Thursday, June 30, 2011

Oorlogsdieren .... over boodschappers, bommendragers en troosthonden

Oorlogsdieren .... over boodschappers, bommendragers en troosthonden / auteur: Bibi Dumon Tak.

De omslag: een fascinerende 'Rudy Kousbroek' foto van een hond die neerdaalt aan een parachute trof mij al meteen. De hond lijkt zijn lot onbewogen bijna ontspannen te ondergaan al meen ik ook een diep verlangen naar de vaste grond te zien.

De inhoud is natuurlijk 'des Taks' men treft geen Kousbroek bespiegelingen aan. Bibi Dumon Tak (wat een prachtige naam, wie wil er niet zo heten?) beschrijft 'dienende' dieren in oorlogssituaties van goudvis tot honden, beren, zeeleeuwen en duiven. Opmerkelijke, vaak roerende verhalen, juist omdat ze niet sentimenteel schrijft. Als er zoiets bestaat als een 'lief boek' dan is dit er een, ondanks alle verschrikkingen.

B.Logger

Cartoon Dagblad van de Pers



Wednesday, June 29, 2011

Keith Richards - Life

Keith Richards - Life. Het gaat hier om de autobiografie van Keith Richards, gitarist, zanger, songwriter en medeoprichter van de Rolling Stones. Waar moet je echter beginnen bij de bespreking van zo'n dikke pil, een leven waarin zoveel gebeurd is?

Bij het lezen van dit boek werd ik alleen al moe. Een eerste gedachte die me te binnenschoot is: hoe is het mogelijk dat ie dit overleefd heeft. Daarna ook bewondering. Hij heeft alles, maar dan ook letterlijk alles uit zijn leven gehaald. Is nooit teruggedeinsd voor iets of iemand. Wat een intensiteit.

Het boek, overigens niet door Keith geschreven, maar door James Fox (journalist en oude vriend van Richards) leest als een trein. Fox heeft verschillende sessies met Keith gehouden en als hij eenmaal op zijn praatstoel zat was er geen houden meer aan. Dat is te merken aan het boek, de manier waarop het geschreven is, het lijkt of Richards voortdurend tegen je aan het praten is.

Ik ben en was altijd al een fan van de Rolling Stones. Als fan ben ik dik aan mijn trekken gekomen. En heb het gevoel dat ik ze wat beter heb leren kennen. Want, de hele (ontstaans)geschiedenis komt aan bod. Met uiteraard de dood van Brian Jones, wat voor man hij was, en de kloof tussen Mick en Keith, die in de 80-er jaren ontstond. De kloof die er bijna voor zorgde dat de Stones er toen niet meer geweest waren. Ook de muzikale invloeden van Keith worden uitgebreid besproken. En die waren talrijk en erg interessant. Voor zover ik dat kan bekijken is het vooral een eerlijk verhaal geworden, ik heb niet de indruk dat er veel weggelaten is. Voor elke liefhebber is dit boek een absolute aanrader, een must.

Ik eindig graag met een citaat van zijn eigen site: "Reluctant outlaw, rock 'n' roll's unparalleled hellraiser, and one of the greatest guitar gods of all time, Keith Richards has forged a life that most of us can only imagine--and often envy. And amazingly he's lived to tell about it. Now, at last, in his own words, the ultimate rock Icon gives us the definitive rock autobiography."

Fluittas ...

Een ongeluk komt zelden alleen. Eerste pinksterdag stond ik in mijn niet geheel brandschone huis met het losse handvat van de fluitketel in mijn handen, de ketel zelf stond nog keurig op het fornuis schril te fluiten, het handvat (gedeeltelijk hout) was afgebroken.

Met enige bezorgdheid realiseerde ik mij dat ik veel huishoudelijke apparatuur in dezelfde periode kocht, toen ik geld ging verdienen. Vermoedelijk zijn binnenkort dus ook de wasmachine en de koelkast aan de beurt. Dat kan een duur jaar worden.

