Thursday, February 11, 2010

Muziek

Wie kent dat niet? Het verschijnsel, dat muziek emoties bij de luisteraar oproept? Je hebt een liedje gehoord en bent daar heel vrolijk en blij van geworden. Of, het tegenovergestelde, intens verdrietig of treurig.

Neem "Song for Guy" van Elton John, daar wordt je verdrietig van, zeker als je de achterliggende aanleiding voor de song kent. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden aan te halen. David Lindley, of Flaco Jimenez (TexMex) maken veelal muziek, waar je uiterst vrolijk van wordt. Swingende muziek. Het oproepen van emoties, het beinvloeden van je humeur om het zo maar eens te zeggen is de kracht van muziek. Het wordt dan ook wel therapeutisch toegepast.

Hoe kom ik hier nu zo bij? Wel, mijn gedachten dwaalden af, nadat ik begonnen was in een boekje van Leo Blokhuis: Het Plaatjesboek. Hij beschrijft daarin een 16-tal liedjes - bekende en minder bekende. Over die liedjes komen we een bont scala van feiten en feitjes te weten. Een stukje geschiedenis, andere vertolkers van die songs, en nog zo een paar eigenaardigheden. Blokhuis schrijft dermate enthousiasmerend, dat je direct zelf wilt gaan luisteren, op ontdekkingsreis wilt gaan. Een aantal postings geleden kon u hier een bespreking van 'City to City' lezen, het laatste boek van Blokhuis. Ook al zo'n aanrader.

Kortom, muziek is belangrijk. In dat verband heeft deze Bibliotheek een canon van de muziek opgesteld, een kleinere CD collectie, waar de belangrijkste albums te vinden zijn. Wat daar buiten valt is voor zeer schappelijke prijzen via muziekweb in Rotterdam te lenen. En daar is echt heel veel te krijgen. Zelfs muziek, die ik niet via Azureus / Vuze kon achterhalen vind je in Rotterdam. Een dik compliment dus. Nu ga ik maar weer eens een muziekje opzetten, dat wordt 'Sorry' van Kyteman, een melancholiek stemmend nummer.

No comments: