Friday, February 26, 2010

Het regent buiten....

Het regent buiten.... en hoe. Een goed moment dus voor een boek, of een ebook. En, omdat het thema van de komende 75e boekenweek (10 t/m 20 maart) "Titaantjes - opgroeien in de Letteren" is, besluit ik Titaantjes als ebook op mijn iPod te gaan lezen.

Dit ebook is o.a. via www.gutenberg.org te downloaden (in epub formaat) en dan via Stanza te lezen op een ipod touch. De titel stond al op mijn ipod, alleen had ik van de mogelijkheid van het lezen van ebooks nog weinig gebruik gemaakt.

Titaantjes is een kort verhaal van Nescio en daarom uitstekend geschikt om als ebook (want het is toch anders) mee te beginnen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Anna Karenina, een dikke pil van honderden en nog eens honderden pagina's. Het gaat mij er om te ontdekken wat de ervaring is, wanneer je voor een langere tijd achter elkaar leest via een ipod. Of een andere reader. Hoe zal dat zijn? In vergelijking met het eigenlijke boek? Ik weet het nog niet, moet dat nu ondergaan, maar zal hier zeker in een latere posting verslag van uitbrengen.

Waar ik bijvoorbeeld nog niet achter was, en nu gelukkig wel, is hoe ik het apparaat moet laten weten, waar ik gebleven ben. Een tikje in de rechterbovenhoek legt onmiddelijk een 'ezelsoor' aan (te zien op de foto hiernaast). U kunt nu het apparaat gerust uitzetten. Bij opnieuw aanzetten komt u automatisch weer op de betreffende pagina terecht. Het leesbeeld is verder erg scherp, waarbij nog van alles bij te stellen is. Lettertype, marge, kleur, grootte. Het omslaan van een pagina is slechte een veeg met uw vinger, of een tikje in rechteronderhoek (verder) of linkeronderhoek (terug). Wanneer ik dit verhaal uit heb laat ik u weten hoe mijn "leeservaring" was.

2 comments:

Ria said...

handig, dat ezelsoor! nu kan het wel :-) al een voordeel.....

Anonymous said...

Ik heb debibliotheek.blogspot.com gevonden via startpagina Mooi gemaakt! Ik hoop zelf ook zo een site te maken.
Welke software heb je hiervoor gebruikt?

Groetjes,
Henny uit Purmerend