Bij een bekende firma kocht ik een nieuw exemplaar in mijn middagpauze. 'Nee, een tasje hoeft niet, ik schaam mij niet voor een fluitketel'. De winkelmevrouw glimlachte. Op straat gekomen voelde ik mij toch wat onwennig toen ik daar met mijn keteltje liep. Ik voelde me zelfs wat bekeken: een man en een vrouw hadden duidelijke pretoogjes toen ik zo kwam 'aanketelen'. 'Ja' zei ik 'de nieuwe handtassenmode voor heren, je kunt ze ook met schouderband krijgen maar die waren helaas uitverkocht'.

Dit opent beslist perspectieven. Wat dacht u van een theemuts met bloemenprint omgebouwd tot elegante damestas, of een stofzuigerzak voorzien van hengsels voor eco types? De fluitketel voldoet overigens goed voor haar echte taak. Er woont een veel beschaafdere fluitiste in dit keteltje dan haar voorganger. Ik noem haar Berdien ...

B.Logger

Tuesday, June 28, 2011

Applicaties, applicaties, applicaties…….

Er zijn tienduizenden applicaties. Voor een ipadbezitter een ongekende luxe. Alsof je weer kind was en in een snoepwinkel stond.

Applicaties zijn kleine softwareprogrammaatjes, die leuke, nuttige, zakelijke, geinige of vage dingen kunnen doen. Ze zijn zo (draadloos) via de appstore te downloaden en klaar voor gebruik op uw ipad. Daar komt geen itunes aan te pas. Veel zijn gratis, maar er zijn ook heel veel waar u wel wat voor moet betalen. Vaak een paar euro’s, dus dat valt wel mee.

Het volgende probleem is natuurlijk, welke u het beste kunt downloaden. Waar te beginnen. Wanneer u eens googelt komt u o.a. op deze site van MacWorld terecht.
Je kunt op deze pagina ook een keus maken uit beste apps voor muziek, voor nieuws, voor creativiteit & ontwerp, voor spelletjes en last but not least voor kinderen. U treft er gratis en betaalde apps aan.

Natuurlijk hoeft u het niet zo aan te pakken. U kunt ook op uw ipad in de appstore gaan rondsurfen. Daar kunt u zoeken in categorieën, en bijvoorbeeld in ‘meest gedownloade apps’ kijken. Ik zelf vind filtering en lijstjes altijd wel handig, anders wordt het zo oeverloos. Goed, ik ga aan de slag. Mocht ik een topper tegenkomen, dan laat ik het u weten. Games waag ik me nog niet aan, dat is echt terra incognito voor mij. Maar mocht iemand een goede suggestie hebben, dan hou ik me aanbevolen. Alvast dank van een app-verzamelaar.

Friday, June 24, 2011

Houdbaarheidsdatum

Het komt nooit goed uit. De zaterdag voor Pinksteren vond ik mijzelf terug met veger en blik op de houten vloer..... niet iets waar je op rekent. Mijn stofzuiger gaf het definitief op na bijna 25 jaar. Hij stierf rokend met ratelend geluid, vermoedelijk de kogellagers ... in een geur van gesmolten plastic of rubber. Ook uit elkaar schroeven mocht deze keer niet meer baten. Tijdens verhuizingen verzamelde het ding nog wel eens stof in zijn motorhuis waarna hij de moed even opgaf. Achteraf gezien nam de laatste jaren zijn productiviteit al af en de hoeveelheid herrie evenredig toe. Mijn beide katten vluchtten steevast weg wanneer ik het apparaat uit de kast haalde.

Uitstel was niet mogelijk met het oog op de volksgezondheid en hygiëne dus kocht ik de dag na Pinksteren meteen een nieuw exemplaar.
De winkelmevrouw vertelde mij dat dit een intelligente stofzuiger is. Als minder begaafde klant vroeg ik of zij bedoelde dat de stofzuiger zelf aan de slag gaat wanneer het weer eens tijd wordt. Helaas was dat niet het geval: hij doet als het ware aan terreinherkenning en past zuigkracht automatisch aan bij het grondoppervlak. Eerlijk gezegd vond ik het automatisch oprollende snoer nog wel de beste noviteit. Mijn vorige was uiteraard nog van de generatie bungelende struikelsnoeren.

Thuisgekomen heb ik m onmiddellijk uitgeprobeerd (was ook nodig). De vormgeving is prachtig: 'spacy' zou ik zeggen. Bij het aanzetten gingen er zelfs Startrek lichtjes aan! Beetje eng, 'intelligent Life', deze alien leeft echt! Het blijkt een ware fluisterzuiger, even wennen voor mijn katten, ze verlieten rustig en ordelijk de kamer ipv in paniek met oren in de nek weg te rennen. En wat een superbe wegligging! Z'n voorganger ging geregeld ondersteboven. Deze laat zich niet omver blazen.

Klein nadeel: helaas begrijpt mijn hoogbegaafde stofzuiger nog niet wat losliggend zeil is. Hij ziet dit aan voor vloertegels (daar lijkt het ook op) en leefde zich zo uit dat het complete zeil aan het stofzuiger mondstuk bleef hangen. Hij staat nu veilig is de kast, soms vraag ik mij af wat hij daar allemaal staat te denken ...

B.Logger

Wednesday, June 22, 2011

Tout est Parfait

Tout est Parfait (DVD) / Yves Christian Fournier. Wanneer vier van zijn vrienden zelfmoord plegen blijft de 17 jarige Josh vertwijfeld achter.

Terwijl de volwassenen met hun vraagtekens over vooral het waarom worstelen lijkt de strijd van deze tiener zich op een heel ander terrein te begeven n.l. de enorme eenzaamheid die greep op hem krijgt. De enige bij wie hij nog een beetje zijn gevoel kan uiten is de ex van een van zijn dode vrienden. Maar ook deze relatie komt in het geding als Josh de grip op zichzelf kwijt lijkt te raken.

Dit Canadese Franstalige drama laat zien hoe groot de kloof en onbereikbaarheid tussen ouders en hun kinderen kan zijn en hoe gevaarlijk de invloed van hun leeftijdgenoten op elkaar.
Intrigerende film.

Tuesday, June 21, 2011

Ervaringen met mijn iPad 2

Eindelijk is Biebblogger dan in het bezit van een ipad. Na lang allerlei argumenten verzonnen te hebben, die de aanschaf van zo’n apparaat zouden rechtvaardigen, kwam hij niet verder dan: “ ‘t is toch wel een leuk speelding”. En dat gaf uiteindelijk de doorslag.

Een ipad is een grote ipod touch. Iedereen die zegt van niet jokt. Maar in dit geval geldt wel degelijk “size matters”. Het is namelijk het grotere formaat, dat hier het verschil maakt, dat het zo’n handzaam en handig apparaatje maakt.

Even uw mail checken, even een site bekijken, dat soort dingen gaat razendsnel en....., u zit niet te turen naar een klein schermpje als van een ipod. Nee, een fors, haarscherp beeldscherm staat u ter beschikking. Een groot voordeel vindt Biebblogger, dat u niet eerst 5 minuten hoeft te wachten tot de PC of laptop is opgestart. Vliegensvlug komt het ding uit zijn slaapstand, klaar voor direct gebruik. Het beantwoorden van een mailtje via het virtuele toetsenbord gaat verrassend goed. Met een ipod is dat een drama. Minpuntje is dat een heleboel sites nog niet echt ontwikkeld zijn voor mobiele platforms als smartphone en tablet. Maar, dat is een kwestie van tijd.

Daarnaast is de ipad ook een leuk digitaal fotolijstje en natuurlijk een ebookreader. Hoewel, daar had Biebblogger toch wel even wat probleempjes mee. Eerst de ibooks app maar eens gedownload. Via de ‘get books’ functie kon hij alleen maar ouwe meuk downloaden, titels die oud dus rechtenvrij zijn. Verder niets. Bluefire Reader maar eens geïnstalleerd. Het leek er op dat hij hiermee wel ebooks kon kopen, Engelstalig wel te verstaan. Na eerst een account aangemaakt te hebben, kwam de teleurstelling. Slechts wanneer je in Amerika woonde kon je titels kopen. Ook zijn pogingen om al op zijn laptop aanwezige ebooks te slepen naar de Bluefire Reader app mislukten. De derde app geïnstalleerd: Kobo. Drie keer is tenslotte scheepsrecht. Met Kobo was het een fluitje van een cent om (Engelstalige) ebooks te kopen. Naast de gebruikelijke rechtenvrije titels.

