Friday, February 5, 2010

Sweetheart of the Rodeo

Sweetheart of the Rodeo / The Byrds. The Byrds, niet een zeer hechte band. De leden hebben te grote ego's, dus dat botst regelmatig. Maar wat zijn ze belangrijk en invloedrijk geweest.

Komend uit LA, begonnen ze in de samenstelling: Roger McGuinn (gitaar), Gene Clark (zang), Chris Hillman (bas), David Crosby (gitaar) en Michael Clarke (drums). En eigenlijk zongen ze ook allemaal. Het nummer, waar ze voor het eerst mee scoorden was een nummer van Bob Dylan: Mr. Tambourine Man. Door deze hit wordt Dylan ook bekend bij de popliefhebbers. Een groep, die veel groter was dan de folkies.

Net als de Beatles hielden ook de Byrds van experimenteren. Elk volgende album was dan ook weer compleet verschillend van het voorafgaande. Wanneer je achter elkaar het debuutalbum ‘Mr. Tambourine Man' uit 1965 en ‘Sweetheart of the Rodeo' uit 1968 draait kun je je bijna niet voorstellen, dat dit dezelfde band is. Het debuut is een combinatie van folk en pop, prachtig, Sweetheart daarentegen is een combinatie tussen country en rock. Tijdens het maken van dit album haakte David Crosby af en kwam Gram Parsons (die zorgde voor de country-invloeden) er bij. Hij en Chris Hillman zouden later de Flying Burrito Brothers oprichten.

Dit is het laatste meesterwerk, dat de Byrds afleveren. Hoewel er nog wel mooie singles gemaakt zijn door o.a. Roger McGuinn. Alle bandleden gaan solo of in andere bands door, maar de enige, die echt aan de weg getimmerd heeft is David Crosby. Gram Parsons overleed helaas veel te vroeg, al in 1973. Er wordt wel beweerd dat het vierde album, ‘Younger than Yesterday' het beste album van de Byrds is. Dat is een kwestie van smaak, er wordt naar mijn mening iets te veel op ge-experimenteerd, geef mij dus maar Sweetheart.

No comments: