Dit is de insteek, die Blokhuis voor dit boek gekozen heeft. Hij reist van stad naar stad door de tijd heen. Beginnend in 1953 in Memphis. De tocht gaat vervolgens via o.a. New Orleans (1955), Detroit (1959), Liverpool (1963) naar London (1965), San Francisco (1967), Den Haag (1969), om tenslotte te eindigen in Los Angeles (1971). Ik heb niet alle steden opgenoemd, want elke 2 jaar komt er een stad aan bod.
Arbitrair? Gedeeltelijk, natuurlijk. Maar wel een prima manier om door de popgeschiedenis heen te reizen. Van elke stad worden de belangrijkste artiesten genoemd en legt popprofessor Blokhuis dwarsverbanden. Heerlijk, wat weet die man toch veel.
Wist u bijvoorbeeld, dat aan het begin van Beale Street (Memphis) Jeff Buckley in 1997 dood werd aangetroffen in de rivier? Beale Street was het centrum van de bluesmuziek. De Sun Studio, daar vlakbij, was de studio waar grootheden zoals Elvis Presley, Roy Orbison en Johnny Cash veel van hun muziek opnamen. Wist u dat Detroit de stad van doo-wop en r & b muziek was? En van de gospel? Dat reverend C.L Franklin, die zijn preken min of meer zong, de vader van Aretha Franklin was? Dat Greenwich Village het centrum voor de folkies was? Wist u dat Jimi Hendrix ooit aan de manager van de Earring gevraagd heeft of Rinus Gerritsen, hun bassist, bij hem mocht komen spelen? Dit tijdens een tour van de Earring door de States? Ik wist dit allemaal niet. Overigens, dit werd Gerritsen pas gemeld toen ze weer terug in Nederland waren.
Al deze weetjes en dwarsverbanden maken het voor muziekliefhebbers een heerlijk boek om te lezen. En om nog weer eens opnieuw naar de genoemde muziek en artiesten te luisteren. Bevat vele illustraties o.a. van platenhoezen. Is dat alweer zo lang geleden?
No comments:
Post a Comment