Een collega kwam met de suggestie om de map met al aanwezige ebooks te importeren in itunes ('map toevoegen aan'). Iets vergelijkbaars doet Biebblogger al jaren met muziek op zijn ipod. Kortom de uitdrukking “een beetje dom” is hier wel op zijn plaats. Maar desalniettemin: Bedankt collega voor deze gouden tip. Bij een volgend probleem weet ik je te vinden.

Er is nog veel meer mogelijk met de ipad. Ik hou u dan ook op de hoogte van mijn verdere stommiteiten, dat beloof ik.

Monday, June 20, 2011

Memoires over de Tweede Wereldoorlog

Memoires over de Tweede Wereldoorlog / auteur: Sir Winston Churchill. chroniqueur van de tweede wereldoorlog. Hij ontving voor dit kloeke (tiendelige!) werk de Nobel prijs voor de literatuur.

En inderdaad, al is Churchill geen Marquéz, voor een politicus is het verbazingwekkend knap geschreven. Churchill had overigens een journalistieke achtergrond, dat hij beter schrijft dan veel andere politici is dus verklaarbaar. De opzet van dit werk doet in sommige opzichten modern aan: citaten uit talloze memo's die hij schreef gedurende de oorlog, aangevuld met meer persoonlijke herinneringen en observaties.

Het taalgebruik is des Churchills: niet vrij van dramatiek, patriottisme, retoriek en soms ronduit 'ouderwetsch'. Dat het nog uitstekend leesbaar is komt door helderheid en zakelijkheid die hier door heen gevlochten is.

Churchill schrijft vanuit zijn puur Britse visie: dat is geen zwakheid maar de kracht van dit epos. Ik meen bovendien dat hij daarbinnen helder en eerlijk is. Decennia later constateren we dat er geen botte leugens in staan.

Behalve door zijn eenpuntige Britse visie wordt hij hier en daar ook ingeperkt door gebrek aan kennis. Tegenwoordig weten we dingen die toen nog niet bekend waren. Helderheid ontbreekt wanneer het om personeelswisselingen gaat in oorlogskabinet of generale staven. Churchill toont zich een waar diplomaat maar veel minder historicus. Je moet flink tussen de Churchilliaanse regels door lezen: de ene lof is de andere niet ... en zelfs dat helpt soms niet.

We zien Churchill ook als leider. Ik vraag mij af in hoeverre hij zich dat al schrijvende realiseerde. Dramatisch element is dat Churchill zich al in een vroeg stadium (begin jaren dertig) radicaal tegenover Hitler stelt. Voor een conservatief politicus toch wel bijzonder. Dat getuigd van visie.

Er zijn ook overeenkomsten: beide zijn leiders van het woord 'management by speech'. Ze hadden een verhaal dat klonk als een klok. Churchill was ook een workaholic maar met een andere werkwijze. Hij bestookte iedereen met memo's waarin hij zich ook vaak met details bezighield. Maar waar Churchill specialisten vaak het laatste woord geeft en zich steeds meer tot grote lijnen beperkt trekt Hitler juist steeds meer taken naar zich toe. Waar de Nationaal Socialist Hitler zijn oppositie uitschakelt neemt de conservatief Churchill socialisten juist op in zijn oorlogskabinet.

In de eerste delen komt Churchill vanuit een tamelijk geïsoleerde, onderschoven positie, maar met een relevant politiek en militair netwerk langzaam naar voren. Je merkt dat hij buitengewoon kritisch is maar ook zeer loyaal en ... Churchill had een hoop persoonlijke fouten zoals iedereen, maar hij was absoluut niet rancuneus. Juist rancune was de grote drijfveer van Hitler. Achteraf bezien: daar win je geen oorlog mee.

Saturday, June 18, 2011

Unieke cultuur

Het feit, dat wij als één van de weinige landen ter wereld geen nationaal historisch museum hebben, vind ik de ultieme Nederlandse cultuuruiting. Een dergelijk museum past niet bij de Nederlandse identiteit: het is duur en wij zijn traditioneel zuinig. Daarbij: chauvinisme kost ons als handelsnatie klanten. Daar is niemand mee gediend.

Of u nu er nu blij mee bent of niet, een typisch Nederlandse verworvenheid vind ik, dat georganiseerde werkgevers en werknemers in staat blijken om het pensioenstelsel te veranderen.
Ongeveer iedere tien jaar springen beide partijen over hun schaduw heen en sluiten een akkoord over heikele kwesties waarbij enorme belangen (onder andere de mijne) op het spel staan. Vergelijk dat eens met die 'arme' Grieken. Dit vermogen tot polderen zou een fantastisch export product kunnen zijn maar ligt helaas stevig ingebed in onze 'poldercultuur' en culturen kun je moeilijk overpoten.

Tot slot: een heel andere Nederlandse cultuuruiting is de wet op Godslastering, we passen die wet nooit meer toe maar behouden hem wel. 'Juridisch cultureel erfgoed'.

B.Logger

Thursday, June 16, 2011

Apple, iTunes en.......winst?

iTunes, de muziekdienst van Apple, heeft wereldwijd inmiddels zo’n 225 miljoen gebruikers. Dat is heel veel. Kassa, denk je dan, dat moet een goudmijn zijn voor Steve Jobs. Elke keer dat iemand een song van €0.99 downloadt wordt Apple daar weer beter van.

Mis. Daar blijkt niets van te kloppen. Althans volgens nieuw onderzoek van Asymco. Want behalve de inkomsten van de songs, games en apps, staan er natuurlijk ook veel uitgaven tegenover. En wel zoveel, dat men nu ongeveer op het break-even point zit. Want wat staat daar dan tegenover aan kosten? O.a. moeten de rechten van de muziek bij de muziekindustrie afgekocht worden, de gamesontwikkelaars en de softwareontwikkelaars moeten betaald worden, het serverpark moet onderhouden en continu uitgebreid worden. Alle boeken die gekocht worden, daarvan moeten de rechten bij de uitgevers afgekocht worden. Dit alles bij elkaar zorgt voor astronomische bedragen.

Een kort citaat: “But iTunes is still only at the break-even point. All of those users account for 15 billion song downloads every year. In addition, they buy 130 million books, 14 billion apps and about 100,000 games. That's a lot of money exchanging hands. Something like $313 million every month. But, given Apple's deals with music labels to secure the rights to all of that music it's offering in the iTunes store and the $2.5 billion we know the company has paid out to developers, a figure that was revealed just last week at the Worldwide Developers Conference, the content margin is only about $113 million”. Ze zijn dus een beetje zielig blijkt hieruit, er blijft slechts een positieve marge over van $113.- miljoen.

Ik moet eerlijk zeggen, dat dit een totale verrassing voor me was. Had gedacht, dat het een goedlopende business was, maar het blijkt dus iets anders te liggen. Moeten we dan medelijden hebben met Apple elke keer dat we een song kopen in de iTunes winkel? Dat nou ook weer niet. Als je ziet hoe het totale bedrijf ervoor staat, is dat nog niet nodig. Toch......, een eye-opener.

Wednesday, June 15, 2011

Eco-rascisme ...

Een nieuw woord is geboren. Ik was getuige van deze blijde gebeurtenis, de term viel in een radiogesprek waar ik naar luisterde.
De gesprekspartners merkten het zelf op.

Het aardige van een nieuw woord is dat er nog geen echte definitie bestaat. Zij hadden het over dier- en plantensoorten, die van buiten Nederland komen en de drang om deze uit te roeien. In de meeste gevallen blijkt dat overbodig, slechts enkele groeien tot een plaag uit. Daarbij komt, dat de opwarming van ons klimaat onafwendbaar leidt tot zulke vormen van immigratie.

Toevallig zei ik een paar dagen daarvoor tegen een collega: 'Ik heb die Taugé's nooit vertrouwd, ze zijn mij te klein te bleek en te talrijk'. Is dit nu een zuivere vorm van het nieuwe ecorascisme? De tijd zal het leren....

B.Logger

Tuesday, June 14, 2011

De voorlopigheid van de geschiedenis ...

U en ik maken het niet meer mee, maar ... ik ben reuze benieuwd naar hoe men in de toekomst (pak 'm beet over tweehonderd jaar) op deze/onze tijd terugkijkt. Als u deze fascinatie met mij deelt ...

Archeoloog/historicus Ian Morris zoekt in zijn vuistdikke de 'Val van het Westen' naar patronen die de loop van de geschiedenis lijken te bepalen. Hij stapt daarmee in een traditie die teruggaat tot het wereldberoemde boek van Gibbon over de ondergang van het Romeinse rijk.

Morris zoekt met moderne middelen naar verklaringsmodellen en van daar uit naar verklaringen voor de vraag hoe het westen aan haar huidige dominante positie in de wereld komt en hoe dit verder gaat in de toekomst. Daartoe zet hij als rode draad de ontwikkeling van het oosten (China) tegenover die van het westen door in de wereldgeschiedenis.

Hij begint in de prehistorie gebruikmakend van ruwe data vanuit verschillende wetenschapsvelden, omgevormd tot een meetinstrument 'sociale ontwikkeling' en noemt dit toepasselijk 'kettingzaag kunst'. Net goed genoeg om een beeld neer te zetten met een redelijke mate van waarschijnlijkheid maar tevens slordig.

Na een inleiding over verschillende opvattingen neemt hij de wereldgeschiedenis van west en oost globaal chronologisch door. Vervolgens (via methodisch terugkijken) probeert hij tevens vooruit te kijken. Dat laatste is uiteraard speculatief en Morris is de eerste om dat toe te geven. Hij noemt in dit verband terecht de bekende SF auteur Asimov die de letterlijk en figuurlijk fantastische foundation trilogie schreef op basis van voorspelbaarheid van de toekomst wanneer men maar over voldoende statistische historische feiten beschikt: de psychohistorie.

Onder dit alles liggen andere vragen verborgen zoals of de mensheid in staat is iets te leren van haar geschiedenis, kunnen we de geschiedenis opvatten als een evolutionair proces?

B.Logger

Friday, June 10, 2011

Elvis 56

Elvis 56 (CD)/ Elvis Presley. Elvis Presley behoeft geen introductie. Zijn belang kan niet onderschat worden. "Elvis Presley may be the single most important figure in American 20th century popular Music".

Je houdt van zijn muziek of je haat het. Elvis kwam op in de jaren vijftig en speelde een revolutionaire rol in het muziekveld destijds. Artistiek gezien, de manier waarop hij zong was nieuw en natuurlijk zijn presentatie. Even een kort citaat uit Wikipedia: "Elvis kenmerkte zich vooral door zijn controversiële, heupwiegende optredens, de combinatie van blank uiterlijk en het zingen van een muzieksoort dat voorheen voornamelijk door Afro-Amerikanen werd gezongen, zijn films, zijn voor die tijd lange haar, zijn bakkebaarden en zijn latere jumpsuits. Tijdens zijn carrière verrichtte hij pionierswerk, waarvoor hij in het begin veel kritiek kreeg van de gevestigde orde, maar gaandeweg in steeds bredere kring lof oogstte".

Daarnaast was hij behalve als artiest, ook door zijn levensstijl een icoon. Trok hij de aandacht. En niet altijd op een positieve manier. Het tweede stuk van zijn muzikale loopbaan wordt door velen lang zo hoog niet aangeslagen, hij raakte toen ook door medicijngebruik (drugs) lichamelijk meer en meer in de versukkeling. Hoe het ook zij, een fenomeen. Elvis overleed in 1977, hoewel sommigen daar nog steeds aan twijfelen. er zijn nog regelmatig 'sightings' van de 'King'.

Op het album ‘Elvis 56' staan nummers als ‘Heartbreak Hotel', ‘Blue suède shoes', ‘Hound dog', en ‘Lawdy, Miss Clawdy'. Ken je Elvis nog niet, dan is dit album een prima kennismaking. Kende je hem al wel (waarschijnlijk), dan is dit album een heerlijke opfrisser. Vintage Elvis

Wednesday, June 8, 2011

Kwetsbaarheid

Sinds jaar en dag gaan de eerste maandag van de maand om twaalf uur sirenes af. Al vroeg werd mij uitgelegd dat dit een 'rampen oefening' betrof.
Wat zo'n ramp was bleef nog lang onduidelijk. Al hebben ooit ziekten stevig huisgehouden betrof het in ons land meestal overstromingen. De laatste grote overstroming was in 1953. Ik ben van na die tijd en wist slechts van een broer, dat zijn driewieler onbereikbaar in de ondergelopen achtertuin lag hetgeen hij zeer betreurde. Dat paste beter in m'n kleuterverbeelding dan het feit dat er veel mensen verdronken. Ook dat is me ongetwijfeld verteld maar alleen die driewieler bleef hangen.

Tegenwoordig is er een spotje op de radio dat ons er op wijst een voorraad water, een zaklantaarn en nog meer in gereedheid te houden. Ook handig als elektriciteit of waterleiding uitvalt. Het spotje roept tevens op om www.nederlandveilig.nl te kijken, ik las ergens dat ook mogelijkheden om twitter in te zetten worden onderzocht.

Opmerkelijk dat de overheid er van uit gaat dat digitale netwerken in tact blijven tijdens rampen, dat lijkt mij maar de vraag. Zo'n website kan trouwens ook onbereikbaar worden wanneer de Nederlandse bevolking massaal naar die website surft. Kortom: dit lijkt me één van de weinige gevallen dat een ouderwetsche huis aan huis folder meer op z'n plaats is.

Ik heb die website braaf bekeken en mis een paar essentiële tips: zoals bekend zijn toeristen onder de indruk dat wij grotendeels onder zeeniveau wonen (net zoals wij ons afvragen wie zich in hemelsnaam naast een vulkaan wil vestigen) Tip nummer 1 zou toch de aanschaf een (rubber) bootje, vlot of ander drijvend voorwerp moeten zijn. Ik mis ook een typisch Nederlandse tip nummer 2: gebruik zo mogelijk fietsen ipv de auto wanneer je het rampgebied verlaat: overal ter wereld ontstaan eindeloze files wanneer er sprake is van een ramp.

Die kans is zo klein zegt u, dat is gelukkig waar …. Maarre …. in Japan dachten ze dat ook ...

B.Logger

Friday, June 3, 2011

L'Absente

L'Absente (CD) / Yann Tiersen. Yann Tiersen zei me tot voor kort niets. Via de site Last.fm en zoekend op "vergelijkbare artiesten" bij Ludovico Einaudi kwam de naam bovendrijven.

Tiersen is geboren in 1970, in Brest, Frankrijk. Hij is klassiek geschoold (viool en piano) en volgde een studie als dirigent. Toch wierp hij al snel de kluisters van zijn klassieke opleiding van zich af en ging in allerlei bandjes spelen, als gitarist. Later ontpopte hij zich als componist.

Duidelijk zijn minimalistische invloeden te ontdekken (beïnvloed door Philip Glass en Eric Satie). Maar ook zijn Franse achtergrond verloochent hij niet, hij leent hier en daar sterk van de chanson en musette waltz.

Tiersen schreef daarnaast de soundtrack voor de film "Amelie", waardoor hij bekend werd. De CD L'Absente is bijzonder sfeervol geworden, een heerlijke, aanstekelijke CD om bij te ontspannen. En alvast in Franse sferen te komen.