Saturday, October 30, 2010

Nederlandse jongeren kopen het minst muziek online

Nederlandse jongeren kopen het minst muziek online las ik op internet. Nu kwam me dat niet geheel onwaarschijnlijk voor, afgaand op de ervaringen uit mijn directe omgeving. Dat alleen is echter onvoldoende grond om iets op te baseren. Er is dan ook onderzoek naar gedaan, daar heb je veel meer aan.

Een kort citaat: "In vergelijking met 33 andere landen staan de Nederlandse jongeren met 4% onderaan. Verder streamen ze het meest van alle landen (53%) en kopen ze het minst aantal CDs in vergelijking met de andere landen (7%)." Het blijkt een onderzoek van Habbo Hotel te zijn, waarbij deze keer muziek centraal stond. In 23 landen zijn jongeren ondervraagd en daar kwam dus dit resultaat uit.

Wanneer je het grafiekje bekijkt springt Nederland er inderdaad uit wat kopen betreft, bij de andere landen zijn de percentages veel gelijkmatiger verdeeld. Het gaat dan om downloaden en betalen, downloaden zonder te betalen, streamen, en kopen van CD's. U vindt er hier meer over.

De percentages van de Nederlandse jongeren houden m.i. ook in dat er weinig animo voor het lenen van muziek zal zijn. Ze komen er op andere manieren wel aan. Naar de redenen waarom er zo weinig muziek gekocht wordt (in het algemeen) is geen onderzoek gedaan, daar is ook veel over te zeggen. Bijvoorbeeld, is de prijs van het produkt niet te hoog? Maar daarover een andere keer meer.

No comments: