Wednesday, June 29, 2011

Keith Richards - Life

Keith Richards - Life. Het gaat hier om de autobiografie van Keith Richards, gitarist, zanger, songwriter en medeoprichter van de Rolling Stones. Waar moet je echter beginnen bij de bespreking van zo'n dikke pil, een leven waarin zoveel gebeurd is?

Bij het lezen van dit boek werd ik alleen al moe. Een eerste gedachte die me te binnenschoot is: hoe is het mogelijk dat ie dit overleefd heeft. Daarna ook bewondering. Hij heeft alles, maar dan ook letterlijk alles uit zijn leven gehaald. Is nooit teruggedeinsd voor iets of iemand. Wat een intensiteit.

Het boek, overigens niet door Keith geschreven, maar door James Fox (journalist en oude vriend van Richards) leest als een trein. Fox heeft verschillende sessies met Keith gehouden en als hij eenmaal op zijn praatstoel zat was er geen houden meer aan. Dat is te merken aan het boek, de manier waarop het geschreven is, het lijkt of Richards voortdurend tegen je aan het praten is.

Ik ben en was altijd al een fan van de Rolling Stones. Als fan ben ik dik aan mijn trekken gekomen. En heb het gevoel dat ik ze wat beter heb leren kennen. Want, de hele (ontstaans)geschiedenis komt aan bod. Met uiteraard de dood van Brian Jones, wat voor man hij was, en de kloof tussen Mick en Keith, die in de 80-er jaren ontstond. De kloof die er bijna voor zorgde dat de Stones er toen niet meer geweest waren. Ook de muzikale invloeden van Keith worden uitgebreid besproken. En die waren talrijk en erg interessant. Voor zover ik dat kan bekijken is het vooral een eerlijk verhaal geworden, ik heb niet de indruk dat er veel weggelaten is. Voor elke liefhebber is dit boek een absolute aanrader, een must.

Ik eindig graag met een citaat van zijn eigen site: "Reluctant outlaw, rock 'n' roll's unparalleled hellraiser, and one of the greatest guitar gods of all time, Keith Richards has forged a life that most of us can only imagine--and often envy. And amazingly he's lived to tell about it. Now, at last, in his own words, the ultimate rock Icon gives us the definitive rock autobiography."

2 comments:

Maria Wezendonk said...

Het staat al een tijdje op mijn lijstje. Hopelijk kom ik er binnenkort aan toe!

biebblogger said...

Nogmaals, het is echt een aanrader.