Monday, November 12, 2012

Schrijver gezocht: overspel of dubbelspel?


Samenzweringtheorieën zeggen mij niets: tijdverspilling. Zo meen ik nog altijd dat Kennedy door Oswald vermoord werd. Over het tegendeel zijn vuistdikke boeken geschreven, documentaires en films gemaakt en websites vol geklad.

Maar het gebeurt niet iedere dag dat een hoofd der CIA opstapt. De man in kwestie (Petraeus) had een buitenechtelijke liefdesaffaire. Een privé drama maar als CIA directeur verkeer je tevens in een chantabele positie. 

De zaak kwam aan het rollen omdat de FBI bij toeval op dit overspel stuitte in verband met een andere kwestie. Bij toeval?

CIA en FBI kunnen niet altijd goed met elkaar overweg. De vrouw met wie Petraeus zich in het onheil stortte was zijn biografe. Dankzij deze combinatie ontrollen zich boeiende samenzweringsscenario's.

Het kan een spionage thriller zonder schroeven of bouten worden: FBI en CIA zaten elkaar weer eens zodanig in het vaarwater dat men elkaar in diskrediet trachtte te brengen. Nog beter lijkt mij: Petraeus lag zo slecht binnen de CIA dat zijn eigen organisatie een val opzette door zijn relatie bewust te lekken naar de FBI.

Voeg daar een gewetenloos element aan toe: de biografe was undercover agente met de opdracht Petraeus ten val te brengen.

Dit kan extremer: Petraeus bleek op den duur te saai heldhaftig voor deze ambitieuze biografie om over te schrijven. Met het oog op de verhaallijn in haar biografie vond zij dat de held tragisch ten val moet komen, daarop besloot ze zelf in zijn leven in te grijpen. Nu naderen we klassiek drama met de biografe in de rol van schikgodin.   

Laten we nog een paar elementen toevoegen: de ambitieuze biografe werd aanvankelijk onweerstaanbaar verliefd op haar eigen studieobject.  Ze kregen een relatie die mooi en sexy beschreven wordt (alsjeblieft niet weer SM, verzin eens iets anders) met dilemma's vanwege gezinslevens, echtgenotes, religie. Wanneer hun liefde bekoelt (hij blijkt toch een saaie sok) lukt het schrijven van de biografie niet meer. Beide hoofdrolspelers kunnen spijt krijgen maar nooit tegelijkertijd uiteraard. 

Maak hier jouw unieke mix van en je hebt een absolute bestseller te pakken! Detail: je moet wel een beetje kunnen schrijven en dat pak 'm beet 1200 bladzijden achter elkaar volhouden. 

B.Logger

No comments: