bol.com of gedownload van een of andere site, die dus op uw harde schijf staan, en nog niet op uw ipod? Dat was het probleem waar Biebblogger zich voor gesteld zag. Met geen mogelijkheid lukte het hem die titels op zijn ipod te krijgen. In iTunes vond hij geen optie of tabblad om dat voor elkaar te krijgen. Ook het programma Calibre (gratis) bood geen uitkomst. Calibre 'herkent' onmiddelijk wanneer een reader (bijvoorbeeld Sony) aangesloten wordt op uw PC, en biedt dan de mogelijkheid om ebooks van uw harde schijf over te zetten naar de reader. Een ipod wordt echter niet herkend.

Al googlend kwam Biebblogger gister terecht op de site van Stanza zelf. Waar zijn zoektocht had moeten beginnen, wat stom. Hier wordt helder uit de doeken gedaan hoe je in iTunes je ebooks die op de harde schijf staan kunt verplaatsen naar de ipod. Via een simpel stappenplan.

Probleempje was nog wel even, dat de nieuwste versie van iTunes gedownload moest worden evenals de nieuwste besturingssoftware voor de ipod. Biebblogger is nooit zo'n voorstander van het telkens maar weer downloaden van nieuwe softwareversies. Wanneer iets eenmaal werkt is hij tevreden. Dit keer was er echter geen ontkomen aan. Alles is nu weer up-to-date en het eindresultaat is, dat het gelukt is met het inladen van de ebooks. Diegenen die met hetzelfde probleem zitten, ga vooral even naar de site van Stanza, daarna moet het lukken.

2 comments:

liesbeth1012 said...

Boeken van Bol.com hebben drm beveiliging en dat werkt niet met ipod/ipad/iphone. Dus hoe doe je dit dan?

biebblogger said...

Met TXTR.com
Hiervoor heeft u nodig:
1. een gratis account op txtr.com
- Ga naar http://txtr.com en klik op 'Sign up' (rechtsboven).
- Vul de gevraagde gegevens in: gebruikersnaam, e-mailadres en wachtwoord.
- Ga daarna naar: Me -> Profile - >Edit profile and settings en vul bij het tabblad 'Account info' uw Adobe ID en password in. Uw Adobe ID is dezelfde als die u gebruikt voor het programma Adobe Digital Editions.
2. De txtr iPad app
- installeer de gratis txtr app op uw iPad via de appstore.
- Start de txtr app en kies settings.
- Vul bij Login uw txtr account gegevens in en bij Adobe ID uw ADE account gegevens.