Monday, October 18, 2010

Een bibliotheek moet boeken uitlenen

Dit standpunt wordt gehuldigd door een Amerikaanse burgemeester (en misschien niet door hem alleen).

De Openbare Bibliotheek van Des Plaines vroeg om een lening van $600.000 om in de maand December open te kunnen blijven. Wanneer de biliotheek een tijdelijke sluiting wil voorkomen, dan moet ze zich richten op haar 'core business', namelijk het uitlenen van boeken. Aldus de burgemeester.

Citaat: "He said the library needs to return to its core mission of making "basic reading material available." Moylan said he has heard comments in the community that the library shouldn't, for example, be in the business of loaning out CDs and movies for free." Toch wel een terugkeer naar het verleden. Want bibliotheken doen natuurlijk allang veel meer als alleen maar boeken uitlenen. Hoewel dat nog steeds ook een kerntaak is.

Er spelen daar nog meer zaken, waaronder bezuinigingen. ook aangekondigd voor 2011. De directeur van de bibliotheek ziet dan ook geen andere optie dan personeel te ontslaan en/of het verminderen van openingsuren. Wanneer er geen lening komt gaan ze dicht in December.

Ook bibliotheken in Nederland worden op grote schaal met bezuinigingen geconfronteerd. En moeten daar oplossingen voor verzinnen. Dat heet dan met een mooi woord 'uitdaging', of 'het is een kans'. Teruggaan naar het alleen maar uitlenen van boeken had ik in dit verband echter nog niet gehoord. Laten we dat alsjeblieft niet doen. U kunt hier het artikel lezen.

No comments: