Tuesday, October 2, 2012

Painting Canada: Tom Thomson and the Group of Seven

Painting Canada: Tom Thomson and the Group of Seven. In het Groninger Museum is momenteel een tentoonstelling over Tom Thomson en The Group of Seven. Dit is een Canadese kunstenaarsgroep uit de eerste decennia van de vorige eeuw. De tentoonstelling die tot 30 september duurt wordt vergezeld door deze catalogus.

Hoe kun je deze kunstenaars nu beschrijven? Ze waren expressionistisch, dat is duidelijk. Het  betekende dat ze de natuur niet schilderden zoals die was, maar zoals zij haar zagen. Vaak in felle kleuren. Ze zijn te vergelijken met de Duitse expressionisten, maar ook met de Fauves en de Groninger Ploeg. Werken van de Groninger Ploeg hingen ook vlakbij de Canadese schilders, waardoor je goed overeenkomsten en verschillen kon zien.

Zoals gezegd, Tom Thomson en The Group of Seven werden geïnspireerd door de woeste Canadese natuur: Algonquin Provincial Park, Georgian Bay, The Great Lakes en later ook de Rocky Mountains. De catalogus geeft een prachtig overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van deze schildergroep. Beschrijft het leven van Tom Thomson en zijn dramatische, vroege overlijden in 1917. Hij was de grote inspirator tot de oprichting van Group in 1920. Daarnaast is het ook een prachtig bladerboek. Een kort citaat: "De kleurrijke doeken waarop eindeloze bossen, bergketens en meren te bewonderen zijn, getuigen van sublieme natuurervaringen en nationale trots, maar brengen daarnaast ook andere landschapschilderkunstige tradities in herinnering". Het boek is een absolute aanrader, evenals de tentoonstelling.

No comments: