Wednesday, October 20, 2010

iPad????

"iPad van Apple alleen op papier succesverhaal" lees ik vanmorgen in de Volkskrant. Er zijn er minder van verkocht dan gehoopt: 4.2 miljoen in 8 maanden, beleggers hadden gerekend op 4.8 miljoen in 3 maanden. Beleggers zijn van nature rasoptimisten.

Ik denk dan altijd, hoe komen ze bij zo'n aantal? In ieder geval zorgde dit nieuws direct voor een daling van het aandeel Apple (beleggers zijn van nature psychologisch instabiel). De iPad werd natuurlijk enorm gehyped, net als destijds de iPhone, die wel een succesverhaal werd. Waren de verwachtingen dus te hoog gespannen?

De iPad bleek veel dingen te kunnen, waaronder het lezen van ebooks. Maar kon ook een aantal dingen niet, ik noem er een paar: geen multitasking, geen ondersteuning van Flashtoepassingen, geen SD-kaartslot, standaard geen 3G, je hebt een hoop adapters nodig om externe apparatuur aan te sluiten op je iPad, en je hebt te maken met de gesloten App Store van Apple. Nou zit daar wel heel veel in, maar Apple bepaalt wat er aangeboden wordt.

Nu heb ik geen iPad, wel eens gezien. En ik vind hem te groot. Dat is voor mij een overweging om hem niet te kopen. De ontwikkeling naar zo'n multi-functioneel apparaat vind ik zeer te prijzen, heeft de toekomst, maar het moet kleiner en lichter. Het moet namelijk zo in mijn binnenzak passen, anders is het weer een apparaat, dat thuis ergens rondzwerft.

De concurrentie ligt op de loer. De Samsung Galaxy Tab komt binnenkort uit, heeft al die functionaliteit wel, is de helft lichter en heeft een 7 inch scherm. Maar, is (nog) schreeuwend duur. Daar moet eerst iets aan gedaan worden. Ook Dell en Blackberry komen met een tablet PC.

Steve Jobs, de baas van Apple, leverde forse kritiek op de nieuwe tablet PC's : "De huidige tablet computers, op die van Apple na natuurlijk, zijn volgens Jobs te klein. Fabrikanten moeten terug naar de tekentafel en beter naar klantgedrag kijken, stelt hij." De toekomst zal dat moeten uitwijzen. Het gaat dan tussen Apple met zijn wat "gesloten" omgeving (Apple bepaalt wat er in de app store komt) en de veel meer open omgeving van tablets die bijvoorbeeld op Android (Google) draaien. Tussen de grote 10 inch iPads en de kleinere 7 inch tablets van andere fabrikanten. Ik ben benieuwd. Of zou er toch een kleinere iPad komen? Om deze concurrentie het hoofd te bieden?

2 comments:

Maria Wezendonk said...

Bedankt voor dit inforamtieve verhaal, ik stuur het door naar wat bekenden. Afgelopen weekend hadden we een hele discussie over de Ipad. Jouw blog voorziet ons van nuttige aanvullende informatie.

irene said...

Zo gaat het vaak met opvolgers.
Teleurstellend oftewel 'pet' in dit geval I-pet dus :)