Wednesday, October 31, 2012

Mijn naam is nog niet genoemd ....


Dat wil zeggen: er heerst nog radiostilte. Welingelichte kringen ontkennen noch bevestigen dat ik in aanmerking zou komen voor de post van staatssecretaris bibliotheekwezen in de komende regering.

Daarnaast beweert men dat de komst van een dergelijk secretariaat onwaarschijnlijk zou zijn. Politiek gezien wijst dit er juist op dat de geesten op regeringsniveau hier rijp voor gemaakt worden. 

In al mijn bescheidenheid (die ik bevestig noch ontken) ambieer ik een dergelijke baan niet doch 'als het vaderland roept' moet ik daar uiteraard wel gehoor aan geven. In dat geval zal ik met milde hand regeren over u allen: bibliotheekleden en bezoekers. Laten we eens voorzichtig beginnen met een verplicht lidmaatschap voor alle inwoners van het land, een nationale bibliotheekkaart die tevens als identiteitsbewijs dient.  

B.Logger

Tuesday, October 30, 2012

Monday, October 29, 2012

A Curious Thing


A Curious Thing (CD) / Artiest: Amy MacDonald.  Herinnert u zich Amy MacDonald nog? Het nummer "Mr. Rock & Roll" is een tijd lang heel veel op de radio gedraaid. Dat is al wel weer even geleden, maar het was terecht. Het is afkomstig van haar eerste album "This is the Life" uit 2007. Aanstekelijk, up-tempo, vrolijk.

MacDonald afkomstig uit Schotland en geboren in 1987, wist zich al op jeugdige leeftijd in the picture te spelen. "This is the Life" kwam in de eerste week op plek twee binnen op de charts en scoorde lange tijd in vele landen hoog.

A Curious Thing kwam uit in 2009 en is meer van hetzelfde. Dat betekent heerlijke luistermuziek, het is haar stem die het hem doet, waarbij ze zichzelf begeleidt op acoustische gitaar. Maar het is niet alleen acoustisch gitaarwerk wat u hoort, ook elektrische gitaren spelen een rol. Die nummers hebben daardoor wat meer body. Haar muziek is een beetje vergelijkbaar met die van KT Tunstall.

Allmusic geeft 3 sterren en begint zijn review als volgt: "Amy MacDonald herself is a curious thing, an adult alternative singer/songwriter operating in a netherworld between indie and the mainstream. Naturally, she edges toward the mainstream -- the polished production has a way of sanding down any edges -- but her throaty growl gives this a heart unruly enough to prevent A Curious Thing from flowing too easily." Een heerlijk album om naar te luisteren.

Wednesday, October 24, 2012

Columniseren kun je leren ...


Inmiddels schrijf ik al enkele jaren twee stukjes per week. Mijn bewondering voor Grunberg nam in die tijd gigantische vormen aan: deze man produceert zes dagen per week een column. Dag in dag uit een stukje schrijven, ik geef het je te doen!

In mijn geval pas ik het principe van de 'ijzeren voorraad' toe, dat wil zeggen: ik schrijf vooruit zodra ik zowel zin, tijd als inspiratie heb. De enige combi die voor mij werkt. Daarmee bezweer ik mijn angsten voor het zogenaamde writersblock: het verschijnsel dat je naar een leeg scherm staart en geen idee hebt en er bovendien geen idee komt terwijl je nu een stukje moet aanleveren.

Eventuele nieuwe bijdragen bewaar ik in één bestandje: een soort voorgeborchte voor verhalen, soms bestaan ze enkel als titel of idee, andere bevatten al 'kop en staartloze' alinea’s, enkele stukjes zijn zelfs min of meer 'af'.

En dan suist natuurlijk altijd weer de actualiteit om de hoek en dat kan echt van alles zijn. Die actualiteit levert veel stukjes op en ook mijn hoogste schrijfsnelheid. Een voorbeeld was het stukje 'vol' over de grote aantallen studerenden in de bieb. Ik struikelde bijna letterlijk over mijn onderwerp (laptopsnoertjes). Zo'n stukje is makkelijk.

B.Logger

Tuesday, October 23, 2012

Monday, October 22, 2012

De laatste tour?


Zie de helden vallen: Lance Armstrong ...  anderen zullen volgen. Gerenommeerde sponsors trekken zich terug. Waar gaat dit eindigen?

Bij de Tour de France 2013 uiteraard. Mart Smeets is dan inmiddels gestopt, uw nieuwe verslaggever Peter R de Vries staat voordurend te posten bij hotels waar wielerploegen verblijven. Want wie loopt daar naar het hotel bij nacht en ontij en wat zit er in dat koffertje? Onthullende beelden met verborgen camera's, confronterende interviews en zelfs een undercover wielrenner.

Tussendoor ziet u gelukkig toch nog flitsen van de tour  zelf maar met daarbij de onvermijdelijke vragen: wat hebben ze nu weer onderling afgesproken? Welke taferelen spelen zich in de volgauto's af? Nieuwe sponsors betekent nieuwe shirts: zoals een keten van coffeeshops, gezamenlijke apothekers, bekende medicijnmerken zoals Viagra en andere middelen verstrekkers.

De Rabobank sponsort dan inmiddels boerengolf, een relatief schone sport met internationale potentie naar men zegt.

B.Logger

Wednesday, October 17, 2012

Schoonheid van Toen ; Antiek in de Lage Landen, 800 - 1958

Schoonheid van Toen ; Antiek in de Lage Landen, 800 - 1958 / Auteur: Dirk Martens. Niet alleen een mooi plaatjesboek, dat ook, laat daar geen misverstand over bestaan. Maar tevens een boek met enorm veel informatie over allerhande antieke voorwerpen uit de Lage Landen door de geschiedenis heen.

Hoofdrubrieken zijn Leven en Wonen, Geloven en Genieten, Zoeken en Kopen, en Kennen en Begrijpen. Binnen die rubrieken krijgt u o.a. informatie over aardewerk en porselein, meubels, glas, klokken, smeedwerk, boeken, schilderijen en tin.

Citaat: "Schoonheid van toen. Antiek in de Lage Landen 800-1958′ is een prima gids bij het zoeken en kopen, hebben en houden, kennen en begrijpen van antiek. Dit opvallende, toegankelijke kunstboek richt zich tot een breed publiek, maar kan ook prima gesmaakt worden door verzamelaars, experts, kunsthistorici of antiquairs.

De teksten worden aangevuld met verbluffende illustraties van nooit eerder gefotografeerde prachtstukken uit privécollecties". Na lezing van dit boek bent u zoal geen expert dan toch zeker wel kenner.

U golft niet


We leven in een vrij land, natuurlijk mag u zelf uw sport kiezen, maar u golft dus niet.

Hoe ik dat weet? Ik zie het aan de uitleencijfers.  Een tijd terug werd ons een nieuwe Europese golfgids aangeboden, zeg maar een reisgids voor golfspelers.

Een prijzig boek overigens. Ik checkte uitleencijfers van een vorige uitgave, nooit uitgeleend. Een beetje reisgids gaat bij ons gemiddeld 5 x per jaar de deur uit. Die heb ik dus niet opnieuw aangeschaft.

B.Logger

Tuesday, October 16, 2012

Het onrecht van de sterkste


Naar aanleiding van 'Reizen zonder John' herlas ik 'in dubious battle' (het onrecht van de sterkste) van John Steinbeck. 

Het werd mijn private tijdreis met John, want ik was ongeveer 17 jaar toen ik het voor de eerste keer las. Het sluit ook naadloos aan bij het thema van de maand van de geschiedenis: rijk en arm.

Het boek begint met de wees Jim Nolan die zich laat inschrijven als lid van de (communistische) partij. Op de laatste bladzijden wordt Jim doodgeschoten. Ik vind nog altijd een bikkelhard realistisch boek handelend over agitatoren die een staking organiseren in de crisisjaren '30.

Indertijd las ik het als een overzichtelijk zwart/wit verhaal: arbeiders goed, bazen slecht en dan in een heroïsche ongelijke strijd. Met mijn ogen van nu zie ik nuances in de gesprekken die Steinbeck zijn hoofdpersonen laat voeren. Vragen over de verhouding tussen doel en middelen: beide partijen gaan ver in hun strijd, zeer ver: er vallen gewonden, er word doelbewust een kind afgetuigd, er vallen doden.

Hoewel uitstekend geschreven is het niet altijd fijn om te lezen: er wordt van beide kanten misselijk makend gemanipuleerd en geëscaleerd, het is daarmee tevens een verbijsterend boek over groepsgedrag geworden. Brrr ... lees dit boek 'in dubious battle' John Steinbeck.

B.Logger.

Monday, October 15, 2012

Zomaar een dag


Woensdag was het de dag van de duurzaamheid, één dagje over duurzaamheid klinkt bijna tegenstrijdig want duurzaam duurt eeuwenlang als je het goed aanpakt. 
Ik was nog maar net gewend toen ik vernam dat het tevens de internationale dag tegen de doodstraf was. Echt verwarrend. Ik ben toch al geen ster in multi tasking, multi thinking vind ik nog lastiger. Zodoende bedacht ik mij ineens dat de doodstraf wel een heel duurzame oplossing is, de recidive daalt nagenoeg tot nul.

Daarentegen is allang bewezen dat afschrikking (doodstraf lijkt me wel even schrikken) geen duurzaam gunstige uitwerking heeft op criminaliteitstatistieken. Wat wel helpt is bestrijding van uitzichtloze armoede (dit is ook de maand van de geschiedenis met het thema arm en rijk): mensen in staat stellen hun positie op legale wijze te verbeteren.

Ik schrijf dit op donderdag: de nationale kom uit de kast dag. Eerlijk  gezegd zou ik wel eens een dag van niks willen maar alle dagen zijn natuurlijk allang vol gepland. Of wat te denken van de dag van je leven, of is dat iedere dag al? 

Ik trek mijn kast nu maar helemaal open: wat wij uiteraard missen is een landelijk coördinator themadagen om overlappingen en verdubbelingen te voorkomen. Op een nieuw in te stellen dag van de inspraak, ook wel 'dag der dagen'' genoemd, mogen we dan allemaal stemmen over welke dagen wij het komende jaar willen. 

(Posting vond plaats op maandag 15 oktober: dag van de witte stok)

Saturday, October 13, 2012

The BBC Sessions

The BBC Sessions (CD) / Rory Gallagher. Rory Gallagher is een van die artiesten, die helaas veel te vroeg overleden zijn.  In 1995 overleed hij op 47-jarige leeftijd vanwege complicaties als gevolg van een levertransplantatie.

Begonnen met de band Taste, startte hij enige tijd later onder zijn eigen naam en begon op te nemen en te touren. Gelukkig heeft hij heel wat albums geproduceerd. Een van de albums, die u absoluut niet mag missen, en die in geen enkele muziekcollectie mag ontbreken,  is  The BBC Sessions. Een dubbel CD. Na zijn dood op CD uitgebracht.

CD 1 is een concertregistratie, CD 2  een studio-opname. Mocht u nog niet weten wie Gallagher is, dan hebt u na het beluisteren van de BBC Sessions een aardige indruk. Als u van bluesrock houdt is dit een must. Over hoe hij een song schreef zei hij ooit eens in een interview: "I try to sit down and write a Rory Gallagher song, which generally happens to be quite bluesy. I try to find different issues, different themes and different topics that haven't been covered before...I've done songs in all the different styles...train blues, drinking blues, economic blues. But I try to find a slightly different angle on all these things. The music can be very traditional, but you can sort of creep into the future with the lyrics". Op Allmusic leest u meer over deze artiest.

Wednesday, October 10, 2012

De brieven (van van Gogh). De volledige uitgave

De brieven (van van Gogh). De volledige uitgave / auteur: Vincent van Gogh. Brieven van van Gogh zijn al wel eerder uitgegeven. De huidige, 6-delige uitgave kan echter beschouwd worden als de definitieve editie. Er is 15 jaar aan gewerkt in een samenwerking van het van Goghmuseum, het Huygens Instituut en het Mercatorfonds.

U hebt dan nu ook bijna 2200 pagina's in uw hand met een gewicht van 1.5 kg. Wat staat er verder in? Ik citeer nu even: "Vincent van Gogh - De brieven omvat de volledige brievencollectie van Vincent van Gogh: circa 600 Nederlandse en 300 Franse brieven. De uitgave bestaat uit zes delen en de brieven zijn gepubliceerd in de originele taal met een Engelse vertaling ernaast. Bovendien zijn ze zeer uitgebreid geannoteerd en zijn alle kunstwerken afgebeeld die Van Gogh in zijn brieven noemt.

Zo worden de originele brieven voor het eerst integraal beschikbaar gesteld voor verdere studie".  Misschien niet iets om voor het slapen gaan even te lezen, maar voor geïnteresseerden in van Gogh een onuitputtelijke bron van informatie. Door zijn brieven leer je hem pas goed kennen. Er is ook een website waar alle brieven fulltext te vinden zijn.

Tuesday, October 9, 2012

Arm en rijk II


Las onlangs in de Volkskrant dat de gemiddelde levensverwachting in de USA onder de armen verontrustend daalt. De statistiek werd vervolgens uitgesplitst naar afkomst: de grootste daling was onder arme blanke Amerikanen, er loopt nog een prettige stijging onder Hispanics. Het gekleurde bevolkingsdeel hangt er tussen.

Tot nu toe waren dergelijke gegevens belangwekkend voor de situatie in Europa, trends in de USA hadden vaak een voorspellende waarde voor de Europese situatie. Tot nu toe.

Er valt veel over te zeggen: afgezien van verschillen qua sociaal vangnet verliest de USA haar leidende positie aan landen zoals China en India. Het is daarom maar de vraag in hoeverre je kan blijven stellen dat wat in de VS gebeurt ook in Europa zal plaatsvinden. Geografisch bezien wordt Europa wellicht een fliebertje aan het uiteinde van een reusachtig Euraziatische continent, niet meer georiënteerd op de USA omdat India en China steeds meer de dienst uitmaken. 

It's a new world we live in ...

Monday, October 8, 2012

Beeing Flynn


Topfilm met het aloude vader zoon thema. Afwezige mislukte vader Jonathan met schrijfambities raakt zozeer aan lager wal dat hij zijn zoon Flynn treft in een zwerversopvang waar deze jongeman werkt. Er ontrolt zich een waar psychodrama: een rauwe strijd om eigen identiteit en verzoening die tot op het bot wordt gestreden. Robert de Niro schittert in de rol van vader, tegenspeler Paul Dano acteert eveneens geweldig als zoon. 

De film had wat mij betreft 'Becoming Flynn' kunnen heten. De uitwerking van het vader zoon thema maar ook de doorkijk in de situatie van daklozen in de VS en betrokkenheid van medewerkers maken deze film bijzonder. Draait nu in bioscopen. Ga het zien.

B.Logger

Wednesday, October 3, 2012

Bericht van de dieren


4 oktober Werelddierendag. De actiegroep lekker dier roept ons op die dag geen vlees te eten. Dit voorstel legde ik voor aan mijn beide katten. Zij bleken daar weinig heil in te zien: op hun oude dag dwing ik hen op die manier weer te gaan jagen en ik heb immers ook bezwaren tegen de jacht? Die arme vogeltjes die ze tegenwoordig meestal met rust laten worden het slachtoffer van mijn idealisme.

Uit mijn studietijd herinner ik me medestudenten die hun kat uit vegetarisch idealisme op een vleesloos dieet zetten. Het beestje werd steeds zieker en na een bezoek aan de dierenarts kreeg hij weer vlees.

Mijn compromisloze huisdieren stellen nu voor op 4 oktober uitsluitend lamsvlees te eten. Ze redeneren daarbij als volgt: schapen zijn 100% vegetariërs. Dus lamsvlees is vegetarisch, een onzindelijke redenering maar ik vrees dat er niet meer uit te halen valt.

B.Logger

Tuesday, October 2, 2012

Painting Canada: Tom Thomson and the Group of Seven

Painting Canada: Tom Thomson and the Group of Seven. In het Groninger Museum is momenteel een tentoonstelling over Tom Thomson en The Group of Seven. Dit is een Canadese kunstenaarsgroep uit de eerste decennia van de vorige eeuw. De tentoonstelling die tot 30 september duurt wordt vergezeld door deze catalogus.

Hoe kun je deze kunstenaars nu beschrijven? Ze waren expressionistisch, dat is duidelijk. Het  betekende dat ze de natuur niet schilderden zoals die was, maar zoals zij haar zagen. Vaak in felle kleuren. Ze zijn te vergelijken met de Duitse expressionisten, maar ook met de Fauves en de Groninger Ploeg. Werken van de Groninger Ploeg hingen ook vlakbij de Canadese schilders, waardoor je goed overeenkomsten en verschillen kon zien.

Zoals gezegd, Tom Thomson en The Group of Seven werden geïnspireerd door de woeste Canadese natuur: Algonquin Provincial Park, Georgian Bay, The Great Lakes en later ook de Rocky Mountains. De catalogus geeft een prachtig overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van deze schildergroep. Beschrijft het leven van Tom Thomson en zijn dramatische, vroege overlijden in 1917. Hij was de grote inspirator tot de oprichting van Group in 1920. Daarnaast is het ook een prachtig bladerboek. Een kort citaat: "De kleurrijke doeken waarop eindeloze bossen, bergketens en meren te bewonderen zijn, getuigen van sublieme natuurervaringen en nationale trots, maar brengen daarnaast ook andere landschapschilderkunstige tradities in herinnering". Het boek is een absolute aanrader, evenals de tentoonstelling.

Monday, October 1, 2012

Arm & rijk


Het thema van de maand van de geschiedenis is dit jaar 'arm en rijk'. Een breed onderwerp en lekker eigentijds in verband met de economische crisis.

Een kenmerk van geschiedschrijving is dat ze meestal handelde over de rijken met armen in een bijrol. Dit beeld is afgelopen eeuw een klein beetje bijgesteld. De 'groten der aarde', de heersers, hadden veelal zelf schrijvers in dienst en uiteraard was het van belang dat deze mannen hun geldverstrekker gunstig belichtten. Daar werden ze, plat gezegd, voor betaald. Daarnaast waren er ook altijd wel wat 'belangrijke lieden' die zelf de pen ter hand namen. 

De armen zelf komen door de eeuwen heen nauwelijks aan het woord. Het aantal armen dat zelf schreef is altijd minimaal geweest. Logisch, men kon lezen noch schrijven. Van hen resteren administratieve overblijfselen: contracten, overeenkomsten, geboorte, doop, huwelijk, datum van overlijden, verslaglegging en bepalingen ten aanzien van armen, weduwen- en of wezenzorg voor zover er behoefte was aan het vastleggen van dergelijke zaken.

Oorlogen, plunderingen en opstanden verstoorden dit proces van tijd tot tijd. Op zich geven die natuurlijk wel een indicatie van hoe het met de armen ging in een bepaalde tijd op een bepaalde plaats. In grotendeels nog agrarische samenlevingen kwamen vooral boerenopstanden voor, al dan niet gesteund door een deel van de adel of geestelijkheid en of de vorst.

De lage landen nemen hier en daar een eigen afslag: er bleven hier relatief veel 'vrije' niet door adel geknechte boeren (wel met massa's rechteloze boerenknechten), ook sloeg de verstedelijking relatief vroeg toe in onze streken, daarmee ontstonden stedelijke 'burgerij opstanden' al dan niet in één van bovenstaande combi's. De vroege opkomst van de burgerij betekende bovendien dat veel inwoners leerden lezen en schrijven. De (gegoede) burgerij kreeg een eigen geluid.

Gelijktijdig ontstond door die verstedelijking een 'vroeg stedelijk proletariaat'. Zij beginnen pas eind negentiende, begin twintigste eeuw echt aan woord te komen wanneer vanwege industriële revoluties hun arbeids- en leefomstandigheden dramatisch verslechteren; de gemiddelde levensverwachting daalde tot onder het niveau van de gouden eeuw. 'Er waarde een spook door Europa' niet zozeer van het communisme (dat vond Marx) maar een explosief mengsel van armoede, uitzichtloosheid dat zich in de loop van de tijd kanaliseerde in uiteenlopende politieke stromingen. Arbeidersbewegingen en vakbonden kwamen op: van diamantbewerkers tot landarbeiders.

In 1894 schrijft onderwijzer Berend Bymholt (in die tijd woonachtig te Nijmegen) 'de geschiedenis van de arbeidersbeweging in Nederland'. In 1902 verschijnt het eerste deel van 'Kapitaal en arbeid in Nederland, een bijdrage tot de economische geschiedenis der 19de eeuw' geschreven door dichteres Henriette Roland Holst (de dichter Adriaan Roland Holst was de neef van haar echtgenoot). 

B.Logger